Nordkoreanere i udlandet tjener store penge til regimet

På et tidspunkt, hvor Nordkorea står over for internationale sanktioner, sender regimet titusinder af arbejdere ud til en række forskellige lande, hvor de på årsbasis tjener mellem 200 og 500 millioner dollar (mellem 1,3 milliard og 3,2 milliard kroner). (Foto: Foto: Str/AFP)

Trods sanktioner tjener nordkoreanske arbejdere store beløb til regimet under Kim Jong Un.

Nordkoreanske arbejdere, som er "udlånt" af deres regering til en industrizone i byen Hunchun i Kina, vågner hver morgen i deres køjesenge af stål i sovesale, der er oplyst af neonrør.

Kort efter, at de er vågnet, sendes de ind i fabrikshallen, hvor de skal tilberede seafood til blandt andet det amerikanske marked.

De arbejder mindst 12 timer dagligt. De har ikke ret til noget privatliv, og de må ikke forlade boligområdet uden særlig tilladelse. De har end ikke adgang til telefoner eller til e-mails. Helt op til 70 procent af deres løn går til det nordkoreanske regime.

Det betyder, at amerikanere, som køber laks i en af Walmarts gigantiske butikker, indirekte kommer til at støtte det nordkoreanske styre, mens det er ved at udvikle dets atomvåbenprogram.

Det samme gælder supermarkedskæden ALDI, som ifølge AP også køber produkter, der er fremstillet af nordkoreanere.

Købene af de kinesiske produkter fra Hunchun støtter, hvad USA kalder "moderne slaveri", selv om arbejdet i Kina er meget eftertragtet blandt nordkoreanere.

På et tidspunkt, hvor Nordkorea står over for sanktioner mod mange af dets eksportvarer, sender regimet titusinder af arbejdere ud til en række forskellige lande, hvor de på årsbasis tjener mellem 200 og 500 millioner dollar (mellem 1,3 milliard og 3,2 milliard kroner).

AP har også sporet produkter, som er fremstillet af nordkoreanske arbejdere, og som eksporteres til Canada, Tyskland og andre lande i EU.

Ifølge AP producerer nordkoreanske arbejdere i fabrikker i Hunchun også tekstiler og trægulve, der øjensynligt også eksporteres til USA.

Omkring 300 nordkoreanere menes at arbejde i Hunchun.

De må ikke tale med journalister om deres forhold. De siges at få omkring 300 dollar om måneden, mens en kineser får op til 540 dollar. Nordkoreas styre under Kim Jong Un tager mellem 50 og 70 procent af nordkoreanernes løn.

Nordkoreanere arbejder blandt andet i Golfstaterne med byggeri, på Polens skibsværfter, i det russiske skovbrug og i Uruguays fiskeflåde.

/ritzau/AP