Administration 

Ny LA-ordfører bryder med Joachim B.-retorik: For meget pisk

"Der er dem, der mener, at pisken er stigmatiserende og virker demotiverende, og det er jeg langt hen ad vejen enig i," siger Liberal Alliances nye beskæftigelsesordfører Laura Lindahl. (Foto: Foto: Scanpix/arkiv)

Laura Lindahl er ny beskæftigelsesordfører i Liberal Alliance og lover en mere social tilgang til området og en mindre provokerende retorik, end forgængeren, Joachim B. Olsen leverede.

Der har ikke været nogen som Liberal Alliances (LA) tidligere beskæftigelsesordfører, Joachim B. Olsen, til at sparke gang i en debat om arbejdsmarkedet.  

Som da han senest foreslog, at man skar i kontantjælpsydelsen i udkanten. Da han affærdigede et påstået problem med skævhed i brugen af barsel med, at det er biologisk, at kvinder hellere vil gå hjemme. Og da han i sin tid fortalte modtagere af den lave starthjælp, at de bare kunne leve billigere ved at bage boller selv.

Andre boller på suppen

Men nu kommer der andre boller på suppen i de beskæftigelsespolitiske udmeldinger fra LA, lover Laura Lindahl, som er afløseren på den post, Joachim B. Olsen efterlod, da han i den forgangne uge blev forfremmet til sit partis skatteordfører.

- Joachim har skubbet på en vigtig dagsorden og fået italesat niveauet på overførselsindkomster i forhold til lavtlønnede. Men nu er vi også der, hvor vi trænger til at få nogle nye aspekter ind i debatten, siger Laura Lindahl, der efterlyser en menneskelig tilgang til problematikken. 

- Jeg har fået opfyldt mit ønske om at kombinere beskæftigelse med det sociale område og integration, som jeg havde i forvejen. De tre ting hænger afgørende sammen. Og den baggrund tror jeg vil gøre en afgørende forskel. Joachim sad jo med erhverv og beskæftigelse, og det er jo også noget med øjnene, der ser. Jeg vil have meget mere fokus på det socialpolitiske, end Joachim har haft, siger hun.  

Det skal ikke forstås sådan, at den nye LA-beskæftigelsesordfører ikke mener, at det skal kunne betale sig at arbejde. Men hun vil ikke stå konstant bevæbnet med en lommeregner og have ensidig fokus på de samfundsøkonomiske gevinster ved at få folk i arbejde.

- Jeg har den ekstra dimension med fra det sociale område, at arbejde også handler om livskvalitet for den enkelte. Når jeg kigger rundt og ser, hvor meget arbejde betyder for folks identitet, kan jeg godt forstå den situation, ledige sidder i. Det er også deres opgave som rollemodeller for deres børn, der er på spil. Jeg tror grundlæggende, at folk gerne vil arbejde, og det vil jeg gerne hjælpe dem til, siger hun.

For meget pisk

Der har været talt meget om, hvorvidt der skal bruge pisk eller gulerod i beskæftigelsespolitikken, og Laura Lindahl mener, at der har været for meget pisk.

- Melodien har været, at man skal ud og arbejde, fordi det ellers koster samfundet penge. Nej, du skal ud og arbejde først og fremmest, fordi det gør dig glad, og det menneskeligt vil have nogle positive effekter på dig. Det kan jeg ikke lovgive om, men jeg kan hjælpe med at få rykket den del af debatten højere op på dagsordenen. Der er dem, der mener, at pisken er stigmatiserende og virker demotiverende, og det er jeg langt hen ad vejen enig i, siger hun.

Også på andre områder mener hun, at man kan være for emsig i bestræbelserne på at gøre livet surt for kontanthjælpsmodtagere. Det gælder således Joachim B. Olsens forslag om at skære i kontanthjælpsydelsen i udkanten.

- Det står for hans egen regning. Det kan godt være det er praktisk muligt i Schweiz, som er mere decentraliseret, men det ville være meget 'uhandy' med forskellige ydelser i Danmark afhængig af, hvilket postnummer man bor i. Det er ikke en model, jeg kommer til at tale for, siger Laura Lindahl.

