Modebranchens krav til helt unge piger, der bliver sendt ud på catwalken, er tårnhøje.
De senere år er flere modeller døde, fordi de har været underernærede, og det har skabt en voldsom debat om modellernes sundhed.
Derfor er Danish Fashion Institute (DAFI) og Landsforeningen mod spiseforstyrrelser (LMS) gået sammen om at lave et etisk charter med nogle retningslinjer for den danske modebranche. Heri står der blandt andet, at de vil sikre modellernes sundhed, at de vil reklamere for en sund livsstil, og at de anderkender, at modebranchen har en indflydelse på de unges kropsidealer.
En masse tomme ord
Men kritikere mener, at der mangler handling bag ordene.
Direktør for DAFI Eva Kruse forklarer, at chartret er skrevet for at få gang i en debat, der på sigt skal føre til en holdningsændring. Ida Burchardi har været model i 25 år og har oplevet, hvordan det er konstant at have det ene øje på vægten og det andet på køleskabet. Hun kalder de nye retningslinjer for »en masse tomme ord«.
»Der er gået mode i at tale om moral og etik i branchen. Med det her charter pudser de bare glorien,« siger hun.
Flere eksperter forstår ikke, at der ikke er indskrevet en nedre grænse for, hvor lavt et Body Mass Index (BMI) modellerne må have, som det er set til modeshows i Rom og Madrid.
Men det vil ramme skævt, mener Eva Kruse. Hun peger på, at der er flere, der lider af bulimi, end af anoreksi.
»BMI’et er ikke en skala, man kan bruge, når det drejer sig om spiseforstyrrelser. Hvis det bliver et parameter, risikerer vi, at nogle af de modeller, der er rigtig tynde, men stadig sunde, bliver diskrimineret,« siger hun.
Overlæge ved Klinik for Spiseforstyrrelser Thomas Brinck mener, det er en klar fejl, at der ikke er sat et krav til en BMI-grænse.
»Det er en måde at få fat på de allerværste tilfælde af anorektiske modeller,« siger han. Lektor og speciallæge i psykiatri ved Panum Instituttet Birgit Petterson er skuffet over de etiske retningslinjer.
»Modebranchen er berøringsangst ud over alle grænser. Med flotte ord fastholder de nogle syge idealer om, hvordan man bør se ud.«
Birgit Petterson kalder det »fuldstændig uforståeligt«, at Landsforeningen mod spiseforstyrrelser er gået med i samarbejdet, når det ikke er mere konkret.
Mange konkrete tiltag
En kritik, som formand for LMS Anne Minor Christensen ikke forstår.
»I stedet for at stå på sidelinjen og hyle op har vi valgt at gå i dialog med branchen. Vi synes, at der er mange konkrete tiltag. For eksempel er der uddannelse af folk i modebranchen og et beredskab for modellerne. Vores mål er også at vise medierne og underholdningsbranchen, at det er en god idé med etiske retningslinjer,« siger hun.