Fra 1. juli får nybagte fædre i Norge hele 14 øremærkede uger til at tage barsel med deres barn. Mod tidligere 12. Og de norske arbejdsgivere er begejstrede, skriver Fagbladet 3F.
- Vi mener, at den norske fædrekvote er godt for erhvervslivet, siger Kristina Jullum Hagen, rådgiver for ligestilling og mangfoldighed i NHO - Norges svar på Dansk Arbejdsgiverforening (DA) .
Og fædrekvoten virker, konkluderer hun.
- Aldrig før har så mange fædre taget så meget fædreorlov som nu. Samtidigt med at far er kommet hjem, er andelen af småbørnsmødre, som arbejder på deltid, blevet kraftigt reduceret. Og andelen af kvindelige ledere er gået op. Vi mener, at det viser, at fædrekvoten virker efter hensigten, siger Kristina Jullum Hagen.
I Danmark skrev regeringen i sit regeringsgrundlag fra 2011, at den ville øremærke op til tre måneders betalt barsel til mændene. Det er ikke sket endnu. I stedet har beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) nedsat en arbejdsgruppe, der skal undersøge barselsområdet og aflevere sine anbefalinger her til sommer.
Heri sidder chefkonsulent hos DA, Lise Bardenfleth. DA er uenig i, at fædrenes ret til barsel skal lovfæstes a la Norges.
- Det er ikke en opgave for Folketinget at beslutte, hvorvidt der skal være øremærket barsel. Det er ikke nogen som helst andre end forældrene, der skal tilrettelægge, hvordan barslen afvikles bedst i den enkelte familie, siger Lise Bardenfleth.