På trods af lavere fiskekvoter og færre fangstdage for fiskerne, gavner EU?s nye fiskeriaftale ikke miljøet. Det mener WWF Verdensnaturfonden. Tværtimod kan aftalen, som kom i hus onsdag nat, betyde et farvel til danskernes foretrukne nytårsspise, torsken.
»Hvis du ser på torsk, er det dybt uansvarligt, det Fødevareministeren har forhandlet hjem. Det, han har fået, er et halvdårligt status quo, så vi forsat vil bevæge os på randen af et kollaps for torskebestanden,« siger fiskeripolitisk medarbejder i WWF, Espen Nordberg.
»Det eneste anstændige en minister kan gøre, er at give torskene en pause og dermed sikre, at vi om nogle år har en stærk torskebestand,« siger han.
Ifølge Espen Nordberg viser torskebastanden tydelige tegn på stress. Og bliver dens plads i fødekæden først overtaget af andre fisk, vender den aldrig tilbage.
Fødevareminister Hans Christian Smidt (V) er til gengæld tilfreds med aftalen. Blandt andet fordi den, ifølge ham, belønner fiskere, der bruger stormaskede garn, som er mere skånsomme overfor miljøet. De får nemlig kun skåret deres havdage med syv procent, mens fiskere med småmaskede garn mister 10 procent af deres dage på havet:
»Kommissionen har lyttet til vores argumenter om at belønne det bæredygtige fiskeri, og det glæder mig. Vi har nu taget det første lille skridt på vejen, og næste år skulle vi gerne tage syvmile-støvlerne på,« siger Hans Christian Schmidt.
Den danske fiskeindustri er utilfreds med den ny fiskeriaftale. Formand for Danmarks Fiskeri- og Eksportforening Peter Bamberger vurderer, at fiskeri-industrien vil miste 180 millioner kroner på, at EU har indført færre fangst-dage på havet og nedsat fiskekvoterne:
»Fiskerne er kede af, at der er sket reduktion i fangstmulighederne, og hver gang det sker, er der også færre fisk til industrien,« siger Peter Bamberger.
Skrækscenariet for industrien er ifølge ham, at virksomheder bukker under, hvis fiskerne ikke kan levere fisk nok.
»Når du har en fabrik skal du ? for at det er rentabelt ? kunne stole på, at du løbende modtager visse mængder fisk. Men med begrænsninger som kvoter og færre dage på havet, vil det være svært at basere sin produktion på daglige leverancer fra de danske fiskere: Hvis der er dage, hvor du ikke får fisk, koster det penge,« siger han.
Peter Bamberger tilføjer dog, at de 180 millioner kroner, fiskeriindustrien mister, stadig er et forholdsvist lille beløb i betragtning af, at industrien omsætter for omkring 20 milliarder kroner om året.
Med EU?s nye fiskeriaftale er torskekvoten i Skagerak, Kattegat og Nordsøen blevet 14 procent mindre.