“En hotter med det hele”. Pølsevognen har 100 år på bagen, og nu kan du skrive dig ind i historien.
Jan Clemens har nemlig sat sin klassiske pølsevogn til salg på DBA. En pølsevogn, der har mættet rockere, serveret pølser inde i et fængsel og sørget for, at flere unge kom til gudstjeneste.
Hvis du skal eje en slikbutik, skal du kunne lide bolsjer, vingummi og chokolade, og ligeledes må man også forvente, at en pølsevognsejer er tosset med pølser. Og der er lige nøjagtigt, hvad 66-årige Jan er. Jan er faktisk så glad for pølser, at han forguder selv de varianter, de fleste andre foragter, skriver DBA Guide:
- Da jeg var lille, var røde pølser min livret, fortæller Jan Clemens.
I dag kan han spise pølser ad libitum, for han ejer sin egen pølsevogn, men om lidt slutter pølsebuffeten, for Jan har sat sin pølsevogn til salg for 70.000 kroner.
En vogn, som vi kender dem fra dengang pølsevognene så ud, som de gør i de gamle Olsen Banden-film. Sådan en gammel, klassisk pølsevogn kommer langt fra til salg hver dag.
Pølsevognen var drømmejobbet
Når man som lille dreng hungrer efter en rød pølse med brød, var det nærmest lykken – og i hvert fald turens højdepunkt – når Jan og familien skulle til København. Her blev det en vane at stoppe op ved pølsevognen placeret ved hovedbanegården og indtage en pølsefrokost.
Se video med Jan Clemens her:
- Efter at have gjort det i mange år, tænkte jeg, at det da ville være et skønt job at have. Sikke dejligt enkelt, hyggeligt og nemt det må være at stå inde bag skranken og dagen lang spørge kunder, om de kunne tænke sig “en rød eller en ristet”, fortæller Jan til DBA Guide.
Samtidig med, at han fik den tanke, ringede Jans nevø. En pølsevogn var kommet til salg på DBA, og Jan slog til.
Pølsevognen har mættet rockere, indsatte i fængslet og fået unge til at gå i kirke
Jans pølsevogn er ikke kun særlig, fordi den ligner en klassisk, ikonisk pølsevogn. Den er også helt speciel på grund af dens historik.
Flere gange har Jan nemlig udlånt vognen, og en af gangene skulle pølsevognen rykke ud til et rockerarrangement.
Og tilbage i 2006 kørte Jan ud med pølsevognen for at servere pølser inde i “Ting- og Arresthuset” i Århus i forbindelse med deres 100 års jubilæum.
Pølsevognen kan også tage æren for, at flere unge er begyndt at gå i kirke i Hørning. For Blegind kirke, der ligger i Hørning, lejede i en årrække fast Jans pølsevogn til én gang om året at stå udenfor kirken med gratis pølser efter gudstjeneste.
- Det var et initiativ, kirken tog for at få de unge til at gå til gudstjeneste, fortæller Jan.
Derfor sælger Jan
Jan driver til dagligt en glarmester-virksomhed ’Hørning glas’, hvor han sælger alt i bygningsglas, og du kan også bestille billedrammer i specialmål. Derfor har Jans pølsevognsbiks, “Clemens pølsebod”, altid været tænkt som en hobbyvirksomhed ud over det daglige arbejde. En pølsevogn for hyggens skyld og en biks, han kunne rykke ud med til events. Hver nytårsaften mætter Jan eksempelvis hele nabolaget i Alslev, hvor han og konen bor, med gratis pølser.
- Men jeg er blevet ældre, og jeg holder ikke til at stå op så længe. Jeg skal indimellem sidde ned, og det er derfor efterhånden blevet et for stort arbejde for mig at have pølsevognen. Hver gang den skal i brug, skal den slås op, alt gøres klart og alt sådan noget, fortæller Jan til DBA Guide.
Derfor sælger han nu sin elskede pølsevogn.
Går aldrig af mode
For en måned siden fyldte pølsevognen 100 år. Pølsevognen er en forretningsmetode, der på en måde var lidt foran sin tid, for i dag skyder det op med street food-vogne i Danmark, men pølsevognen kom først. Og selvom den klassiske pølsevogn i dag langsomt er forsvundet mere og mere fra bybilledet, er Jan ikke i tvivl om, at den slags biks kan noget:
- Pølsevognen går aldrig af mode, siger Jan til DBA Guide.
Men tiden skal også følge med pølsevognene, og derfor er Jan også flittigt medlem af ’Foreningen for pølsevognens bevarelse’. Og netop på grund af de få tilbageværende pølsevogne, mener Jan, at du helt trygt kan købe hans pølsevogn:
- Med de få antal pølsevogne, der er tilbage, skal du ikke være nervøs for at have en pølsevogn, siger Jan til DBA Guide.
Efter 15 år med pølsevognen har Jan stor erfaring med at tilberede pølser, og derfor er han da heller ikke i tvivl om, hvordan en god pølse skal være:
- Den skal knække, råder Jan, der forklarer, at når du sætter tænderne i en pølse og hiver ned, skal pølsen helst knække.
- Så er den produceret og stegt helt tilpas.
Hans egen yndlingspølse er Hørning-pølsen, som kaldes for “Hørning grillen”. Den får Jan leveret direkte fra lokalslagteren, og i den er der ikke sparet på kødet, og den er samtidig krydret med urter som løvstikkefrø og ramsløg.
- Når man først har smagt Hørning grillen, vender man ikke tilbage til de normale pølser, siger Jan til DBA Guide og tilføjer:
- Normale pølser kan jeg spise syv af, før jeg bliver mæt, men når det gælder Hørning-pølsen, kan jeg kun spise to styk. Den mætter godt.