Norges stilhed afløst af bifald og sammenhold
Blomster, lys, flag og beskeder markerer det norske folks sorg. Foto: Polfoto, AP, Emilio Morenatti
Bragende bifald fulgte stilheden, efter Norge og resten af Norden i et minut sendte tanker til dræbte og pårørende efter fredagens terror.

Biler holdt stille på vejene, og tog stoppede på skinnerne.

Nyhederne tiede og netsider dækkede deres aktiviteter med et mindebillede.

I et minut holdt hele Norge vejret og sendte deres tanker til de dræbte og deres pårørende efter det uhyggelige terrorangreb i fredags.

Nu skal landet til at trække vejret igen, og stemningen er klar: Man kommer videre med sammenhold, med kram og med tolerance, ikke med had og hævn.

"Det er fremmedfrygt, der har skabt denne tragedie, men den forfærdelige hændelse kommer til at føre til, at nordmænd og indvandrere får et stærkere sammenhold," siger sekretær i Oslo-moskeen Minhaj Ul Quran, Faiz Alam.

"Det er Norge, som har vundet, ikke terroristen," fortsætter han.

Da stilheden var slut på Universitetspladsen i Oslo, hvor statsminister Jens Stoltenberg indledte et minuts national stilhed klokken tolv, blev samme stilhed brudt med bragende applaus fra de mange fremmødte.

"Dette varmer. Det styrker, og det får det bedste frem i Norge. Det giver mig styrke i en vanskelig situtation," sagde den bevægede statsminister, der selv kendte flere af fredagens dræbte.

Lederen for den AUF, den politiske ungdomsorganisation, der var mål for massakren på Breivik, var også til stede. Dybt rørt gik han efter stilheden ind i Universitetssalen for at underskrive den officielle kondolenceprotokol. Sammen med ham var den norske konge og dronning, statsministeren og lederen af Socialistisk Venstreparti (SV), Kristin Halvorsen.

Hun delte kram ud til de grædende AUF'ere, der var til stede.

"Nu mobiliserer rigtig mange mennesker stærk støtte til grundlæggende værdier som ligeværd og solidaritet. Det er en stor styrke i det norske samfund, som vi skal stå sammen og og blive ved at tage vare på," mener Halvorsen og opfordrer:

"Tag vare på dem, som trænger til det."

Resten af Norden deltog også i det norske sørgeminut. Både den danske og svenske statsminister havde opfordret danskerne til at holde pause klokken tolv i solidaritet og til minde om ofrene.