Morten Østergaard bliver ny skatteminister

Brikkerne er ved at falde på plads i ministerrokaden, der ventes at blive præsenteret officielt mandag.

Ministerrokaden som følge af SF's exit fra regeringen er tilsyneladende ved at falde på plads.

Efter at topfolkene fra de to regeringspartier, Socialdemokraterne og De Radikale, har holdt møde søndag i statsministerboligen i Marienborg, står det klart, at De Radikales Morten Østergaard bliver ny skatteminister. Det erfarer Ritzau. Han afløser SF'eren Jonas Dahl.

Østergaard, den radikale kronprins, der frem til nu har været minister for forskning, innovation og videregående uddannelser, rykker dermed op i det interne ministerhierarki.

- Skatteministeriet får et løft op ad rangstigen. Morten Østergaard er en hel central figur hos de Radikale, og han bliver nu fastholdt i inderkredsen, siger chefredaktør hos Fyns Amts Avis, Troels Mylenberg, til Ritzau.

Han har frem til nu ganske vist siddet med i regeringens magtfulde økonomiudvalg, men med et såkaldt økonomisk ministerium i ryggen vil han nu få en endnu vægtigere stemme, når de store forlig skal forhandles på plads.

Ifølge Berlingske fortsætter de fire nuværende medlemmer af udvalget da også. Det drejer sig om den radikale økonomi- og indenrigsminister, Margrethe Vestager, samt erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) og finansminister Bjarne Corydon (S).

Det bliver således de fire, som skal lægge den økonomiske linje frem mod næste valg, hvilket vil blive afgørende i bestræbelserne på at genvinde regeringsmagten.

Ifølge DR Nyheder ventes hele rokaden at blive officiel mandag formiddag, hvor ministrene skal forbi dronningen.

Også Nick Hækkerup (S) har fået nyt ministerium. Han forlader Udenrigsministeriet og posten som europa- og handelsminister for at blive sundhedsminister. Her afløser han SF'eren Astrid Krag, der torsdag forlod SF for at melde sig ind i netop Socialdemokraterne.

Hvem der overtager Østergaards plads i Uddannelsesministeriet står endnu ikke klart, lige som det er usikkert, hvad der sker med posten som europa- og handelsminister.

Der har været spekuleret i, at den skal lægges sammen med posten som udenrigsminister.

/ritzau/