På en pæreplantage i Nordsjælland har forskere opdaget en hidtil ukendt svampeart.
Den nye svampeart er netop blevet videnskabeligt beskrevet og har fået navnet Pandora cacopsyllae, og blandt forskerne har den lille hvide svamp vakt stor begejstring. Det skriver Videnskab.dk.
Svampen inficerer og dræber nemlig bladlopper, som er bittesmå skadedyr, der kan ødelægge blade og skud på pæretræer, og som derfor kan gøre livet surt for frugtavlere i både Danmark og udlandet.
- Vi er i fuld gang med at undersøge, hvordan svampen kan bruges til miljøvenlig bekæmpelse af bladlopper, som kan være et stort problem for frugtavlere. Særligt i Mellemeuropa, hvor der findes en særlig grim type bladlopper, som også overfører sygdom til træerne, fortæller professor Jørgen Eilenberg, som er professor emeritus og førsteforfatter til det nye studie, der beskriver svampefundet.
Han påpeger, at der er en række problemer ved at bekæmpe bladlopper med kemiske sprøjtemidler.
Men den nyfundne svamp ser derimod ud til udelukkende at ramme og dræbe bladlopperne uden at gøre skade på træer og andre organismer.
- Det er en meget skånsom form for biologisk bekæmpelse, som rammer bladlopper og ikke alt muligt andet. Et af problemerne med kemisk bekæmpelse af bladlopperne er netop, at det også kan gå ud over andre insekter, som er gavnlige for frugttræerne, fortæller Jørgen Eilenberg fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.
Skyder tusindvis af sporer afsted
Når svampen først har dræbt bladloppen, formerer den sig ved at skyde tusindvis af nye sporer afsted, som kan inficere nye bladlopper i nærheden.
Efter affyring af første hold sporer har svampen imidlertid også flere andre chancer for at nå ud og inficere næste bladloppe. Sporerne kan nemlig selv skyde nye sporer videre afsted, og de sekundære sporer kan affyre helt tredje sporer.
Håbet blandt forskerne er, at svampen i fremtiden vil kunne købes af pæreavlere, som har problemer med bladlopper. Og at frugtavlerne kan få bugt med bladlopperne ved at sprede svampesporerne ud i deres pæreplantage.
Gerne sammen med andre fjender af bladlopper, så det bliver "en bekæmpelsesstrategi med forskellige ikke-kemiske metoder," påpeger Jørgen Eilenberg.
Dermed er den nyfundne svamp blevet en del af et udbredt forskningsområde, hvor man forsøger at finde og udnytte skadedyr og plantesygdommes naturlige fjender.
- Biologisk bekæmpelse handler om at finde en grøn løsning på et problem, som vi ellers har bekæmpet med kemi og gift. Så det er et bæredygtigt og grønt alternativ, siger Joachim Offenberg, som er seniorforsker ved Institut for Ecoscience på Aarhus Universitet.
I sin egen forskning leder Joachim Offenberg eksempelvis efter svampe og særlige bakterier, som lever på myrer, og som kan udnyttes til at dræbe forskellige former for plantesygdomme.
- I det her tilfælde er det en svamp, som de vil bruge til at bekæmpe bladlopper. Bladlopperne kan give store problemer, fordi de for det første selv kan gøre skade på frugttræer, men de kan også medføre sygdomme. Så jeg tror godt, at der kunne være et stort potentiale i det, siger Joachim Offenberg, som ikke har været involveret i det nye studie.
Andre artikler fra Videnskab.dk: