Administration 

Nu taler topforhandlerne om intern uenighed ved OK18: 'Det var tæskedumt og helt unødvendigt'

Anders Bondo Christensen og Dennis Kristensen under forårets dramatiske OK-forhandlinger. (Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix (arkivfoto))

I foråret var Danmark uhyggeligt tæt på en lammende storkonflikt i den offentlige sektor. Nu løfter lønmodtagernes topforhandlere sløret for, hvad der skete i de afgørende døgn, hvor forligene faldt på plads. De er stadig uenige om strategien.

- Tak for kampen, det var jo hurtigt og nemt overstået. 

Det er den 25. april, klokken er 3:40 om natten i Forligsinstitutionen i København, hvor FOA-formand Dennis Kristensen gør klar til at skrive under på en ny tre-årig overenskomst for sosu'er og andre LO-grupper med job i landets regioner. 

FOA-formandens ironi er ikke til at tage fejl af, da han grinende sætter sig ved det lange, ellipseformede bord på Forligsmandens kontor. Forhandlingerne om de 750.000 offentligt ansattes overenskomster har været alt andet end hurtige og nemme.

På et tidspunkt, hvor nedtællingen til storkonflikt i Danmark for alvor er i gang, truer intern uenighed om strategien over for arbejdsgiverne nu for alvor sammenholdet blandt lønmodtagernes topforhandlere. 

Med Dennis Kristensens underskrift på den nye overenskomst for LO-grupperne i regionerne, er det ikke længere en samlet lønmodtagerfront, der lægger arm med arbejdsgiverne i den offentlige sektor. Gnisten er tændt til en ilter debat fyldt med beskyldninger om svigt og sololøb.

I en ny, digital fortælling, 'Historien om OK18', som fagforbundet FOA lancerer tirsdag, fortæller en række af fagbevægelsens centrale aktører for første gang, hvordan de oplevede det dramatiske forløb.

Historien om OK18

Fagforbundet FOA lancerer tirsdag den digitale fortælling ’Historien om OK18’.

Journalist Lars Borking har fulgt forårets overenskomstforhandlinger i den offentlige sektor på tæt hold i Forligsinstitutionen og beretter nu om, hvad der skete i de afgørende døgn, inden forligene faldt på plads. Om fagbevægelsens sjældne musketéred, der skulle sikre stigning i reallønnen, en arbejdstidsaftale til lærerne og ret til betalt spisepause.

’Historien om OK18’ er også fortællingen om sammenholdet, der blev udfordret, da der opstod uenighed om strategien.

UDVID

Et forløb, hvor Danmark var uhyggeligt tæt på en storkonflikt, der kunne have sat sundhedsvæsenet på vågeblus, lukket skoler og fået tog til at holde stille. Et forløb, hvor fagbevægelsens topforhandlere indgik en historisk musketéred om at stå sammen, samtidig med at egne interesser blev forfægtet i kulissen. 

- Jeg troede, fællesskabet var gået i stykker, men det er det jo ikke, erklærede en lettet sygeplejerske uden for Forligsinstitutionen, da alle forlig var faldet på plads. Få dage tidligere var hun rasende på FOA og Dennis Kristensen.

Tre krav var i fokus i det dramatiske forløb: Lønnen. Lærernes arbejdstid. Og retten til betalt spisepause. Tre gordiske knuder, der skulle løses op, hvis Danmark skulle undgå den lammende konflikt.

Det blev spørgmålet om, hvordan kravet om ret til betalt spisepause skulle håndteres, der for alvor satte sammenholdet blandt de ellers tætte allierede på prøve i Forligsinstitutionens lokaler.

For de statsansatte akademikere havde kravet om spisepausen topprioritet, fordi de frygtede, at rettigheden kunne være i fare for at blive taget fra dem, hvis den ikke blev skrevet direkte ind i overenskomsten.

Som en del af musketéreden havde Akademikerne fået både LO-gruppen (sosu'er, håndværkere og HK-folk med flere, red.) og FTF'erne (sygeplejersker, pædagoger og lærere med flere, red.) til at bakke op. Men hvor fast skulle man stå på kravet?

Uenigheden spidsede til samtidig med, at der ellers var fremdrift i forhandlingerne med regionerne, beretter formanden for HK/Kommunal, Bodil Otto: 

- Vi var enige om alt, bortset fra om Akademikerne skulle betale for at få spisepausen ind i overenskomsten. Arbejdsgiverne ville ikke give det gratis, og Akademikerne ville ikke betale, siger Bodil Otto i fortællingen.

Og hun tilføjer:

- Min vurdering var, at hvis Akademikerne ikke gav sig og accepterede en eller anden form for betaling, så ville det bryde sammen. 

Noget for noget

En storkonflikt udløst af strid om akademikernes spisepause ville LO-folkene ikke stå på mål for. Dennis Kristensen, der i dag er gået på pension, fortæller, at han bragte sagen op på et møde med de øvrige forhandlere og spurgte:

- Skal prisen helt væk, skal spisepausen være gratis?

Ifølge Dennis Kristensen svarede FTF-gruppens talsmand, formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, bekræftende. I fortællingen er Bondo refereret for at sige, at ’så er balancen lagt. Det er ikke nogen nogen farbar vej at diskutere med arbejdsgiverne, om prisen skal være lavere, den skal være nul’.

Til Avisen.dk siger Bondo, at det ikke er fair at tage et enkelt citat og bringe det uden for den rette sammenhæng.

- Det er klart, at vi starter med at sige, at det skal være gratis. Det er ikke ensbetydende med, at vi ikke vidste, at vi skulle lave en aftale, og at det er ’noget for noget’. Jeg stod da benhårdt fast på over for arbejdsgiverne, at det her skulle være gratis. Selvfølgelig gjorde jeg det. Sådan foregår en forhandling. Og så skal vi finde noget, hvor de føler sig imødekommet. Det er det, der er spillet, siger Anders Bondo Christensen.

Han mærkede selv fællesskabets støtte, ikke mindst i den indledende fase, hvor kollegerne – i musketéredens navn – afstod fra at mødes med arbejdsgiverne, før der var bevægelse i lærernes forhandlinger om arbejdstiden. Siden oplevede lærerne dog et pres fra de øvrige forhandlere:

- Vi var fantastisk glade for opbakningen, men det er ikke nogen hemmelighed, at vi pludselig følte, at det gav pres på os selv. De andre blev utålmodige efter, at vi skulle finde en løsning på arbejdstiden, siger Bondo til Avisen.dk.

Udløsende faktor

Brød forhandlingerne sammen med storkonflikt til følge, skulle lønnen være den udløsende faktor, fastholdt LO-folkene. Det ville være det eneste krav, som de offentligt ansatte kunne bakke op om og befolkningen have forståelse for, lød analysen.

Når LOs forhandlere fokuserede på at få et gennembrud på det regionale område, var det blandt andet fordi, lærernes arbejdstid ikke blokerede her. I LO-kredsen var man tryg ved de formuleringer, som arbejdsgiverne i regionerne havde tilbudt om spisepausen.

Lønnen var forhandlerne også klar til at nikke til. Hvis Akademikerne ville have en bedre sikring af spisepausen, måtte de selv betale. Som HK/Kommunals formand, Bodil Otto, siger i FOAs fortælling:

- Fællesskabet kan jo ikke være en blankocheck til at undgå kompromiser.

Med LO-gruppernes regionale forlig stod det klart for alle, at lønmodtagerne ikke længere gik i takt. Beskyldninger om svigt mod især FOA-formand Dennis Kristensen fløj gennem luften.  

For ham var der imidlertid ingen tvivl om, at ’enegangen’ var nødvendig, hvis storkonflikten skulle undgås. Til Avisen.dk siger den nu tidligere FOA-formand:

- Den armlægning, vi tog med akademikerne om spisepausen, lukkede OK18. Selvfølgelig blev de vrede. Men da forliget med regionerne var på plads, anså jeg resten som mere teknisk.

Efter LO-gruppernes regionale forlig, fik både akademikere og FTF'ere deres aftaler på plads. Siden fulgte forligene for de ansatte i staten og kommunerne den 28. april. Det blev til en samlet lønramme på 8,1 procent i alle tre overenskomster. Særlige puljer til sosu'er og til ligeløn i kommunerne. Striden om lærernes arbejdstid forblev uløst og sendt videre til en kommission.

Akademikerne fik retten til den betalte spisepause skrevet ind i deres overenskomster. En eksplicit ret med større juridisk sikkerhed, som de måtte betale for. 0,33 procent af lønrammen i staten. 0,35 procent i kommuner og regioner.

Tæskedumt

I FOAs fortælling kalder Anders Bondo Christensen LO-gruppernes enegang for ’tæskedumt og helt unødvendigt’. Lærerformanden ville hellere ’have forhandlet videre og fundet en løsning sammen’.

Til Avisen.dk siger Bondo, at han ikke deler fortællingen om, at det regionale forlig gav 'en ketchupeffekt' og således banede vej for andre aftaler.

