Administration 

Nu taler topforhandlerne om intern uenighed ved OK18: 'Det var tæskedumt og helt unødvendigt'

Anders Bondo Christensen og Dennis Kristensen under forårets dramatiske OK-forhandlinger. (Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix (arkivfoto))

I foråret var Danmark uhyggeligt tæt på en lammende storkonflikt i den offentlige sektor. Nu løfter lønmodtagernes topforhandlere sløret for, hvad der skete i de afgørende døgn, hvor forligene faldt på plads. De er stadig uenige om strategien.

- Tak for kampen, det var jo hurtigt og nemt overstået. 

Det er den 25. april, klokken er 3:40 om natten i Forligsinstitutionen i København, hvor FOA-formand Dennis Kristensen gør klar til at skrive under på en ny tre-årig overenskomst for sosu'er og andre LO-grupper med job i landets regioner. 

FOA-formandens ironi er ikke til at tage fejl af, da han grinende sætter sig ved det lange, ellipseformede bord på Forligsmandens kontor. Forhandlingerne om de 750.000 offentligt ansattes overenskomster har været alt andet end hurtige og nemme.

På et tidspunkt, hvor nedtællingen til storkonflikt i Danmark for alvor er i gang, truer intern uenighed om strategien over for arbejdsgiverne nu for alvor sammenholdet blandt lønmodtagernes topforhandlere. 

Med Dennis Kristensens underskrift på den nye overenskomst for LO-grupperne i regionerne, er det ikke længere en samlet lønmodtagerfront, der lægger arm med arbejdsgiverne i den offentlige sektor. Gnisten er tændt til en ilter debat fyldt med beskyldninger om svigt og sololøb.

I en ny, digital fortælling, 'Historien om OK18', som fagforbundet FOA lancerer tirsdag, fortæller en række af fagbevægelsens centrale aktører for første gang, hvordan de oplevede det dramatiske forløb.

Historien om OK18

Fagforbundet FOA lancerer tirsdag den digitale fortælling ’Historien om OK18’.

Journalist Lars Borking har fulgt forårets overenskomstforhandlinger i den offentlige sektor på tæt hold i Forligsinstitutionen og beretter nu om, hvad der skete i de afgørende døgn, inden forligene faldt på plads. Om fagbevægelsens sjældne musketéred, der skulle sikre stigning i reallønnen, en arbejdstidsaftale til lærerne og ret til betalt spisepause.

’Historien om OK18’ er også fortællingen om sammenholdet, der blev udfordret, da der opstod uenighed om strategien.

UDVID

Et forløb, hvor Danmark var uhyggeligt tæt på en storkonflikt, der kunne have sat sundhedsvæsenet på vågeblus, lukket skoler og fået tog til at holde stille. Et forløb, hvor fagbevægelsens topforhandlere indgik en historisk musketéred om at stå sammen, samtidig med at egne interesser blev forfægtet i kulissen. 

- Jeg troede, fællesskabet var gået i stykker, men det er det jo ikke, erklærede en lettet sygeplejerske uden for Forligsinstitutionen, da alle forlig var faldet på plads. Få dage tidligere var hun rasende på FOA og Dennis Kristensen.

Tre krav var i fokus i det dramatiske forløb: Lønnen. Lærernes arbejdstid. Og retten til betalt spisepause. Tre gordiske knuder, der skulle løses op, hvis Danmark skulle undgå den lammende konflikt.

Det blev spørgmålet om, hvordan kravet om ret til betalt spisepause skulle håndteres, der for alvor satte sammenholdet blandt de ellers tætte allierede på prøve i Forligsinstitutionens lokaler.

For de statsansatte akademikere havde kravet om spisepausen topprioritet, fordi de frygtede, at rettigheden kunne være i fare for at blive taget fra dem, hvis den ikke blev skrevet direkte ind i overenskomsten.

Som en del af musketéreden havde Akademikerne fået både LO-gruppen (sosu'er, håndværkere og HK-folk med flere, red.) og FTF'erne (sygeplejersker, pædagoger og lærere med flere, red.) til at bakke op. Men hvor fast skulle man stå på kravet?

Uenigheden spidsede til samtidig med, at der ellers var fremdrift i forhandlingerne med regionerne, beretter formanden for HK/Kommunal, Bodil Otto: 

- Vi var enige om alt, bortset fra om Akademikerne skulle betale for at få spisepausen ind i overenskomsten. Arbejdsgiverne ville ikke give det gratis, og Akademikerne ville ikke betale, siger Bodil Otto i fortællingen.

Og hun tilføjer:

- Min vurdering var, at hvis Akademikerne ikke gav sig og accepterede en eller anden form for betaling, så ville det bryde sammen. 

Noget for noget

En storkonflikt udløst af strid om akademikernes spisepause ville LO-folkene ikke stå på mål for. Dennis Kristensen, der i dag er gået på pension, fortæller, at han bragte sagen op på et møde med de øvrige forhandlere og spurgte:

- Skal prisen helt væk, skal spisepausen være gratis?

Ifølge Dennis Kristensen svarede FTF-gruppens talsmand, formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, bekræftende. I fortællingen er Bondo refereret for at sige, at ’så er balancen lagt. Det er ikke nogen nogen farbar vej at diskutere med arbejdsgiverne, om prisen skal være lavere, den skal være nul’.

Til Avisen.dk siger Bondo, at det ikke er fair at tage et enkelt citat og bringe det uden for den rette sammenhæng.

- Det er klart, at vi starter med at sige, at det skal være gratis. Det er ikke ensbetydende med, at vi ikke vidste, at vi skulle lave en aftale, og at det er ’noget for noget’. Jeg stod da benhårdt fast på over for arbejdsgiverne, at det her skulle være gratis. Selvfølgelig gjorde jeg det. Sådan foregår en forhandling. Og så skal vi finde noget, hvor de føler sig imødekommet. Det er det, der er spillet, siger Anders Bondo Christensen.

Han mærkede selv fællesskabets støtte, ikke mindst i den indledende fase, hvor kollegerne – i musketéredens navn – afstod fra at mødes med arbejdsgiverne, før der var bevægelse i lærernes forhandlinger om arbejdstiden. Siden oplevede lærerne dog et pres fra de øvrige forhandlere:

- Vi var fantastisk glade for opbakningen, men det er ikke nogen hemmelighed, at vi pludselig følte, at det gav pres på os selv. De andre blev utålmodige efter, at vi skulle finde en løsning på arbejdstiden, siger Bondo til Avisen.dk.

Udløsende faktor

Brød forhandlingerne sammen med storkonflikt til følge, skulle lønnen være den udløsende faktor, fastholdt LO-folkene. Det ville være det eneste krav, som de offentligt ansatte kunne bakke op om og befolkningen have forståelse for, lød analysen.

Når LOs forhandlere fokuserede på at få et gennembrud på det regionale område, var det blandt andet fordi, lærernes arbejdstid ikke blokerede her. I LO-kredsen var man tryg ved de formuleringer, som arbejdsgiverne i regionerne havde tilbudt om spisepausen.

Lønnen var forhandlerne også klar til at nikke til. Hvis Akademikerne ville have en bedre sikring af spisepausen, måtte de selv betale. Som HK/Kommunals formand, Bodil Otto, siger i FOAs fortælling:

- Fællesskabet kan jo ikke være en blankocheck til at undgå kompromiser.

Med LO-gruppernes regionale forlig stod det klart for alle, at lønmodtagerne ikke længere gik i takt. Beskyldninger om svigt mod især FOA-formand Dennis Kristensen fløj gennem luften.  

For ham var der imidlertid ingen tvivl om, at ’enegangen’ var nødvendig, hvis storkonflikten skulle undgås. Til Avisen.dk siger den nu tidligere FOA-formand:

- Den armlægning, vi tog med akademikerne om spisepausen, lukkede OK18. Selvfølgelig blev de vrede. Men da forliget med regionerne var på plads, anså jeg resten som mere teknisk.

Efter LO-gruppernes regionale forlig, fik både akademikere og FTF'ere deres aftaler på plads. Siden fulgte forligene for de ansatte i staten og kommunerne den 28. april. Det blev til en samlet lønramme på 8,1 procent i alle tre overenskomster. Særlige puljer til sosu'er og til ligeløn i kommunerne. Striden om lærernes arbejdstid forblev uløst og sendt videre til en kommission.

Akademikerne fik retten til den betalte spisepause skrevet ind i deres overenskomster. En eksplicit ret med større juridisk sikkerhed, som de måtte betale for. 0,33 procent af lønrammen i staten. 0,35 procent i kommuner og regioner.

Tæskedumt

I FOAs fortælling kalder Anders Bondo Christensen LO-gruppernes enegang for ’tæskedumt og helt unødvendigt’. Lærerformanden ville hellere ’have forhandlet videre og fundet en løsning sammen’.

Til Avisen.dk siger Bondo, at han ikke deler fortællingen om, at det regionale forlig gav 'en ketchupeffekt' og således banede vej for andre aftaler.

- Det gjorde kun forhandlingerne vanskeligere, men fred være med det. Det har vi overstået, og det vigtige for mig var, at vi kom i mål alle sammen. Alle kunne registrere, at det skabte visse dønninger internt, men jeg er rigtig stolt over, at vi formåede at se os ud over det, siger Bondo.

Akademikernes formand, Lars Qvistgaard, lægger i FOAs fortælling heller ikke skjul på, at han havde foretrukket et andet forløb: 

- Vores strategi var at holde alle bolde i luften til sidst, for så undgik man, at det var et enkelt krav, der blev konfliktudløsende. LO-grupperne fratager os den mulighed, når de lukker økonomien. Så er der kun lærerne og spisepausen tilbage, siger Lars Qvistgaard.

Det har ikke været muligt at få uddybende kommentarer fra Akademikernes formand. 

Når tidligere FOA-formand Dennis Kristensen taler om læren af det dramatiske forløb, er det med en advarsel om ikke at blive grebet af en stemning.

- Det var supergodt med den store opbakning, vi oplevede undervejs, men det er vigtigt at holde hovedet koldt og kunne slå til, når tiden er til det, siger Dennis Kristensen og tilføjer:

- Samarbejdet skabte resultater, som ingen havde troet på et år i forvejen. Hvorfor kunne vi ikke i fællesskabet håndtere at gå fra hinanden for derefter at indgå ens forlig. Man skal være mere klar på at indgå en aftale, siger Dennis Kristensen.

kristian jensen og Pernille Rosendahl
Nyheder

Medie: Kristian Jensen forlader politik

Mobile testcentre
Nyheder

Smittetal betrygger ekspert:

Tegnene er gode

Olivier Dassaud i parlamentet
Nyheder

Milliardær dræbt i helikopterstyrt

Krimi

Ville voldtage børn via datingside

bundesen ses sammen med resten af shu-bu-dua
Kendte

Bundesen har velsignet

genopsætning af

Shu-bi-dua-musical

MacKenzie Scott ses sammen med eks-manden Jeff Bezos
Kendte

Verdens rigeste gifter

sig med fattig lærer

grafik der viser hacker bag skærm
Livsstil

Sådan undgår du at blive snydt på nettet - igen

billede af politibil
Krimi

Tragisk ulykke: Lille pige

dræbt af tonstung tromle

billede af en sundhedsperson med en sprøjte i hånden
Corona

Dansk covid-19-vaccine klar til test på mennesker

En stærekasse-fotostander
Nyheder

Dagens afstemning: Er det ok med automatisk fartkontrol?

billede af meghan med sønnen i favnen
Kendte

Meghan: De var bekymret for min søns hudfarve

billede af biler på vej over Storebæltsbroen
Nyheder

Automatisk fartkontrol

på vej til broerne

billede af Therese Glahn
Film og TV

Therese Glahn gør comeback: Jeg er ret meget for mig selv

billede af folk på stormfuld kyst
Nyheder

Storm og regn på vej - her rammer det

billede af sommerhus med dannebrog i flagstangen
Nyheder

Fuld knald på sommerhuse: Sælges tre måneder hurtigere end i 2020

billede af Meghan
Kendte

Meghan og Harry blev gift i al hemmelighed før brylluppet

Søren brostrøm med jakke og slips til pressemøde
Corona

Brostrøm klar til at

stoppe politikerne 

brandbiler og politifolk til stede ved trafikulykke
Krimi

Voldsom ulykke:

Bragede over for rødt

og ramte modkørende

Milliardæren Olivier Dassault smiler bredt
Krimi

Milliardær død i

helikopterulykke 

Et fidget toy i mange farver
Advertorial

Annonce

Fidget Toys: Den nye store dille

stork i rede i sønderjylland
Nyheder

Storken er landet

hund ligger i bur
Dyreliv

Zoologiske haver med

plastik-pingviner

og hunde som ulve 

Ambulance kører på vej
Krimi

Mand død: Kørte

frontalt ind i bil

med mor og datter

mand med blå handsker står med prøveglas i hånden
Corona

Heunicke: 15 nye

coronavarianter fundet

den danske tennisspiller clara tauson i aktion på banen
Sport

Dansk komet

i kæmpe triumf

To musikere på scenen med konfetti overalt
Film og TV

Dagens afstemning:

Var det den rigtige MGP-sang, som vandt?

Stikdåser på et gulv
Livsstil

Advarsel:

Din stikdåse er ikke ok.

En kvinde med et håndklæde omkring sig
Sundhed

Eksplosiv antal af

kræft hos kvinder

En stor kakerlak
Mad og drikke

Doktor advarer:

Der er kakerlakker i din kaffe

Et stort møllehjulshotel i kredsløb om Jorden
Helt vildt

Book et hotel-ophold

– i rummet

To mænd med mundbind i retten
Krimi

Unge amerikanere risikerer

livstidsdom for politidrab i Rom

En hvid bil på taget i en grøft
Krimi

Voldsom ulykke

med fastklemte

Harry og Meghan med Oprah Winfrey
Kongelige

Meghan og Harry afslører

alt i interview

Nyheder

Radikale vil tilbyde polske kvinder

gratis abort i Danmark

Vinderne af Dansk Melodi Grand Prix
Underholdning

Fyr & Flamme vinder Dansk Melodi Grand Prix

Portræt Theresa Scavenius
Nyheder

Tidligere Alternativet-profil starter nyt parti

Harry og Meghan interviewes af Oprah
Kongelige

Harry og Meghan:

Så dyrt er interviewet

pengesedler og mønter
Nyheder

Professor: Coronakrisen vil koste hver borger 90.000 kroner

Kro hejses ind i Tivoli
Nyheder

BILLEDSERIE: Ny færgekro hejses ind i Tivoli i 34 dele

Brand i gavl på villa.
Nyheder

Voldsom brand i villa

Lottokuponer
Helt vildt

Vinder milliongevinst – og forærer masser af penge væk

Mand podes med vatpind i næsen
Nyheder

Færre end 400 smittede på 21 timer

skib i horisonten ser ud til at svæve over vandet
Helt vildt

Fotograf fanger

“flyvende” skib 

Hånd med handske holder ved vaccineglas
Nyheder

En halv million danskere

har nu fået et stik

hjemmetest til corona ligger på kassebånd
Nyheder

Aldi i Tyskland

sælger coronatest

skuespilleren nicholas cage går sammen med sin kæreste
Kendte

Stjerne gift for

femte gang 

to små hvis-sorte robotter står på gulv
Nyheder

Pelsede robotter skal

ud på danske plejehjem

folk på scenen i royal arena under dansk melodi grand prix i 2020
Nyheder

Dagens afstemning:
Skal du se Melodi

Grand Prix?

person sidder med tablet
Nyheder

Skamroser Danmark:

I er verdensklasse

x-factor deltageren hiba bryder sammen på scenen
Underholdning

Færdig i X Factor:

Det var et mareridt

villa set udefra
Livsstil

Cykel-legende

sælger luksusvillaen 

der sprøjtes konfetti i royal arena
Underholdning

Før Melodi Grand Prix:

Seere og bookmakere

dybt uenige 

et boeing 737 Max fly holder på landingsbane
Krimi

Problemramt Boeing-fly

fik motorproblemer 

Politi og beredskab ved søen sammen med to kajakroere.
Krimi

Kajakroere finder

lig i Brabrand Sø

Brødrene Olsen på en trappesten. Jørgen har armen rundt om Noller.
Kendte

Mor kunne bedre

lide Noller

En del af den fundne sølvskat, der består af forskellige smykker og andre effekter. Fotograferet på et hvidt klæde på et bord.
Nyheder

Sølvskat fundet

begravet i skov

– ejeren efterlyses

Nyheder

Vil øge tempo

forhandling

om festivalerne

Prins Harry med en alvorlig mine på det, der ligner et pressemøde.
Kongelige

Vil hellere se ”The Crown”

end læse aviser

Et billede af døren på et af landets jobcentre.
Nyheder

Antallet af langtidsledige

slår kedelig rekord

En politibil med udrykning kører på en vej.
Krimi

Kvinde efterlyst:

Kørte 2-årig ned

og stak af

To tegnede kaniner - den ene sexet den anden knap så meget
Film og TV

Nye tider:

Lola Bunny gjort mindre

sexet i ny tegnefilm

En smilende Ulf Pilgaard
Kendte

Ulf Pilgaard

afslører alt 

Tre Corona-øl
Mad og drikke

Nye indkøbsvaner:

Mundbind, mel og Corona-øl

En udslået seng fra et skab
Livsstil

Køb verdens

værste seng

Et tugthus
Krimi

Hel narkoorganisation fældet

- idømt 108 års fængsel 

Mette F i en orange jakke
Corona

Dagens spørgsmål:

Er Mette F. for egenrådig

En gråskægget og gråhåret mand
Krimi

Mand arresteret for to kvindemord

næsten 40 år efter

Nyheder

Radikale undrer sig over

regeringens vaccine-aftaler

En asteroide med ild i på vej mod Jorden
Helt vildt

Kæmpe asteroide flyver

forbi Jorden –

og du kan se den

En ruinagtig bygning med menensker foran i Rom
Rejser

Kejser Augustus' glemte mausoleum

er blevet genfødt

røg står ud af brændende lejlighed
Krimi

Lejlighedskompleks brændte  -

19-årig død

En skov med mørke træer
Nyheder

Sol i dag –

skyet i weekenden

mads mikkelsen med smil på læben
Kendte

Mads Mikkelsen om

verdensstjerne:

Hvem er hun?

krokodille under vand
Helt vildt

Jagten er gået ind:

Krokodiller i masseflugt

viaplay logo
TV/Streaming

Ekspert: Viaplay

kan blive den

store taber

Markus Grigo, Joakim Ingversen og Katrine Foged står med en kage
Film og TV

Småkager til folket:

Bagedysten vender tilbage

kystlinje i new zealand med bølger på havet
Nyheder

Kraftige jordskælv

udløser tsunami-varsel:

Kom væk! 

prins harry og megan markle vinker og smiler
Kongelige

Meghan beskylder

kongehus for at

sprede løgne

advarselsklit om fugleinfluenza med med påskriften zone
Sundhed

Fugleinfluenza fundet

to steder i landet

Mette Frederiksen taler i folketingssalen
Corona

Engell: Mette F. har fat

i den lange ende