Nu skal du kunne handle alle årets dage: Regeringen vil afskaffe lukkeloven

Christina Egelund, der er politisk ordfører i Liberal Alliance, det ene regeringsparti, bekræfter ønsket om at afskaffe lukkeloven. (Foto: Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Det skal være muligt at handle ind juleaftensdag og alle andre dage om året, mener regeringen.

Det skal fremover være muligt at løbe i supermarkedet juleaftensdag og på andre helligdage, hvis det står til regeringen.

Det skriver TV2, der har set regeringens forslag.

Ønsket bekræftes af Christina Egelund, der er politisk ordfører i Liberal Alliance, det ene regeringsparti.

I dag er en række helligdage omfattet af lukkeloven, der begrænser, hvornår butikker må have åbent.

Dermed åbner regeringen for, at det kan blive muligt at handle blandt andet juleaftensdag, første påskedag og grundlovsdag.

Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, er ikke umiddelbart tilhængere af forslaget.

- Dem, der vil tabe på en liberalisering af lukkeloven, vil typisk være mand-kone-virksomhederne, eller dem der har få ansatte.

- Hvis regeringen vitterligt ønsker at gøre det for nogle af de her butikker, som ikke er med i de store ejerskabskonstruktioner, så skulle gå den anden vej, siger erhvervsordfører Hans Kristian Skibby (DF) til Ritzau.

Også Socialdemokratiet er imod forslaget, og derfor kan regeringen ikke samle et politisk flertal for at fjerne lukkeloven.

Den nuværende lukkelov fungerer fint, siger partiets politiske ordfører, Nikolaj Wammen, til TV2.

- Vi frygter, at det vil betyde butiksdød i yderområderne og de små samfund, siger han.

Modsat er regeringens argument ifølge TV2, at afskaffelsen af lukketiderne vil hjælpe de fysiske butikker med at konkurrere med netbutikker.

Den opfattelse deler Dansk Industri (DI).

Her mener branchedirektør i DI Handel Annette Falberg ikke, at de udvidede arbejdstider behøver blive en bet for de ansatte, der skal arbejde på helligdagene.

- Når netbutikkerne har åbent 24 timer i døgnet, er det også vigtigt for de fysiske butikker at kunne tilpasse deres åbningstiderne efter kunderne, siger hun.

- Heldigvis er der rigtig mange medarbejdere – eksempelvis studerende, som foretrækker at arbejde i weekender og om aftenen.

John Wagner fra brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd (DSK) opfordrer Folketinget til at undersøge fordele og ulemper ved forslaget, inden man tager en beslutning.

- Mange butiksansatte er galde for, at de med eksisterende lovgivning er sikret frihed juleaftensdag, 1. juledag og nytårsdag.

- På den anden side taler hensynet til at undgå madspild for en delvis liberalisering af helligdagslovgivningen, siger John Wagner.

DSK omfatter 1400 dagligvarebutikker.

/ritzau/