Mørkelagt direktør-fyring bliver gransket af statens advokat

Arkivfoto af Michael Valentin, tidligere direktør i Akademikernes A-kasse. (Foto: Foto: Peter Clausen/Ritzau Scanpix/arkiv)

Fyringen af direktøren i landets største a-kasse bliver nu gransket af Kammeradvokaten. Derudover har Akademikernes A-kasse iværksat en ekstern advokatundersøgelse, der skal kaste lys over direktørens bratte afgang.

Det mørkelagte fyring af direktør Michael Valentin fra Akademikernes A-kasse bliver nu gransket af statens advokat, Kammeradvokaten. 

Det oplyser Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) under Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse fredag. Styrelsen fører tilsyn med landets 23 a-kasser - og har nu rettet blikket mod landets største a-kasse med 233.000 medlemmer. 

"Som led i sit tilsyn har Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering iværksat en tilsynsundersøgelse med bistand fra Kammeradvokaten om baggrunden for afskedigelsen af den tidligere direktør Michael Valentin," fremgår det af pressemeddelelsen.

Ud over Kammeradvokatens undersøgelse har Akademikernes A-kasse selv iværksat en ekstern advokatundersøgelse af den tidligere direktør. I pressemeddelelsen understreger STAR, at styrelsen kører sin egen undersøgelse, og at der således ikke er tale om et samarbejde med den advokatundersøgelse, som a-kassen har sat i gang.  

"Styrelsens tilsynsundersøgelse skal blandt andet afdække, om der er tale om forhold i strid med formålsbestemmelsen i a-kasseloven," hedder det i pressemeddelelsen.

Siden Michael Valentin den 27. september blev afskediget fra sin toppost, har a-kassen søgt at mørklægge sagen. Det er dog kommet frem, at det var et tip fra en medarbejder i a-kassen sendt en søndag aften klokken 21.30, der førte til bestyrelsens beslutning om at skille sig af Michael Valentin, der havde siddet i direktørstolen i godt syv år.

Af en redegørelse, som a-kassens formand, Allan Luplau, efterfølgende sendte til STAR, blev der gjort en dyd ud af, hvad der ikke førte til direktør-fyringen. Allan Luplau skrev således, 

1) At der ikke er tale om forhold, som omhandler forvaltning af statens midler.

2) At der ikke er identificeret forhold, som er i strid med straffelovens bestemmelser. 

3) At der ikke er identificeret forhold som klart er i strid med formålsbestemmelserne i Akademikernes A-kasse.

Avisen.dk har efterfølgende forgæves forsøgt at få Allan Luplau til at uddybe, hvad han mener med, at der ikke er fundet forhold, som en 'klart i strid med' a-kassens formålsbestemmelse. Nu viser det sig, at det netop er dette tema, som  Kammeradvokatens undersøgelse skal belyse.

Selv har Michael Valentin i et opslag på Facebook søgt at imødegå spekulationer om, hvad der førte til hans bratte afgang fra direktør-stillingen: 

- Det er klart, at en pludselig exit som min skaber spekulationer og gisninger om, hvorvidt jeg har taget af kassen eller på en ansat. Det har jeg ikke, skrev Michael Valentin få dage efter sin exit.