Administration 

Musik der er uudholdelig – med vilje

Debat
Folk på en banegårdsperron
(Foto: Scanpix)

På over 20 banegårde afspiller DSB opera og marchmusik for at skræmme højtråbende teenagere væk. Og det virker. Det er en innovativ løsning, men tiltaget er ikke sød musik i alles ører.

Musik har mange egenskaber. Man hører ofte, at musik gør os glade, og at det skaber samhørighed på tværs af kulturer, socialklasser og aldre. Nogle mener endda, at vi bliver klogere af at lytte til musik.

Men musik har også et knap så indbydende og ligefrem afskrækkende potentiale. Det udnytter DSB, der benytter opera-arier og marchmusik til at skræmme ubehagelige teenagere væk fra togstationer for at øge trygheden for de øvrige passagerer. På den måde bruger de musik som effektiv og målrettet social kontrol mod uønskede grupper. 

Operaen er meget effektiv til at fjerne de personer, der skaber utryghed på banegårdene, da det er uudholdeligt at opholde sig det pågældende sted i længere tid – primært pga. den høje lydstyrke og det høje frekvensområde, der ledsages af en dårlig lydkvalitet.

Meningen er netop, at musikken skal være ubehagelig, og det lykkes i høj grad. Derfor er DSB i gang med at udvide brugen af ’skræm-væk-musikken’, så den nu bliver afspillet på over 20 stationer rundt omkring i landet. Blandt andet i Vejle, Høje Taastrup og senest i Herning, hvor det netop er blevet sat op. Det er ikke et unikt DSB-fænomen men derimod en udbredt praksis i især Tyskland og Canada.

Brugen af klassisk musik på stationer er heller ikke kun i vækst i Danmark - eksempelvis vil man i Berlin i løbet af i år installere det på 40 U-Bahn-stationer. Ny statistik fra Tyskland viser, at 84 % af passagererne bakker op om musikken, og en engelsk undersøgelse viser også, at kriminaliteten falder, og den oplevede tryghed stiger, når der afspilles klassisk musik. 

Et unødvendigt voldsomt musikvalg

Umiddelbart virker det derfor til at være et innovativt positivt tiltag, der gør det rarere for os alle at opholde os på DSB’s banegårde.

Men der er dog bagsider ved brugen af ’skræm-væk-musikken’: For det første er musikken i Danmark så voldsom, at den ikke kun er ubehagelig for de unge ballademagere men også for alle andre gæster.

Jeg har som en del af mit bachelorprojekt undersøgt den generelle holdning til operaen, der afspilles på Vejle Banegård, og her er det under en tredjedel, der mener, at musikken skal være der. Ganske enkelt fordi de synes, det er uudholdeligt at høre på.

Grunden til, at der er så stor forskel på den almene opbakning i Tyskland og i Vejle, er, at man i Tyskland afspiller afdæmpet klassisk musik såsom Vivaldi-violinkoncerter og små klaverkompositioner. Det står i kontrast til marchmusik og opera for fuldt udtræk og viser, at man ikke bare kan skære al klassisk musik over én kam.

I Tyskland udnytter man, at det ikke er særlig cool som ubehøvlet teenager at opholde sig et sted, hvor der afspilles klassisk musik – de mister ganske enkelt ’street-cred’ og bliver til grin i deres gruppe, hvis de opholder sig et sådant sted. Det er en noget mere raffineret måde at udnytte musik på, hvor de øvrige passagerer blot opfatter det som baggrundsmusik i modsætning til i Danmark, hvor man ikke kan undgå at opfatte det som ubehagelig forgrundsmusik, der bare afspilles så højt, at det er irriterende for alle.

En anden kritik af musikvalget kommer fra flere musikere, der indvender, at det er synd for ’selve musikken’, at den bliver brugt til at bortjage folk med. Man kan forestille sig en sanger, der har trænet et helt liv for at kunne synge en bestemt arie, og så bliver den bare brugt som skræmmemiddel. Men jeg mener ikke, at man kan opstille det på den måde.

Idéen om ’musik i sig selv’ er en gammeldags, konstrueret forestilling. Musik skal forstås i kraft af dets kontekst, og derfor kan den samme operaarie godt være rædselsfuld på banegården og smuk i koncertsalen. Så det argument køber jeg ikke. ’Selve musikken’ skal nok klare sig. 

Fænomenets sociale bagside

En uundgåelig konsekvens af ’skræm-væk-musikken’ er, at den ikke kun fordriver højtråbende unge men også hjemløse, der ikke kan søge ly på banegården, når de eksponeres for operaarierne og marchmusikken og derfor må finde et mere ubekvemt sted at være og sove.

