Administration 

Musik der er uudholdelig – med vilje

Debat
Folk på en banegårdsperron
(Foto: Scanpix)

På over 20 banegårde afspiller DSB opera og marchmusik for at skræmme højtråbende teenagere væk. Og det virker. Det er en innovativ løsning, men tiltaget er ikke sød musik i alles ører.

Musik har mange egenskaber. Man hører ofte, at musik gør os glade, og at det skaber samhørighed på tværs af kulturer, socialklasser og aldre. Nogle mener endda, at vi bliver klogere af at lytte til musik.

Men musik har også et knap så indbydende og ligefrem afskrækkende potentiale. Det udnytter DSB, der benytter opera-arier og marchmusik til at skræmme ubehagelige teenagere væk fra togstationer for at øge trygheden for de øvrige passagerer. På den måde bruger de musik som effektiv og målrettet social kontrol mod uønskede grupper. 

Operaen er meget effektiv til at fjerne de personer, der skaber utryghed på banegårdene, da det er uudholdeligt at opholde sig det pågældende sted i længere tid – primært pga. den høje lydstyrke og det høje frekvensområde, der ledsages af en dårlig lydkvalitet.

Meningen er netop, at musikken skal være ubehagelig, og det lykkes i høj grad. Derfor er DSB i gang med at udvide brugen af ’skræm-væk-musikken’, så den nu bliver afspillet på over 20 stationer rundt omkring i landet. Blandt andet i Vejle, Høje Taastrup og senest i Herning, hvor det netop er blevet sat op. Det er ikke et unikt DSB-fænomen men derimod en udbredt praksis i især Tyskland og Canada.

Brugen af klassisk musik på stationer er heller ikke kun i vækst i Danmark - eksempelvis vil man i Berlin i løbet af i år installere det på 40 U-Bahn-stationer. Ny statistik fra Tyskland viser, at 84 % af passagererne bakker op om musikken, og en engelsk undersøgelse viser også, at kriminaliteten falder, og den oplevede tryghed stiger, når der afspilles klassisk musik. 

Et unødvendigt voldsomt musikvalg

Umiddelbart virker det derfor til at være et innovativt positivt tiltag, der gør det rarere for os alle at opholde os på DSB’s banegårde.

Men der er dog bagsider ved brugen af ’skræm-væk-musikken’: For det første er musikken i Danmark så voldsom, at den ikke kun er ubehagelig for de unge ballademagere men også for alle andre gæster.

Jeg har som en del af mit bachelorprojekt undersøgt den generelle holdning til operaen, der afspilles på Vejle Banegård, og her er det under en tredjedel, der mener, at musikken skal være der. Ganske enkelt fordi de synes, det er uudholdeligt at høre på.

Grunden til, at der er så stor forskel på den almene opbakning i Tyskland og i Vejle, er, at man i Tyskland afspiller afdæmpet klassisk musik såsom Vivaldi-violinkoncerter og små klaverkompositioner. Det står i kontrast til marchmusik og opera for fuldt udtræk og viser, at man ikke bare kan skære al klassisk musik over én kam.

I Tyskland udnytter man, at det ikke er særlig cool som ubehøvlet teenager at opholde sig et sted, hvor der afspilles klassisk musik – de mister ganske enkelt ’street-cred’ og bliver til grin i deres gruppe, hvis de opholder sig et sådant sted. Det er en noget mere raffineret måde at udnytte musik på, hvor de øvrige passagerer blot opfatter det som baggrundsmusik i modsætning til i Danmark, hvor man ikke kan undgå at opfatte det som ubehagelig forgrundsmusik, der bare afspilles så højt, at det er irriterende for alle.

En anden kritik af musikvalget kommer fra flere musikere, der indvender, at det er synd for ’selve musikken’, at den bliver brugt til at bortjage folk med. Man kan forestille sig en sanger, der har trænet et helt liv for at kunne synge en bestemt arie, og så bliver den bare brugt som skræmmemiddel. Men jeg mener ikke, at man kan opstille det på den måde.

Idéen om ’musik i sig selv’ er en gammeldags, konstrueret forestilling. Musik skal forstås i kraft af dets kontekst, og derfor kan den samme operaarie godt være rædselsfuld på banegården og smuk i koncertsalen. Så det argument køber jeg ikke. ’Selve musikken’ skal nok klare sig. 

Fænomenets sociale bagside

En uundgåelig konsekvens af ’skræm-væk-musikken’ er, at den ikke kun fordriver højtråbende unge men også hjemløse, der ikke kan søge ly på banegården, når de eksponeres for operaarierne og marchmusikken og derfor må finde et mere ubekvemt sted at være og sove.

Nogle vil endda argumentere for, at hvis musikken er målrettet mod hjemløse, kan det indplaceres i det, der kaldes ’dark design’, som er en fællesbetegnelse for installationer, der har til formål at fjerne hjemløse fra bybilledet.

Det optimale dark design skal formes på en måde, så man ikke opdager dets egentlige formål, men blot betragter det som praktiske foranstaltninger eller endda kunst. På den måde konfronteres vi hverken med hjemløse eller den dårlige samvittighed over måden, hvorpå vi behandler de svageste i samfundet på. Og det er jo dejligt...

Eksempler på dette er bænke med ”armlæn”, der gør det umuligt at ligge på dem, overflødige cykelstativer under broer, kunstskulpturer på varmeriste og måske også ’skræm-væk-musik’ på banegårde. Man forværrer altså livet betragteligt for dem, der har det allerværst i forvejen, for at flertallet kan få forbedret deres komfortable tilværelse en smule.

Jeg vil ikke gøre mig til dommer over, hvad DSB bør gøre i denne situation men blot påpege, at det ikke er uden samfundsmæssige omkostninger. Uanset om de vælger at installere opera og marchmusik eller ej, er der nogle, der taber, og nogle der vinder på det.

For det er klart, at der er et problem med ubehøvlede teenagere på flere stationer i landet, og musik er utvivlsomt en effektiv og billig måde at løse problemet på. DSB står i et dilemma, hvor de må vægte samfundsansvar over for deres kunders tryghed, og her har de valgt at prioritere de betalende kunders oplevelse af at være på banegården, selvom min undersøgelse dog viser, at en lavere og roligere type klassisk musik ville glæde de fleste gæster.

En lille højttaler afslører altså, hvem der er velkomne på banegården, og fænomenet ’skræm-væk-musik’ og DSB’s brug af den viser, hvor stor magt musik har. På godt og ondt.

Portræt af ung fyr
Emil Kjær Bødker studerer Musikvidenskab med tilvalg i Samfundsfag på Aarhus Universitet og har skrevet bachelorprojekt om DSB’s skræm-væk-musik på Vejle Banegård. Foto: Privat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

et vejsving og et ødelagt træ
Krimi

16-årig dræbt i bilulykke

en lottokupon
Nyheder

Heldig dansker vinder 14 mio. i lotto

en retsbygning i solen
Krimi

Dømt krænker i ny sag om 11-årig pige

en redningsbåd
Krimi

Mandlig dykker forsvundet ud for Skagens kyst 

en mand og dame ser vrede ud
Debat

Jes Dorph: Os og dem

to unge mænd synger
Film og TV

FAKTA: Sådan afvikles Eurovision

tåge på en vej
Nyheder

DMI advarer bilister 

en politiafspærring i Australien
Krimi

Politi dræber knivbevæbnet 16-årig

Rigshospitalet
Nyheder

11-årig død af skimmelsvamp på Rigshospitalet

tre personer
Nyheder

DF-profil afviser

nazi-sammenligning

dræbersnegl
Livsstil

Dræbersnegle:
Sådan bekæmper - eller

spiser - du dem bedst

tre smilende mennesker
Kendte

Seebach sælger
sin luksusvilla

en sangerinde
Film og TV

Eurovision-åbningen
bliver uden Israel

en mand
Nyheder

Stor udbetaling
til fratrådt spindoktor:
"Vennetjeneste"?

bus i brand
Krimi

Brand i bus på motorvej 

mand taler
Nyheder

Dragsted: LA er farlige

mand står ved portræt
Kendte

Andreas Mogensen 
afslørede sig selv 

område ved vand i københavn
Krimi

Turist faldt i vandet:

Reddet op af vakse

borgere  

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Nyheder

Kollegium evakueret:

Dybt problematisk 

politibil med påskriften politi
Krimi

Strømpistoler på vej

til politiet 

et par
Kendte

DR-vært skifter

til TV2 

æg i bakker
Mad og drikke

Danske høns skal

redde Norge 

kvinde poserer
Kendte

Saba: Må lukke ned

politifolk går i naturen
Nyheder

Surfere forsvandt:

Tre lig fundet 

Fodboldspillere jubler
Sport

Fodboldklub reddet af lokale

Kasper Hjulmand på pressemøde
Sport

Danmark får tre ekstra spillere med til EM

Den Sorte Diamant set ude fra
Krimi

Fan stjal dokument om dansk filmstjerne

Flaske med olivenolie
Sundhed

Olivenolie trækkes tilbage

flåt på huden
Sundhed

Flåter smitter stadigt flere med farlig virus

Nyheder

Rusland truer Danmark

politibil spærrer vej
Krimi

Motorcyklist dræbt i ulykke

Krimi

Drabsdømt i Mia-sagen knyttes til ny overgrebssag

cykelrytter på landevej
Sport

Optimistisk Vingegaard-chef tror fortsat på Tour-hattrick

Nik & Jay på scenen
Kendte

Så mange millioner tjener Nik og Jay

Nyheder

Kongeparret deltager i fejring

en virksomhed set fra vejen
Nyheder

Konkurs igen - alle ansatte hjemsendt

medicin
Nyheder

Hver tredje på diabetesmidlet Ozempic har ikke sukkersyge

en kæmper i kamp
Kendte

Dansk MMA-kæmper

går ind i politik

Pengesedler og mønter
Nyheder

Regeringen klar
med nyt fradrag

en ladcykel
Nyheder

Yderligere syv
ladcykler tilbagekaldes

en mand på en balkon med udsigt
Kendte

Spindoktor står til
stor milliongevinst

bygning i brand
Krimi

Flammer raserer ejendom

Pengesedler og mønter
Nyheder

Danskere i hundredvis

får stoppet pensionen

en banks facade
Nyheder

Danske Bank scorer igen milliarder på få måneder

Nyheder

Flere og flere huse sættes til salg

Nyheder

Abortgrænsen

hæves til 18. uge

Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Nyheder

Fredag rammer 23 grader

en mand
Nyheder

Glemsom
Boris Johnson afvist

Jørgen Ejbøl
Nyheder

Betaler millionerne

tilbage efter kritik

En politibil og betjente på stedet
Krimi

Politiet afgav

varselsskud

En barnehånd rækker efter en donuts.
Nyheder

Antallet af overvægtige

børn er steget

Amanda Collin i rollen
Kendte

Amanda Collin med i

stor international serie

Troels Lund Poulsen og Michael Hyldgaard
Nyheder

Troels Lund Poulsen:

Ikke et kønt forløb

Pogacar og Vingeggard
Sport

Pogacar krydser fingre for Vingegaard

Frederik og Mary giver hånd med nogle af de fremmødte
Kongelige

Frederik og Mary

kom til undsætning

En mørklødet mand
Krimi

Politiet efterlyser

offer for hadforbrydelse

Julie Christiansen og Ask Hasselbalch på den røde løber.
Kendte

Skuespiller

venter barn igen

Nikolaj Hübbe i smoking
Kendte

Nikolaj Hübbe

stopper

portræt mand
Krimi

Stig Tøfting frifundet

fire personer
Kendte

Klar på endnu en omgang

frederik og mary
Nyheder

Kongeparret: 

Første gang nogensinde

portræt kvinde
Kendte

Fylder 80 år:

Sådan bliver hun fejret

motorvej styrtet sammen
Nyheder

48 personer døde efter

stort kollaps på motorvej

portræt kvinde
Kendte

Julie Berthelsen:

Med i nyt superband

vindmæller
Nyheder

Kraftig vind giver

Ørsted ekstra vind

spillekupon
Nyheder

Nybagt millionær: 
Familien bestemmer ferien

Nyheder

Flere lever

længere med kræft

logo novo
Nyheder

Novo med giga-succes: 

Endnu et vildt overskud

badegæster
Nyheder

DMI: Husk solcreme

- op til 22 grader

logoer sociale medier
Nyheder

Sociale medier gør os syge

menneskemængde
Nyheder

Melodi Grand Prix:

Ingen palæstinensiske flag

Nyheder

Lone Scherfig:

Høster stor ros

portræt mand
Nyheder

Højeste niveau siden 2001

portræt mand
Nyheder

Harvey Weinstein:

Voldtægtssag skal gå om

logo med bogstaver
Helt vildt

Video: Kræftsyg immigrant

vinder næsten 10 milliarder

traktor
Nyheder

29 kvæstet i traktorulykke

portræt kvinde
Nyheder

Von der Leyen:

Starten på en ny EU-æra

menneskemængde i New York
Nyheder

300 propalæstinensere

anholdt i New York

logo bogstaver
Krimi

Løsladt i mørklagt terrorsag