Mindst 80 dræbt ved tre bombeangreb i Bagdad

Indbyggere i Bagdad ved det udendørs marked, hvor den første af de tre eksplosioner fandt sted onsdag. (Foto: Foto: Khalid Mohammed/AP)

Islamisk Stat tager skylden for tre bilbombeangreb, der gjorde onsdag til årets hidtil blodigste dag i Bagdad.

Tre bombeangreb ramte onsdag forskellige dele af Iraks hovedstad, Bagdad, hvor mindst 80 mennesker meldes omkommet i alt. Det skriver nyhedsbureauet Reuters, mens andre medier melder om mindst 90 dødsofre.

Den første bombe eksploderede i Bagdad-bydelen Sadr City, hvor mindst 55 mennesker meldes dræbt. 68 andre er såret, og af dem er flere i livsfare, siger talsmænd for politiet og hospitaler.

Eksplosionen fandt sted onsdag formiddag nær en skønhedsklinik i det shiamuslimske kvarter. De fleste af ofrene er kvinder.

Få timer efter eksploderede yderligere to bomber i henholdsvis Kadhimiya, hvor flertallet af indbyggerne er shiamuslimer, og derpå i et område af Bagdad, som er sunnimuslimsk.

Ved angrebet i Kadhimiya blev 17 dræbt og over 30 såret, mens otte meldes dræbt og 20 såret ved dagens tredje bombe.

Ifølge nyhedsbureauet AFP har Islamisk Stat (IS) påtaget sig skylden for alle tre bombeangreb.

Jihadisterne i den sunnimuslimske gruppe Islamisk Stat anser shiamuslimer for at være frafaldne og stod i februar bag to bomber i Sadr City, som dræbte mindst 70 mennesker.

Sikkerheden er blevet gradvist bedre i Bagdad, hvor der eksploderede bomber dagligt for 10 år siden, men der sker hyppigt angreb mod både sikkerhedsstyrkerne og mod civile.

Irakerne mener, at både deres politiske ledere og deres system svigter, og der var tidligere på måneden protestaktioner i Bagdad. En stor del af demonstranterne var tilhængere af den indflydelsesrige shiamuslimske prædikant Muqtada al-Sadr, som har særlig stor opbakning blandt fattigere shiamuslimer.

I månedsvis har irakere demonstreret mod korruption og elendig offentlig service. Premierminister Haider al-Abadi har foreslået reformer, som til dels vil imødekomme demonstranterne, men politiske blokke i parlamentet har blokeret for vedtagelsen.

/ritzau/Reuters