Nogle vil endda argumentere for, at hvis musikken er målrettet mod hjemløse, kan det indplaceres i det, der kaldes ’dark design’, som er en fællesbetegnelse for installationer, der har til formål at fjerne hjemløse fra bybilledet.

Det optimale dark design skal formes på en måde, så man ikke opdager dets egentlige formål, men blot betragter det som praktiske foranstaltninger eller endda kunst. På den måde konfronteres vi hverken med hjemløse eller den dårlige samvittighed over måden, hvorpå vi behandler de svageste i samfundet på. Og det er jo dejligt...

Eksempler på dette er bænke med ”armlæn”, der gør det umuligt at ligge på dem, overflødige cykelstativer under broer, kunstskulpturer på varmeriste og måske også ’skræm-væk-musik’ på banegårde. Man forværrer altså livet betragteligt for dem, der har det allerværst i forvejen, for at flertallet kan få forbedret deres komfortable tilværelse en smule.

Jeg vil ikke gøre mig til dommer over, hvad DSB bør gøre i denne situation men blot påpege, at det ikke er uden samfundsmæssige omkostninger. Uanset om de vælger at installere opera og marchmusik eller ej, er der nogle, der taber, og nogle der vinder på det.

For det er klart, at der er et problem med ubehøvlede teenagere på flere stationer i landet, og musik er utvivlsomt en effektiv og billig måde at løse problemet på. DSB står i et dilemma, hvor de må vægte samfundsansvar over for deres kunders tryghed, og her har de valgt at prioritere de betalende kunders oplevelse af at være på banegården, selvom min undersøgelse dog viser, at en lavere og roligere type klassisk musik ville glæde de fleste gæster.

En lille højttaler afslører altså, hvem der er velkomne på banegården, og fænomenet ’skræm-væk-musik’ og DSB’s brug af den viser, hvor stor magt musik har. På godt og ondt.

Portræt af ung fyr
Emil Kjær Bødker studerer Musikvidenskab med tilvalg i Samfundsfag på Aarhus Universitet og har skrevet bachelorprojekt om DSB’s skræm-væk-musik på Vejle Banegård. Foto: Privat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

helikopter
Nyheder

To helikoptere

er kollideret

portræt af kvinde
Krimi

Eftersøges af politiet:
Gik amok i supermarked

portræt af kvinde
Nyheder

Afsløring:

De skal spille på Grøn

vindmølle
Nyheder

Vestas scorer

kæmpeordre 

rockere fra ryggen
Nyheder

Politikere:

Vil forbyde rockerne

portræt af mand
Film og TV

Tarantino:

Min sidste film er klar

mand
Nyheder

Kong Charles om Ukraine:

Lovpriser sammenhold 

en fabrik
Nyheder

55 skal fyres:

- Det er tidernes ugunst

en orkide
Nyheder

Energipriser knækker gartneri

et hotel ved en fjord
Nyheder

Ikonisk badehotel får

nyt liv efter konkurs

billede af politibil
Krimi

Kærester knaldet
med campingudstyr

for 100.000 kroner

en alvorlig kvinde
Kongelige

Dronning Camilla i sorg
- ven er pludselig døde

en ejendom
Nyheder

Stor entreprenør konkurs

bobler på havoverfalden
Nyheder

Mystisk genstand

bjærget ved

Nord Stream 2

en mand med mikrofon
Film og TV

Michael Bojesen skal synge i nyt tv-program

popcorn i en skål
Nyheder

Popcorn tilbagekaldt - solgt i hele landet

sørgende mennesker
Krimi

Field's: Tiltalt for tre drab og flere drabsforsøg

en bygning
Krimi

Teenager anholdt for skudepisode nær skole i Odense

bombefly i luften
Nyheder

Ukraines hær: Rusland kommer ingen vegne 

portræt af mand
Nyheder

Vild fest i Tivoli:

Klar til at fejre fødselsdag

par - mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-stjerne om skilsmisse: Jeg var så flov 

unge sportsudøvere
Sport

Vi træner som aldrig før

to panda bjørne
Dyreliv

Klar til parring: I år skal det være

portræt af mand
Kendte

Silas Holst:

Får eget program

blomster
Krimi

Drabet på Mia Skadhauge: Uhyggelige detaljer

portræt af mand
Nyheder

Zelenskyj med

åben invitation

Krimi

Væltet lastbil:

Bremser morgentrafikken

portræt af mand
Nyheder

Jeppe Kofod vil tilbage

ild og flag
Nyheder

Protester og

nye sammenstød 

.
Nyheder

Børnemorder

brugte lovlige våben

portræt af mand
Kendte

Dan Jørgensen: 
Afslører ny kæreste

rockere
Krimi

Rockergruppe

smidt ud af klubhus

portræt af mand
Kendte

Henrik Qvortrup:

