I fremtiden bliver det svært at finde ud af, hvad der sker i de øverste politiske lag i Danmark, når en ny offentlighedslov hemmeliggør en række dokumenter, som borgere og journalister i dag kan få aktindsigt i, skriver Jyllands-Posten.
Lovens paragraf 24 undtager korrespondance mellem to ministerier og mellem et ministerium og en styrelse fra aktindsigt i sager, hvor en minister har eller vil få behov for rådgivning.
Det sker for at skabe "et fortroligt rum", og det betyder for eksempel, at det i fremtiden ikke bliver muligt at afsløre, at Mette Frederiksen (S) tilbageholdt nye tal for, hvor mange der falder ud af dagpengesystemet.
Både regeringen og VK-partierne støtter loven. For at undersøge behovet for et fortroligt rum, har Jyllands-Posten spurgt 20 nuværende og tidligere ministre, hvilke problemer, det har givet dem, at de ikke indtil nu har haft dette fortrolige rum.
Men ingen af de 20 er vendt tilbage med forklaringer eller eksempler. Ministrene har i stedet ikke villet kommentere sagen, og henvist til justitsministeren eller ordførere eller slet ikke svaret.
- Det virker besynderligt, at de ikke vil diskutere det. Men hele den politiske proces har været meget, meget lukket, mener Oluf Jørgensen, pressejurist og forskningschef på Journalisthøjskolen.
Liberal Alliances retsordfører, Simon Emil Ammitzbøll, mener, at den nye lov primært er en "skinbegrundelse for at lukke ned for dårlige sager, så man får fred og ro".
Justitsminister Morten Bødskov (S), der før valget mente, at paragraf 24 savnede "enhver begrundelse", mener ikke, at der er problemer med loven:
- Jeg synes, det er helt rimeligt, at en minister og dennes embedsmænd gives et rum, hvor der kan være fortrolighed om politiske processer, siger Bødskov til Jyllands-Posten.
/ritzau/