Sommerferien lakker mod enden, og studiestarten står for døren for tusindvis af kommende studerende.
For mange er det en kærkommen lejlighed til at sende den gamle bærbare på pension og finde sig en ny, ung model.
Men ifølge forbrugeranalytiker hos prissammenligningstjenesten Pricerunner Katrine Barslev bør man se sig for, når man går på tilbudsjagt efter det nye studieværktøj.
- Der er god grund til at undersøge markedet grundigt, inden man køber. Man risikerer at betale 40-50 procent for meget, hvis man ikke sammenligner priser inden køb, siger hun.
Det gælder for eksempel Lenovos Legion 5 Pro 16ACH6H, der det billigste sted kan erhverves for 7999 kroner, mens man det dyreste sted må slippe 11.499 kroner for den samme computer.
- Mange ting er blevet dyrere den seneste tid, men bærbare computere er den produktkategori, som er steget allermest i pris i år. I gennemsnit er en bærbar computer blevet 31 procent dyrere siden januar, fortæller Katrine Barslev.
Morten Skeldal Østergaard er testredaktør på magasinet Komputer for alle, og han har fulgt prisudviklingen på computere over en årrække.
- Udviklingen på hardware har faktisk været faldende over en lang årrække, så de prisstigninger, vi er vidne til nu, er midlertidige, vurderer han.
Desuden peger han på, at studiestart sjældent er det økonomisk mest smarte tidspunkt at købe en ny computer.
- Computerne er typisk dyrere, når mange vil købe dem. Det gælder for eksempel op til jul, men det gælder også op til studiestart, siger han.
Hvis man ikke kan vente, til priserne formentlig falder igen, men mangler computeren nu, så er der nogle parametre, man kan se på, hvis man vil gøre det billigst mulige køb.
- Der er tre egenskaber, man typisk leder efter i en computer. Den skal være hurtig, let og billig - men man kan ikke få alle tre ting.
- Man får typisk det, man betaler for, og vil man ned i pris, kan den ikke også være både hurtig og billig, siger Morten Skeldal Østergaard.
Når man så skal ud at finde den fremtidige studiecomputer, foreslår Morten Skeldal Østergaard, at man gør sig sine behov klare hjemmefra. Har man for eksempel behov for en computer, der kan køre tunge redigeringsprogrammer eller avancerede spil?
- Hvis man bare skal bruge sin computer som skrivemaskine, til mailprogrammer og simple studieting, vil man godt kunne leve med en billig computer til 3000 kroner, siger han.
Derudover foreslår han, at man går ud i en fysisk butik, hvor man har mulighed for at have computeren i hænderne, inden man svinger dankortet.
- Når man skal sidde 8-10 timer og kigge ind i en skærm, er det fornuftigt at teste, om man kan lide tastaturet, og om øjnene synes, det er rart at se ind i skærmen, siger han.
Læs mere her
/ritzau fokus/
Af Pernille Fugl Asmussen, Ritzau Fokus
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.