Ny forskning: Forstadier til kræft opdages i barndommen

Et internationalt kræftstudie giver håb om at opdage kræft mange år, før den bryder ud. (Foto: Scanpix)

Op til 50 år før man bliver syg, er der tegn på, at noget er galt, har forskere fundet ud af.

Man kan gå rundt med kræft fra barndommen af, og det bryder først ud op til 50 år senere i livet, viser ny forskning. Forskere har undersøgt 2.600 kræftknuder og 38 forskellige typer kræft, skriver Daily Mail.

De "sovende" kræftceller har især vist sig i æggestok-cancer og nogle former for hjernekræft.

Og hvad kan man bruge det til? En hel del faktisk.

Fordi når forskere har påvist, at i hvert fald en ud fem kræftformer kan blive opdaget helt fra barndommen af, kan man sætte ind i et behandlings/overvågning/screeningsforløb allerede der, inden sygdommen bryder ud.

35- 40.000 får kræft hvert år herhjemme

Undersøgelsen kiggede på svimlende 47 mio. genetiske forandringer i mere end 2.600 kræftknuder hos mennesker. Det internationale team af forskere var overraskede over, at der var så mange genetiske ændringer, selv i væv, som på overfladen så helt normalt og raskt ud.

Disse DNA-mutationer bliver ved med at ske også i kræftceller, så en kræftknude kan i sidste ende være skabt af en hel række genetiske mutationer. Forsøget har indtil videre varet 10 år, så der er ingen hurtige genveje, men resultaterne bringer håb om, at man i nær fremtid kan forstå det store puslespil og kompleksitet i kræftens gåder. Hvis der er nogle forholdsvis simple måder at opdage ovenstående genetiske forandringer i celler, som forvandler de raske celler til kræftceller, er man kommet langt.

Mere end hver anden vil få kræft på et tidspunkt i deres liv. Herhjemme opdages mellem 35-40.000 nye kræfttilfælde pr. år. Der er her tale om alle kræftformer (undtagen anden hudkræft), oplyser Kræftens Bekæmpelse.

De mest almindelige kræftformer er (i 2016-tal):

Brystkræft, lungekræft, prostatakræft, tyktarmskræft, blærekræft og modermærkekræft.