Administration 

Musik der er uudholdelig – med vilje

Debat
Folk på en banegårdsperron
(Foto: Scanpix)

På over 20 banegårde afspiller DSB opera og marchmusik for at skræmme højtråbende teenagere væk. Og det virker. Det er en innovativ løsning, men tiltaget er ikke sød musik i alles ører.

Musik har mange egenskaber. Man hører ofte, at musik gør os glade, og at det skaber samhørighed på tværs af kulturer, socialklasser og aldre. Nogle mener endda, at vi bliver klogere af at lytte til musik.

Men musik har også et knap så indbydende og ligefrem afskrækkende potentiale. Det udnytter DSB, der benytter opera-arier og marchmusik til at skræmme ubehagelige teenagere væk fra togstationer for at øge trygheden for de øvrige passagerer. På den måde bruger de musik som effektiv og målrettet social kontrol mod uønskede grupper. 

Operaen er meget effektiv til at fjerne de personer, der skaber utryghed på banegårdene, da det er uudholdeligt at opholde sig det pågældende sted i længere tid – primært pga. den høje lydstyrke og det høje frekvensområde, der ledsages af en dårlig lydkvalitet.

Meningen er netop, at musikken skal være ubehagelig, og det lykkes i høj grad. Derfor er DSB i gang med at udvide brugen af ’skræm-væk-musikken’, så den nu bliver afspillet på over 20 stationer rundt omkring i landet. Blandt andet i Vejle, Høje Taastrup og senest i Herning, hvor det netop er blevet sat op. Det er ikke et unikt DSB-fænomen men derimod en udbredt praksis i især Tyskland og Canada.

Brugen af klassisk musik på stationer er heller ikke kun i vækst i Danmark - eksempelvis vil man i Berlin i løbet af i år installere det på 40 U-Bahn-stationer. Ny statistik fra Tyskland viser, at 84 % af passagererne bakker op om musikken, og en engelsk undersøgelse viser også, at kriminaliteten falder, og den oplevede tryghed stiger, når der afspilles klassisk musik. 

Et unødvendigt voldsomt musikvalg

Umiddelbart virker det derfor til at være et innovativt positivt tiltag, der gør det rarere for os alle at opholde os på DSB’s banegårde.

Men der er dog bagsider ved brugen af ’skræm-væk-musikken’: For det første er musikken i Danmark så voldsom, at den ikke kun er ubehagelig for de unge ballademagere men også for alle andre gæster.

Jeg har som en del af mit bachelorprojekt undersøgt den generelle holdning til operaen, der afspilles på Vejle Banegård, og her er det under en tredjedel, der mener, at musikken skal være der. Ganske enkelt fordi de synes, det er uudholdeligt at høre på.

Grunden til, at der er så stor forskel på den almene opbakning i Tyskland og i Vejle, er, at man i Tyskland afspiller afdæmpet klassisk musik såsom Vivaldi-violinkoncerter og små klaverkompositioner. Det står i kontrast til marchmusik og opera for fuldt udtræk og viser, at man ikke bare kan skære al klassisk musik over én kam.

I Tyskland udnytter man, at det ikke er særlig cool som ubehøvlet teenager at opholde sig et sted, hvor der afspilles klassisk musik – de mister ganske enkelt ’street-cred’ og bliver til grin i deres gruppe, hvis de opholder sig et sådant sted. Det er en noget mere raffineret måde at udnytte musik på, hvor de øvrige passagerer blot opfatter det som baggrundsmusik i modsætning til i Danmark, hvor man ikke kan undgå at opfatte det som ubehagelig forgrundsmusik, der bare afspilles så højt, at det er irriterende for alle.

En anden kritik af musikvalget kommer fra flere musikere, der indvender, at det er synd for ’selve musikken’, at den bliver brugt til at bortjage folk med. Man kan forestille sig en sanger, der har trænet et helt liv for at kunne synge en bestemt arie, og så bliver den bare brugt som skræmmemiddel. Men jeg mener ikke, at man kan opstille det på den måde.

Idéen om ’musik i sig selv’ er en gammeldags, konstrueret forestilling. Musik skal forstås i kraft af dets kontekst, og derfor kan den samme operaarie godt være rædselsfuld på banegården og smuk i koncertsalen. Så det argument køber jeg ikke. ’Selve musikken’ skal nok klare sig. 

Fænomenets sociale bagside

En uundgåelig konsekvens af ’skræm-væk-musikken’ er, at den ikke kun fordriver højtråbende unge men også hjemløse, der ikke kan søge ly på banegården, når de eksponeres for operaarierne og marchmusikken og derfor må finde et mere ubekvemt sted at være og sove.

Nogle vil endda argumentere for, at hvis musikken er målrettet mod hjemløse, kan det indplaceres i det, der kaldes ’dark design’, som er en fællesbetegnelse for installationer, der har til formål at fjerne hjemløse fra bybilledet.

Det optimale dark design skal formes på en måde, så man ikke opdager dets egentlige formål, men blot betragter det som praktiske foranstaltninger eller endda kunst. På den måde konfronteres vi hverken med hjemløse eller den dårlige samvittighed over måden, hvorpå vi behandler de svageste i samfundet på. Og det er jo dejligt...

Eksempler på dette er bænke med ”armlæn”, der gør det umuligt at ligge på dem, overflødige cykelstativer under broer, kunstskulpturer på varmeriste og måske også ’skræm-væk-musik’ på banegårde. Man forværrer altså livet betragteligt for dem, der har det allerværst i forvejen, for at flertallet kan få forbedret deres komfortable tilværelse en smule.

Jeg vil ikke gøre mig til dommer over, hvad DSB bør gøre i denne situation men blot påpege, at det ikke er uden samfundsmæssige omkostninger. Uanset om de vælger at installere opera og marchmusik eller ej, er der nogle, der taber, og nogle der vinder på det.

For det er klart, at der er et problem med ubehøvlede teenagere på flere stationer i landet, og musik er utvivlsomt en effektiv og billig måde at løse problemet på. DSB står i et dilemma, hvor de må vægte samfundsansvar over for deres kunders tryghed, og her har de valgt at prioritere de betalende kunders oplevelse af at være på banegården, selvom min undersøgelse dog viser, at en lavere og roligere type klassisk musik ville glæde de fleste gæster.

En lille højttaler afslører altså, hvem der er velkomne på banegården, og fænomenet ’skræm-væk-musik’ og DSB’s brug af den viser, hvor stor magt musik har. På godt og ondt.

Portræt af ung fyr
Emil Kjær Bødker studerer Musikvidenskab med tilvalg i Samfundsfag på Aarhus Universitet og har skrevet bachelorprojekt om DSB’s skræm-væk-musik på Vejle Banegård. Foto: Privat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

en dronning smiler
Kongelige

Dronning Margrethe er udskrevet

en tallerken mad
Nyheder

Populært spisested
får kæmpe bøde

en mand er klædt ud
Kendte

Esben Bjerre går 
konkurs - igen

fans på lægterne
Helt vildt

Fan betalte

fodboldbillet med fisk

Mugshots af to blonde mænd med skæg
Nyheder

Fældede ikonisk træ:
Nu er bagmænd dømt

Gråhåret dame med grå trøje
Nyheder

Blev 103 år:
Holocaust-overleveren
Margot Friedländer er død 

En kvinde og mand med jakkesæt
Kendte

Tv-legende i kørestol

et atomkraftværk set på afstand
Nyheder

Så mange danskere
er klar til atomkraft

En bisonokse ryster vand af sig
Helt vildt

Mand spiddet af bison

Blåt blink på polititag
Krimi

Mand dræbt i bilulykke: 

Havde fire børn i bilen

Mand i mørkt tennistøj og hvid kasket
Sport

Kæmpe comeback:
Holger Rune nedkæmper
drilsk argentiner

mand sidder og gør fagter
Kendte

Bill Gates forærer formuen væk

Indgang til retsbygning
Krimi

Drama i retten:
28-årig mand flygtet

Sport

Første dansker nogensinde:
Mads P. åbner Giroen med etapesejr

En mand med solbriller holder om noget lavere kvinde
Kendte

'Forræder'-stjerne jubler:
Skal giftes

Indgang til retten i Falster
Krimi

20-årig dømt for at bortføre og kronrage sin ekskæreste

rødt skilt på væggen til bygning
Krimi

Landbrugsleder dømt: 
Mishandlede hundredvis
af grise

kvinde kigger intenst
Kendte

Neel Rønholt bestjålet

Nyheder

Her er pavens plan 

mænd står med megafoner
Krimi

Paludan vil frifindes

dronning margrete poserer med familien
Kongelige

Dronning Margrethe i bedring

kvinde med briller smiler
Kendte

Sisse Sejrs stalkingsag

skal for landsretten 

mand poserer
Kendte

Stjerne-instruktør død

politibil med påskriften politi
Krimi

Sag om dødt barn: 
Kvinde løsladt

politibil med påskriften politi
Krimi

Lemlæstede dyr:

21-årig melder sig selv

bygning med planter foran
Helt vildt

Trekvart milliard 

højkant: Lotto Lars

sidder klar 

mand med hat poserer
Kendte

Angora-stjerne blev skør:

Brød med familie og

venner

par poserer
Kongelige

Dronningen i sorg:

Har mistet nær ven 

to personer smiler
Nyheder

Mette Frederiksen har

talt med Trump

barn går i naturen
Nyheder

Behageligt weekendvejr

står for døren

mand sidder i retssal
Nyheder

Anklage: Weinstein

forgreb sig på 16-årig

Pave vinker
Nyheder

Nyvalgt pave har kritiseret J.D. Vance

Hotel set ude fra
Sundhed

Dansk hotel

politianmeldt:

Klamme fund

Nyheder

Første amerikanske pave nogensinde

Fodboldspillere på holdfoto
Nyheder

Fodboldspillere beskudt på motorvej

Nyheder

Hvid røg fra Vatikanet:

En pave er valgt

Nyheder

Udenrigsministeriet har afholdt samtale med USA om Grønland

Nyheder

Dronning Margrethe indlagt

Politifolk og ambulance ved bygning
Krimi

Øksemand amok

på universitet:

Kvinde dræbt

Kvinde foran slot
Nyheder

Slotsfrue pludselig død

Mand i t-shirt klapper
Sport

Ny tjans til håndboldlegende

Mand bag vindue
Nyheder

Joe & the Juice med rekordomsætning:
Har aldrig stået stærkere

Mand i cowboyskjorte med rød baggrund
Kendte

Jørgen de Mylius i nyt job:

Varmer op for verdensstjerne

motorvejskø med mange biler og lastbiler, der holder stille
Nyheder

Motorvej spærret ved Aarhus

Marmoreret bøf
Nyheder

Slagterigigant: 
Dansk oksekød skal
være en luksusvare

En kvinde med en buket blomster i hånden
Kongelige

Dronning Margrethe sygemeldt

Nyheder

EU lemper ulve-regler

Mand i mørk jakke i folketingssalen
Nyheder

Lars Boje Mathiesen: 
Købte undertøj og
MacBook for partipenge

Mand og kvinde på rød løber i spraglet tøj
Nyheder

Nyt millionkrav i Lauritz-konkursbo

Billede af vindue med bogstaverne LGBT+
Nyheder

Kommune i modvind:
Stopper for stemmetræning
til transkønnede

Krimi

Kvinde sigtet: Baby afgået ved døden

En burger med sovs og ingen kød.
Nyheder

Kendt burgerkæde konkurs

To altaner med personer på. På den højre altan står en mand med et skydevåben og sigter mod den venstre
Krimi

Kæmpe politiopbud: 
Barrikaderede sig i
lejlighed med børn

En nyfødt baby bliver målt og vejet
Nyheder

Læger i opråb:
“Dyb bekymring” over ny fødeafdeling

En ladestander på en ladestanderplads
Nyheder

Kabeltyveri rammer el-bilister:
Mere end 140 ladere ødelagt på et år

Mand bag talerstol
Nyheder

Trump melder ud:
Stor handelsaftale
med stort land

en alligator i vandet
Dyreliv

Kvinde dræbt af alligator foran sin mand 

sort røg fra en skosten
Nyheder

Sort røg fra Vatikanet på konklavets første dag

Fodboldspillere jubler på banen
Sport

Silkeborg fælder Brøndby 

Udrykningskøretøjer på en vej
Krimi

Fører af motorcykel dræbt

to smukke kvinder
Kendte

Helena Christensen og Oh Land til kongelig FN-middag

en teenagepige med mørkt hår
Kendte

Alex fra Modern Family – blev tvangsfjernet som barn

tre generationer griner sammen
Nyheder

Er det fedt eller nice – vi er enige om humor

Lars løkke ved en bil
Nyheder

Løkke indkalder amerikansk ambassadør om mulig spionage 

Vance ser sur ud
Nyheder

Vance opfordrer til forhandlinger mellem Rusland og Ukraine

Et kampfly på et hangarskib
Helt vildt

To kampfly røg i vandet fra hangarskib

Krimi

Søger vidner til dreng på elløbehjul efter skyderi

Krimi

Jes Dorph: 

Tilfreds med dom

mand med foldede hænder ved skrivebord
Kendte

Silas Holst: Har

fået vild fod-tatovering

en retsbygning i solen
Krimi

Millioner blev hvidvasket i frisørsalon 

mennesker går ombord på skib
Kongelige

Kongeparret skyder

anden sejlsæson i gang 

politibiler på villavej
Krimi

Skyderi med

maskinpistol på villavej

lottokupon i hånd
Nyheder

Heldig dansker

vinder giga-beløb

to hunde leger i vandkanten
Nyheder

DMI advarer: 

Kan blive alvorligt

Nyheder

Pilot skød sig

ud af styrtet jagerfly

Krimi

23-årig skyldig i overgreb 

Krimi

Lige nu: Specialenhed

fra PET hjælper politiet

Lars Fruergaard Jørgensen - mandlig chef for Novo i jakke
Nyheder

Novo Nordisk

nedjusterer 

mennesker forsøger at stoppe flammer i bygning
Nyheder

31 dræbt i israelsk

luftangreb på skole