En sag om nogle forsvundne guldsmykker hos politiets specialafdeling National enhed for Særlig Kriminalitet, NSK, efterforskes som en straffesag.
Det oplyser Den Uafhængige Politiklagemyndighed i en mail til Ritzau.
Smykkerne blev sidste år beslaglagt, da betjente fra NSK ransagede hjemme hos et medlem af den forbudte rockergruppe Bandidos.
Rockerens advokat protesterede imod beslaglæggelsen og gik i retten. Han fik delvist medhold.
Dommerne i Østre Landsret bestemte, at politiet skulle udlevere både guldsmykker og flere stykker tøj, herunder caps, til manden. Det var hans personlige ejendele og ikke genstande, der tilhørte Bandidos MC.
Tøjet kunne NSK godt finde frem og aflevere. Men guldsmykkerne var forsvundet.
Advokat Ulrik Sjølin repræsenterer rockeren og har undret sig over, at politiets specialafdeling, som er blevet kaldt Danmarks svar på FBI, ikke har været i stand til at håndtere sagen på en betryggende måde.
Forleden besluttede NSK så at overdrage sagen til nærmere undersøgelse hos Den Uafhængige Politiklagemyndighed, DUP.
Her oplyser man, at sagen "efterforskes som en straffesag om mulig overtrædelse af straffeloven".
DUP skriver, at man på nuværende tidspunkt ikke har mulighed for at præcisere "det eller de eventuelle strafbare forhold nærmere".
Altså om mistanken for eksempel går på, at der er sket et tyveri.
Landsrettens afgørelse om, at politiet skulle rykke ud med de beslaglagte effekter kom i december.
Midt i februar skrev politiet så til advokat Ulrik Sjølin, at de to manchetter af guld samt et vedhæng af guld var væk. Samtidig anmodede politiet om et eventuelt erstatningskrav.
Guldsmykkerne forestiller dels en lille mand med en sombrero-hat og dels "1 %", som er kendetegn i Bandidos.
Advokaten har ærgret sig over sagen:
- Set i sammenhæng med, at politiet tog disse ting i den tro, at man kunne beholde dem, ser det endnu mere forkert ud, har han sagt.
NSK har bedt advokaten om at komme med et eventuelt erstatningskrav.
Ritzau har spurgt NSK om, i hvor mange tilfælde man har betalt erstatning for bortkomst af effekter i politiets varetægt i 2023 og 2024. Der er ingen sager af den slags i politiets systemer, lyder svaret.
/ritzau/