Efter blot fem forestillinger trak den verdensomspændende coronapandemi teatertæppet væk under musicaludgaven af Susanne Biers prisbelønnede komediedrama "Den skaldede frisør", som Thomas Helmig har lagt toner til.
Nu kan forestillingen endelig genopføres uden restriktioner og får repremiere den 11. september i Scandic Falkoner på Frederiksberg.
Holdet er tilbage i skikkelse af Bodil Jørgensen, Xenia Lach-Nielsen, Maria Lucia, Silas Holst og ikke mindst Niels Olsen, der spiller den mandlige hovedrolle.
- Det er rigtigt skønt. Der var en eller anden form for totalt uforløst følelse dengang, så der er en fantastisk gejst nu, og vi glæder os virkelig, lyder det fra Niels Olsen.
- Jeg var enormt glad for det, jeg lavede sidste gang. Men der sker alligevel noget, når man får det lidt på afstand, hvor man tænker: Her kan jeg godt lige give den en bønne mere.
Niels Olsen og hans hustru, instruktør Joy-Maria Frederiksen, kan fejre sølvbryllup efter 30 år sammen som mand og kone. Sammen har parret datteren Rosa. (Arkivfoto). Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
"Den skaldede frisør" handler om frisøren Ida, der er i behandling for kræft. Samtidig smuldrer hendes familie, da hendes mand er hende utro med den noget yngre Thilde nede fra bogholderiet.
Men Ida er tvunget til at skulle udstå sin eksmand, da deres datter skal giftes.
Her møder Ida gommens far, Phillip, spillet af Niels Olsen, der er lige så forpint, som hun er, og der opstår en fælles forståelse, som udvikler sig i en altomsluttende forelskelse, der giver dem begge livsglæden og gejsten tilbage.
- Han har lukket meget sit følelsesliv ned efter sin kones død. Men det bliver så lukket stille og roligt op. Og det er det, der er så irriterende ved kærligheden:
- Når man lige har puttet sit liv ned i en firkant, hvor det på en eller anden måde bare skal afvikles, så kommer kærligheden og laver rav i det hele. Og så bliver man nødt til at handle.
Det gjorde Niels Olsen selv for 32 år siden.
Her mødte den kendte skuespiller hende, som senere blev hans hustru, instruktøren Joy-Maria Frederiksen, på et værtshus efter hver deres teaterforestilling.
- Nu er jeg rigtig lykkelig gift på 30. år, og det er livsomvæltende at indgå i et forhold, fordi man nu er to, det handler om.
- Og så vi var også så heldige at få en skøn datter for 25 år siden, og det er i den grad også livsomvæltende, fordi der er noget, der er vigtigere end alt andet, siger den 62-årige skuespiller.
Niels Olsen blev oprindelig tilbudt rollen som Phillip i filmversionen af "Den skaldede frisør". Men rollen gik alligevel til Hollywood-stjernen Pierce Brosnan. - Først blev optagelserne skubbet. Senere kom der internationale penge i filmen, så derfor skulle der også være et kæmpe navn, så det var nok ikke blevet mig alligevel, når nu man kunne lokke Pierce Brosnan til det, siger Niels Olsen med et grin. (Arkivfoto). Max Rossi/Reuters
Modsat Phillip, der har lukket sine følelser inde, er Niels Olsen netop i kontakt med sine for at portrættere den miserable knudemand.
Og hans egen familie er med til at gøre ham til en bedre skuespiller.
- Hvis noget skal være ægte, er man nødt til at bruge sig selv, sin sårbarhed og sine erfaringer. Det er meget det, skuespilleruddannelsen går ud på. At turde bruge sig selv og lade det komme tæt på. For hvis man kan mærke, det er tæt på som skuespiller, så bliver det også tæt på for tilskuerne, siger Niels Olsen og tilføjer:
- Skuespillere er jo nogle, der går og piller sig selv i navlen, fordi man bruger sig selv, så også på den måde er det rigtig, rigtig sundt at få noget, som er vigtigere end en selv.
"Den skaldede frisør" får repremiere i Scandic Falkoner på Frederiksberg den 11. september.
Niels Olsen er blandt Susanne Biers foretrukne navne, og de har arbejdet sammen mange gange - lige fra "Elsker dig for evigt" og "Brødre" til gennembrudsbaskeren "Den eneste ene" med Sidse Babett Knudsen. Men duoen går faktisk længere tilbage end det.
Susanne Bier instruerede Niels Olsen og Kirsten Lehfeldt i rollerne som Minna og Gunnar i fiskebranchens reklamer med sloganet "Det' ikk' så ringe endda" i 1997. (Arkivfoto). Bent Midstrup/Ritzau Scanpix
/ritzau/
Af Grith Larsen, Ritzau Fokus