Når nogle af landets øverste embedsmænd og andre statsansatte sætter sig ind i en taxa, så kører de med et selskab ejet af en kapitalfond i skattely.
Samtlige ministerier indgik tilbage i 2017 en fælles aftale om at benytte Danmarks største taxaselskab Dantaxi. I en rundringning til samtlige ministerier har foreløbigt Finansministeriet, Forsvarsministeriet, Transportministeriet, Undervisningsministeriet, Miljø- og Fødevareministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet bekræftet, at de stadig har en aftale med Dantaxi.
Radio24syv afdækkede for nylig, at ejerskabet af Dantaxi er endt i en række nyoprettede selskaber, der hører hjemme i kendte skattely som Luxembourg og Jersey.
Det offentliges brug af Dantaxi forarger derfor Enhedslistens transportordfører Henning Hyllested.
- Jeg synes, det er under al kritik, at det handler om lige nøjagtig Finansministeriet, som jo administrerer vores fælle statskasse, og Transportministeriet, som regulerer taxibranchen. De burde da være de sidste til at lave den slags aftaler, siger han til Radio24syv.
Finansministeriet vil ikke ind på, hvorvidt sagerne om Dantaxi får konsekvenser, men man holder øje med sagens udvikling, siger pressechef Frederik Roed, der udtaler sig på vegne af Finansministeriet til Radio24syv.
- Til efteråret skal vi genvurdere, om vi vil forlænge aftalen med Dantaxi yderligere et år. Der kan det givetvis tænkes, at den her sag spiller ind i vores afgørelse, men det må vi jo se, siger Frederik Roed til Radio24syv.
Men det er ikke kun ministerierne, der har en aftale med Dantaxi. Flere skattefinansierede virksomheder har også aftaler med taxafirmaet. Herunder Danpilot, DR, Flextrafik og DSB.
Hos DSB har Dantaxi monopol på at køre med DSB’s ansatte. DSB ønsker ikke at stille op til interview, men skriver i en e-mail til Radio24syv:
”Alle vores leverandører er forpligtet til at overholde vores code of conduct, der blandt andet kræver overholdelse af lovgivning samt anstændig og god forretningsførelse. Skulle vi få mistanke om, at en leverandør ikke lever op til dette, vil vi i første omgang tage en dialog med virksomheden for at få klarlagt omstændighederne,” siger Mette Rosholm, direktør for Jura og Indkøb i DSB, til Radio24syv.
Det er ikke ulovligt at have selskaber placeret i Jersey, men konstruktionen er kendt for at blive brugt til såkaldt skatteoptimering.
- Man skatteoptimerer, så man betaler så lidt som muligt i skat. Det er ikke ulovligt, men konsekvensen er dyr for resten af samfundet, der går glip af penge til den fælles kasse, siger Hannah Brejnholt Tranberg, tidligere ansat i Verdensbanken og nu skattepolitisk rådgiver i Mellemfolkeligt Samvirke.
Kapitalfonden Triton, der står bag købet af Dantaxi, har tidligere sagt til Radio24syv, at man vil betale skat af det overskud, man generer i Danmark.
Alligevel mener Henning Hyllested (EL), at brugen af skattepenge ikke skal gå til den slags firmaer, og han opfordrer ministerierne til at opsige deres aftale med Dantaxi.
-Det er dårlig moral, når man laver aftaler med den slags selskaber. Der er jo masser af alternativer, der er masser af taxafirmaer, der ikke laver den slags, siger Henning Hyllested til Radio24syv.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Transportminister Ole Birk Olesen.
Radio24syv