På operationsbordet

tre mennesker i sand
Helt vildt

Vild video: Reddet ud af

sammenstyrtet guldmine

solopgang
Nyheder

Nu kommer varmen

- og mere vand

portræt af mand
Film og TV

Sidney Lee:

Dokumentar går tæt på

skilt på retten i aalborg
Krimi

Ekspolitiker

dømt for gangbangs

billede fra ringenes herre
Film og TV

Afslører: Verdensstjerne

har to børn med dansker

en ulv
Dyreliv

Dansk hest angrebet
og spist af ulve

dronningen
Kongelige

Sygdom stopper Margrethe

person støvsuger
Nyheder

Rengøringsfirma
går konkurs

butikscenter set udefra
Nyheder

Butikscenter skal væltes

en mand arbejder
Nyheder

Mejeri-ejer død i arbejdsulykke

En person er hopper ud
Nyheder

Se videoen: Venedig-borgmester raser efter mand hoppede i kanal

ung kvinde
Krimi

Milliardærsøn erkender rolle i norsk studerendes død

kø på motorvej
Krimi

Flere uheld på motorvejene

puff bars er linet op
Sundhed

Børn og unge på snus og puffbars: De har brug for hjælp

et kampfly
Nyheder

Medier: Fly med dansk udstyr har deltaget i luftangreb

bølger efter eksplosion i vandet
Nyheder

Dansk skib var nær

Nord Stream før

eksplosioner 

en person med gevær
Nyheder

Skoleskyderi:

Ung kvinde dræbte

tre børn og tre voksne

sommerhus med dansk flag
Livsstil

Sådan får du 
sommerhuset

ud af vinterhi

person bungeejumper
Helt vildt

Her går det galt:

Rebet knækker 

søren brostrøm taler
Kendte

Søren Brostrøm

springer ud som

børnebogsforfatter

bygning i esbjerg
Nyheder

Legendarisk spillested

går konkurs 

emblem med bogstaverne EOD
Krimi

Tømmer sø i jagt på

gamle bomber 

Krimi

Drab på 27-årig

blev filmet

Tina Müller med hestehale og mikrofon.
Kendte

DR-vært stopper

populært program

Tøjbunker ovenpå kasser
Nyheder

Pak vintertøjet ordentligt

ned og undgå møl

Prins Harry stiger ud af en bil.
Kongelige

Prins Harry

dukker op i retten

Pernille Vermund i profil
Nyheder

Nye Borgerlige mister

endnu et medlem

En lægehelikopter i luften
Nyheder

Lægehelikopter sender

svampesporer ind

intensivafdeling

Parret til bal på slottet.
Kendte

Politiker-par

venter barn

Penge på et bord
Nyheder

Danskerne har

1087 milliarder

i banken

Mark Le Fevre klør sig i baghovedet.
Kendte

Komiker jubler:

Jeg skal være far

En lottokupon
Nyheder

Jyde-held: Fire

nye millionærer

i Jylland

Fyldte skraldespande og skrald ved siden af
Nyheder

Genoptager

arbejdet efter

en uges strejke

Sort hvid billede af Agatha Christie
Nyheder

Agatha Christies

krimier skrevet om

for ikke at støde

Unge mennesker går i snevejr
Nyheder

Her kommer sneen

Golfspiller på banen
Sport

Højgaard misser lige akkurat historisk golftriumf

Tre mænd på scenen med en Oscar
Kendte

Hollywoodstjerne arresteret for mishandling

dansepiger på scenen
Film og TV

Derfor stopper

Dansegarderoben

Hvide asparges anrettet på en musselmalet tallerken
Mad og drikke

Påskefrokost: Forkæl dine gæster med disse nemme retter

En fodboldspiller jubler
Sport

FAKTA: Højlund overgår Elkjær, Laudrup og Bendtner

En sejlbåd ude på vandet
Helt vildt

Hval ramte sejlbåd som gik til bunds

Fodboldspillere på en bane
Sport

Kasakhisk vanvidscomeback sænker Danmark 

Politibiler på række
Krimi

Kvinde med rollator dræbt af tog

En ældre man på den røde løber
Kendte

Andrew Loydd Webber er knust: Min søn er død

en hånd med ringe
Nyheder

Hæderkronet smykke-butik går konkurs

to glade personer
Kendte

Vicki Berlin: Jeg kunne have fået et grydesæt

en bygning under ombygning
Nyheder

Butikscenter solgt
- selskab går konkurs