Norges Erna Solberg får flertalsregering

Kristelig partiformand træder tilbage efter beslutningen om at gå med i den borgerlige regering, siger kilder.

De fire norske partier Høyre, Fremskrittspartiet (FrP), Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF) har godkendt et regeringsgrundlag.

Det meddeler statsminister Erna Solberg.

- Erklæringen er godkendt af alle partier. Det er en historisk dag, sagde statsministeren, da hun torsdag aften kunne stille op på et pressemøde.

Med aftalen, som de enkelte partiers landsstyrer torsdag har vendt tommelfingeren op til, får Solberg opfyldt sin drøm om en flertalsregering.

KrF går med i regering, og dermed kan Høyre-statsministeren håbe på mere ro, frem til at hun vil søge genvalg i 2021.

- Mange lande oplever ustabilitet, men vi har gennem gode men hårde forhandlinger fundet sammen. Det viser, at de fire partier har en vilje til at finde løsninger og lave kompromisser, siger Solberg.

Lederen af Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, er trådt tilbage, efter at partiet har besluttet at indtræde i regeringen. Det oplyser kilder til norsk tv NRK.

Med ham i spidsen bejlede partiet for få måneder siden til oppositionen, men søger nu i stedet mod de borgerlige ministerkontorer.

Det har dog ikke været uden dyb splittelse i partiet. Nyhedsbureauet NTB erfarer, at 19 stemte for og 17 imod, da spørgsmålet var til afstemning i partiets landsstyre torsdag.

Hareide har været særlig kritisk over for den rolle, som Fremskrittspartiet har spillet i Erna Solbergs regering. Hans kritik har i særlig grad været rettet mod Fremskrittspartiet næstformand, Sylvi Listhaug.

Den nye firepartiregering er den første ikkesocialistiske flertalsregering i Norge siden 1985.

/ritzau/