Nu er vejen banet for en åben kulegravning af Skat

Tre hjemsendte chefer i sagen om udbytteskat kræver fuld offentlighed ved de tjenstlige forhør til efteråret.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) får nu det, han har bedt om. En konkret henvendelse fra de tidligere skattechefer, der blev sendt hjem på ubestemt tid efter afsløringen af storstilet svindel med udbytteskat.

Med fuld opbakning fra deres fagforeninger sender de tre hjemsendte skattechefer i denne uge et fælles brev til skatteministeren med krav om fuld offentlighed ved de tjenstlige forhør, der til efteråret skal søge at placere det endelige ansvar for myndighedernes enorme svigt i den såkaldte udbytteskatskandale.

Det skriver Politiken torsdag.

Som avisen kunne fortælle i sidste uge, var det oprindeligt to af de tre hjemsendte chefer, der stod bag kravet. Men nu har den sidste tilsluttet sig den usædvanlige embedsmandsoffensiv, der lever op til alle formelle forskrifter.

Det glæder de hjemsendtes advokater.

- I den konkrete sag har de tre hjemsendte medarbejdere vurderet, at deres retssikkerhed er bedre tjent med, at offentligheden får et indblik i denne her sag og i forhøret, frem for at det skal lukkes ned, siger Jacob Aaes til Ritzau.

Han repræsenterer Skats hjemsendte inddrivelsesdirektør, Jens Sørensen.

Over for Politiken forklarer Jacob Aaes, at det blandt andet handler om, at hans klient "er blevet udpeget som syndebuk - både af Jesper Rønnow (direktør i Skat, red.) og af skatteministeren".

Advokaten påpeger dog, at det i første omgang er op til skatteministeren, om han vil acceptere anmodningen fra tjenestemændene om at åbne forhøret for offentligheden.

Flere eksperter forklarer over for Politiken, at det nu er så svært at finde solide argumenter for en række lukkede forhør, at ministeren efter alt at dømme vil være tvunget til at åbne hele processen og give grønt lys for offentlige afhøringer af en lang række medarbejdere og chefer i både Skat og Skatteministeriets departement.

- Når vi har åbne retsmøder ved domstolene i den vestlige verden, er det jo ikke af hensyn til pressen eller andre nysgerrige sjæle. Det handler faktisk om retssikkerheden for de borgere, der er involveret i sagen, siger Sten Bønsing, lektor på Aalborg Universitet med speciale i blandt andet forvaltningsret, offentlig ret og tavshedspligt, til Politiken.

- For med åbenheden kan samfundet og statsmagten ikke bare sidde og manipulere processen. De må forklare deres handlinger og anklager.

/ritzau/