- Det gjorde kun forhandlingerne vanskeligere, men fred være med det. Det har vi overstået, og det vigtige for mig var, at vi kom i mål alle sammen. Alle kunne registrere, at det skabte visse dønninger internt, men jeg er rigtig stolt over, at vi formåede at se os ud over det, siger Bondo.

Akademikernes formand, Lars Qvistgaard, lægger i FOAs fortælling heller ikke skjul på, at han havde foretrukket et andet forløb: 

- Vores strategi var at holde alle bolde i luften til sidst, for så undgik man, at det var et enkelt krav, der blev konfliktudløsende. LO-grupperne fratager os den mulighed, når de lukker økonomien. Så er der kun lærerne og spisepausen tilbage, siger Lars Qvistgaard.

Det har ikke været muligt at få uddybende kommentarer fra Akademikernes formand. 

Når tidligere FOA-formand Dennis Kristensen taler om læren af det dramatiske forløb, er det med en advarsel om ikke at blive grebet af en stemning.

- Det var supergodt med den store opbakning, vi oplevede undervejs, men det er vigtigt at holde hovedet koldt og kunne slå til, når tiden er til det, siger Dennis Kristensen og tilføjer:

- Samarbejdet skabte resultater, som ingen havde troet på et år i forvejen. Hvorfor kunne vi ikke i fællesskabet håndtere at gå fra hinanden for derefter at indgå ens forlig. Man skal være mere klar på at indgå en aftale, siger Dennis Kristensen.

en klase vindruer på en stok
Mad og drikke

Dårligste vinproduktion i 62 år

Nyheder

Norsk mord-sigtet milliardær frikendes

et pilleglas
Sundhed

Forskning: D-vitamin hæmmer kræft

en bil på et fortov
Krimi

Fodgænger i alvorlig ulykke

Nyheder

Harvey Weinsteins voldtægtsdom omstødt

kraner i bybilledet
Krimi

Mand er faldet ned fra kran under arbejde

en sangerinde på scenen
Kendte

Superstjerne flyver første klasse - datteren på monkey

Sukkenes bro i Venedig
Rejser

Tusinder køber billet til Venedig 

portræt mand
Kendte

Populær vært

må trække stikket

portræt mand
Krimi

Politiet efterlyser:
Tag ikke kontakt

logo på retsbygning
Krimi

Forældre må ikke

kramme deres søn 

Mand og kvinde
Nyheder

Nye billeder: Sådan

har du aldrig set dem

Mand og kvinde
Kendte

Flytter sammen

Nyheder

Børsen: Driften er normal

Mand og kvinde
Kendte

Nyt ansigt for

150.000 kroner

rød mælle
Sport

Vingerne er faldet af

kø på motorvej
Krimi

Hagl skaber

kaos på motorvej

portræt mand
Nyheder

Tre skibe angrebet

Nyheder

Vi sætter stadig

hveder på bordet

portræt mand
Nyheder

Forlanger svar om

massegrave i Gaza

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse

Siden af en politibil
Krimi

16-årig dreng anholdt

efter bombetrussel

En lilla skattekiste
Nyheder

Ægte dansk skattejagt:

Gemmer kiste med

500.000 kroner 

Fra folketinget
Nyheder

Løsgænger

stifter nyt parti

En kuglepen på en lottokupon
Helt vildt

Bliver aldrig

vildere

Hylder i et supermarked.
Nyheder

Dårligt nyt for

forbrugerne

Ulrik Sjølin
Krimi

Betjent brød regel -

tiltalt blev frifundet

Lars Ulrich bag trommerne medtungen ud af munden
Kendte

Koster 48 millioner

En travl hospitalsgang
Nyheder

Frygter for

patientsikkerheden

Nyheder

Gløder blusser

op på Børsen

En helikopter i luften
Nyheder

Helikoptere støder sammen

i luften: 10 personer døde

Kronprins Christian i profil i jakkesæt.
Nyheder

Sneg sig ind til

Christians fødselsdag

Nyheder

Anders Fogh:
Tjener millioner

portræt kvinde
Kendte

Nu er hun hacket

logo på bil
Nyheder

Fortsat brandvagt ved Børsen 

to piger hopper ibassin
Nyheder

Varmen er på vej

Mand og kvinde
Kendte

Er endelig blevet forældre

netto logo
Krimi

Politi søger vidne: Ramt

af bil ved kassen i Netto

statue foran rød bygning
Krimi

Læge havde samleje

med psykiatrisk patient

portræt mand
Nyheder

Trump:

En trist dag for USA

tre hundehvalpe
Nyheder

Efter mishandling:

Klar til adoption 

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs