Der er masser af nye job i Danmark. Hvis du er kok, tjener, tømrer, murer, it-kyndig eller konsulent, kan du glæde dig over, at der er gang i hjulene og mange stillinger at vælge imellem.
Men hvis du arbejder i en butik, bank eller på et slagteri, må du kigge langt efter jobfesten.
Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Analysen kigger på, hvordan det er gået med beskæftigelsen i forskellige brancher fra 2013 til 2015. Den giver et vigtigt fingerpeg om, hvilke brancher man skal satse på, hvis man gerne vil have et job ikke bare nu, men også om ti år.
Er der jobfest eller nedgang i din branche? Få svar ved at kigge på listen her.
De tre største jobskabere, siden antallet af nye job begyndte at stige i 2013, er:
- Restauranter
- Vikarbureauer
- Byggeriet
Alene i restauranter blev der fra 2013 til 2015 skabt ikke færre end 4.525 fuldtidsjob til tjenere, kokke og andre faggrupper i branchen.
De mange nye job i restauranter og cafeer kommer ikke bag på Marianne Levinsen. Hun er forskningschef ved Center for Fremtidsforskning, som lever af at rådgive virksomheder og andre.
- Fremgangen i beskæftigelsen i restauranterne er udtryk for en tendens. Vi bruger flere penge på vores sociale forbrug herunder mad og drikke. Vi vil gerne købe nem og lækker mad eksempelvis færdiglavede kvalitets-måltider, og vi vil gerne gå på cafeer og restauranter for at nyde det, siger Marianne Levinsen.
(Artiklen fortsætter under grafikken)
Siden 1. januar 2013 er beskæftigelsen steget med hele 87.000 personer, viser tal fra Danmarks Statistik.
Analytiker Emilie Agner Damm fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) glæder sig over jobvæksten.
- Fremgangen i job er ret bredt funderet på tværs af brancher. Der er fremgang i videnstunge job for eksempel for arkitekter, virksomheds-konsulenter og inden for medicinalindustrien. Og der er fremgang for klassiske servicejob på restauranter og inden for transport, siger Emilie Agner Damm.
Sikre vindere
Når fremtidsforsker Marianne Levinsen ser i krystalkuglen, kan hun godt få øje på nogle brancher, der har fremtiden for sig.
Hun fremhæver, at der mange år fortsat vil være gode jobmuligheder inden for it-, konsulent-, vikar- og restaurations-branchen. Derudover tilføjer hun:
- Sundheds- og sygdomsområdet vil der være vækst inden for i mange år frem. Ikke bare fordi befolkningen er aldrende. Men også fordi vi som privatpersoner går mere og mere op i vores sundhed – blandt andet kost og bevægelse.
Ifølge opgørelsen fra AE steg beskæftigelsen på hospitaler med 2.773 fuldtidsjob fra 2013 til 2015.
Alt, hvad der handler om rutinejob, gør man klogt i at holde sig væk fra.
Tænk digitalt!
Hvis man gerne vil have et job om ti år, så er der nogle ting, man skal holde sig for øje.
- Alt, hvad der handler om rutinejob, gør man klogt i at holde sig væk fra, for de job vil alligevel blive erstattet af robotter eller anden form for teknologi, siger Marianne Levinsen.
Hun har et råd til alle lønmodtagere:
- Der sker helt sindssygt meget i forhold til it og teknologi i de her år. Både personer og virksomheder er nødt til på et vist niveau at komme med på den ’rulletrappe’, hvis de skal klare sig fremover.
Ekspedienter og offentligt ansatte i fare
Ifølge analysen fra AE er der en række brancher, hvor det går den gale vej med hensyn til antallet af job. Det gælder blandt andre i bankerne, slagterierne, postvæsenet, advokatvirksomheder og i dele af butiksbranchen.
Der, hvor der for alvor forsvandt mange job fra 2013 til 2015, var dog i den offentlige sektor. Det var blandt andet i børnehaver, forsvaret og inden for offentlig administration.
Uddannelse, uddannelse, uddannelse...
Men hvad gør man, hvis man er i en sektor eller branche, som er på vej ned? Et af svarene er om- og efteruddannelse.
- Det er svært at forudsige, hvordan det kommer til at gå med beskæftigelsen inden for forskellige brancher.
- Men man kan med sikkerhed sige, at kravene til lønmodtagernes uddannelse vil stige fremover. Vores forudsigelser viser klart, at udviklingen går i retning af, at der bliver overskud af ufaglærte, og mangel på faglærte, siger Emilie Agner Damm.
En fremskrivning udarbejdet af AE viser, at der i 2025 kan være helt op til 65.000 ufaglærte, som der ikke vil være job til. Og at der samtidig kan mangle 70.000 med en faglært uddannelse.
- Der er ingen tvivl om, at der bliver mangel på faglærte fremover. Så i forhold til jobmuligheder vil jeg godt turde anbefale unge at vælge at blive elektriker, VVS’er eller en anden type håndværker, siger Emilie Agner Damm.
Analysen fra AE kan downloades her.