Behov for større rummelighed

Laura Lindahl mener, at vi også er nødt til at se på, hvordan vi får skabt et mere rummeligt arbejdsmarked.

- I forhold til alle de socialt udsatte, som står uden for arbejdsmarkedet, kan vi godt dreje på kontanthjælp, skrue på skatten og alt mulig andet. Men vi må bare erkende, at indgangsbarrieren til det danske arbejdsmarked er høj, og at det ikke er sikkert, at alle kan være med. Så hvordan hjælper vi de her mennesker? Nu vil jeg ud og drøfte med private virksomheder, hvad der skal til, for at de lukker dørene op for den her gruppe, siger hun.  

Politisk overløber

Laura Lindahl er uddannet canc.merc. fra Copenhagn Business School og sidder samtidig med sit medlemskab af Folketinget i Frederiksberg Byråd, hvor hun er rådmand og formand for arbejdsmarkeds – og uddannelsesudvalget. Og sine kun 32 år til trods nåede hun faktisk at samle fem års erhvervsfaring i TV2, TV2 Sport og DBU, før hun blev valgt til Folketinget i 2015.

Hun er overløber fra Konservativ Ungdom og ser ikke en liberal grundindstilling som modsætning til et socialt sindelag.

- Liberal politik går for mig ud på at skabe rammer, så den enkelte har mulighed for at bygge sin tilværelse op efter eget ønske. Og der er selvforsørgelse noget helt centralt – at kunne være herre i eget hus, betoner hun.

Håndfast udmelding

Men nogle af Laura Lindahls midler til at nå det mål er måske knap så spiselige for andre fortalere for de svagestes muligheder på arbejdsmarkedet. Hun mener, ganske som partifællen Joachim B., at en mindsteløn på 120 kroner er en unødig barriere på arbejdsmarkedet, og at en indslusningsløn på 90 kroner vil give mange flere muligheder for at få en fod indenfor og hen ad vejen gøre sig fortjent til en højere løn.

- Jeg kunne godt tænke mig at få klarhed over, hvor mange det holder ude, at indgangsbarrieren er så høj, siger Laura Lindahl.

Men hun er godt klar over, at hun med de udtalelser lægger sig ud med fagbevægelsen, som på sin side er stolt over at have tilkæmpet sig forholdsvis høje mindste-lønninger på det danske arbejdsmarked.

- Når det bliver fremhævet, hører jeg dem samtidig sige, at de har sikret sig, at en masse mennesker ikke får adgang til arbejdsmarkedet, siger LA-ordføreren.

Følsomt område

En rimelig håndfast udmelding fra en ordfører, der siger, hun ikke vil følge i fodsporet fra Joachim B. Olsen, som ifølge hendes karakteristik ’elsker at provokere og drives af at synes, det er sjovt at få folk op af stolen – og jo også flytter dagsordener ved det’. Den drivkraft har hun ikke selv.

Men hun er klar over, at det er et følsomt område, hun har bevæget sig ud på, når hun blander sig i en debat om mennesker og deres værdi, og at hun også selv kan ende i en politisk shitstorm.

- Jeg skrev et blogindlæg om diagnosesamfundet, hvor jeg prøvede at rejse en relevant diskussion af, om traumatiserede bedst blev hjulpet ved at blive fastholdt i arbejde eller ved at blive sat fri. Det blev hurtigt vendt til, at jeg bare ville have dem ud og forsørge sig selv, fordi jeg ikke vil betale til dem. Så ligger der en udfordring i at overbevise folk om, at jeg slet ikke er så ond.  

politi ved bygning
Nyheder

Otte dræbt i masseskyderi

Jacob Bjerregaard i samtale med Frank Jensen
Krimi

Politi efterforsker borgmester

Screendump fra Zoom
Nyheder

Ups! Politiker splitternøgen på online-møde

Sport

Aftale på plads:

Genåbning bliver

større end ventet

Frank Erichsen i profil
Film og TV

Bonderøven skifter navn

Frederik og Margrethe vinker fra balkon
Kongelige

Dagens afstemning: Bør Margrethe overlade tronen til Frederik

Margrethe vinker fra dør på slot
Kongelige

Kongehuset hårdt ramt af corona

Lysende trekant på himlen
Helt vildt

Bekræfter UFO-video

ældre mennesker spadserer i park
Nyheder

Varm weekend i vente

mads mikkelsen står foran rød væg
Film og TV

Mads Mikkelsen scorer

rolle i Indiana Jones

skilt foran rådhus med teksten rådhus
Nyheder

Ulovlige kæmpe-sommerhuse

får lov til at blive stående

beholder med naturlægemidlet HUSK
Sundhed

Tre døde efter

at have spist

naturlægemiddel

tre grønne mundbind ligger på bord
Nyheder

Krav om mundbind

forlænges til 13. maj

billede af omfavnelse mellem to kvinder
Nyheder

Dansker vinder

kæmpepris

croissant ligger på tallerken
Helt vildt

Kaldt ud til mystisk dyr:

Viste sig at være

en croissant

magnus heunicke iført mundbind
Nyheder

Åben for at tilbyde

droppet vaccine 

Jennifer Lopez og Alex Rodriguez smiler stort
Kendte

Stjernepar går 
fra hinanden

En barmfager Samatha Fox i rødt lingeri.
Nostalgi

Tillykke til Samantha Fox

55 år i dag

Carsten Bjørnlund og Marie Bach Hansen står i militærtøj
Film og TV

Arvingerne-stjerner

skal opklare mord

i Hvide Sande 

morten messerschmidt taler
Nyheder

Messerschmidt:

Jeg har ikke begået

noget ulovligt

En bilrude med et skudhul
Krimi

Tilfældig kvindes bil

ramt af skud i Aarhus

Olie dryppes ud i hånd
Advertorial

Annonce

Argan olie har mange fantastiske egenskaber

En flod med hvidt vand
Helt vildt

Efter tankvognsuheld:

Mælk i stride strømme

Silas Holst og en rød murstensvilla
Kendte

Silas Holst jubler

Villaen solgt

En tjener serverer kaffe til to kvinder
Corona

Dagens afstemning:

Er det skørt med coronapas

ved udendørsservering

Kongefamilien med 7 oldebørn i en sofa
Kongelige

Rørende billede:

Oldebørnene samlet

En barfodet mand går på en træstamme
Sundhed

Usundt at gå med sko

En pige sidder og læser en bog på en terrasse i et sommerhus
Livsstil

Gode råd:

Sådan gør du terrassen klar

Fire smukke unge kvinder holder på deres gravide maver
Helt vildt

Fire søstre gravide

på næsten samme tid

En kæntret båd og en gummibåd på vej mod den
Krimi

Kæmpe skibsforlis:

1 død og 12 savnes

En tegnet ældre mand i en retssal
Krimi

Bombe fra overlæge:

Floyd døde af hjerteanfald

Mads Mikkelsen
Kendte

Mads Mikkelsen nomineret med John Dillermand 

afghanistan
Nyheder

Danske soldater hjem fra Afghanistan

Margrethe
Kongelige

Dronningen bliver radiostjerne

coriona
Nyheder

Faldt om:

Dramatisk pressemøde

Bodil Jørgensen
Film og TV

Dagens tilbud: Lav film med Bodil Jørgensen

Musiker
Nyheder

Kendt musiker: Forvaring for grov vold og vidnetrusler

Havørn
Dyreliv

Live: Se ørneungen blive klækket

anholdt
Krimi

13 anholdt i sag om narko og coronasvindel

Aftenshowet
Film og TV

Sjov video: Grineflip i Aftenshowet

En masse forskellige lotto-kuponer fra Danske Spil.
Helt vildt

Vandt 310 millioner – sagde

sit job op som det første

Søren Brostrøm
Nyheder

Slutdato for vaccine rykkes med tre uger

Modelbillede af vaccinen fra AstraZeneca.
Nyheder

Medier: AstraZeneca trækkes

ud af dansk vaccineprogram

Prins Christian iført skitøj. Billedet er et år gammelt.
Kongelige

Prins Christian

flytter hjemmefra

Ole Bredahl løfter Ulla Bjerre så hun ligger i hans arme. De er fotograferet på scenen i forbindelse med Melodi Grand Prix.
Kendte

Grand Prix-stjerne død

En palmestrand med grønt vand, liggestole, parasoller og masser af mennesker.
Rejser

Dagens afstemning:

Skal du ud at rejse til sommer?

Skibet "Ever Given" der kigger i et bassin ved Suezkanalen.
Nyheder

Kræver seks milliarder i

erstatning efter skibsblokade

Underholdning

X Factor-flirten lever:

Stadig sød musik

En stor flok glade mennesker til koncert i solskin.
Nyheder

10.000 deltagere

til sommerens

grønne koncerter

Et stort idyllisk hus med flagstang og sø i baghaven.
Nyheder

Øboer har de mest

rummelige boliger

Et fly er ved at lette i en lufthavn.
Nyheder

Her er planen: Sådan

genåbnes der for rejser

En lille rødgul killing får sutteflaske på skødet af en kvinde.
Dyreliv

Flere hundrede killinger

reddet af sutteflasker

billede af par som dyrker sex
Nyheder

Fjernede kondomet

under samleje

- dømt for voldtægt

et fly står på en landingsbane
Nyheder

Folketinget indgår aftale om lempede rejserestriktioner

kvinde med maske ser syg ud
Corona

Sogn på 405 personer

har vildt incidenstal

billede af politiets stopskilt
Krimi

13-årig kørte bilen

- mor og far

sad ved siden af

billede af Laura Drasbæk
Kendte

Laura Drasbæk: - Det har forstyrret mig hele mit liv

billede af den eftersøgte
Krimi

Tobias er væk

- tjek dit udhus

og din garage

simon spies kigger ind i kameraet og blinker
Kendte

Renoverer sauna-hytte: Her sad Spies i bar røv

billede af Anders Holch Povlsen
Nyheder

Milliardær om Nemlig.com-kritik:

- Trivsel og motivation helt afgørende

billede fra hospitalsstue
Corona

Laveste i 17 dage: Færre end 200 er nu indlagt med corona

fire glas med coronavaccine foran logoet fra Johnson & Johnsn
Nyheder

Sætter vaccine fra

Johnson & Johnson

på pause

person går med indsamlingsbøsse i hånden
Krimi

Falske indsamlere

stjal med arme og ben

skilt med påskriften "retten i aalborg" sidder på dør
Krimi

Fik to knivstik i ryggen:

- Hun var sur over jeg

kom for sent

mand på cykel kører forbi café
Sundhed

Tag cyklen og få en

bonus på 2000 kroner 

jeanette ottesen smiler
Kendte

Jeanette Ottesen:

Jeg græd hver dag

mand på cykel på brosten
Nyheder

Dagens afstemning:

Ville du cykle på job

for en bonus? 

brugte ting til salg på en hylde
Livsstil

Disse brugte ting

hitter mest 

fly i luften i solnedgang
Nyheder

Rejserestriktionerne

kan lempes 

jordbær i bakker
Mad og drikke

Så er de her:

Årets første jordbær

kvinde sidder med stor kanin i skødet
Helt vildt

Verdens største

kanin stjålet 

Jakob Ellemann-Jensen taler i folketingssalen
Nyheder

Venstre vil

lempe og åbne

politi til stede ved amerikansk skole
Krimi

Politi dræber

bevæbnet skoleelev 

patienter ligger i seng på hospital
Corona

Studie: Britisk variant

ikke så alvorlig

som frygtet

Mette Frederiksen taler med pressen
Nyheder

Nej til russisk vaccine 

Gadebillede fra Malta
Rejser

Bliv betalt for at tage på ferie

Magnus Heunicke til møde
Nyheder

Mere genåbning på vej?

Indkalder til forhandling

William og Kate
Kongelige

Prins Harry hylder sin farfar: Han var flabet til det sidste

kop med te, briller og lommetørklæder står på natbord
Corona

Forkølelse beskytter

mod corona

naser khader står i folketingssalen
Nyheder

Efter beskyldninger:

Naser Khader sygemeldt