På bare to døgn oplevede Karen Teglhus' 91-årige mor at have 16 forskellige plejeansatte i hjemmet.
- Det er fuldstændigt uanstændigt, at der kommer så mange mennesker i min mors hjem, så hun bliver fremmed i sit eget hjem. Hun bliver umyndiggjort i sit eget hjem og det bliver en arbejdsplads for hjemmeplejen, siger Karen Teglhus.
Hun fastslår, at hendes kritik ikke er møntet på den enkelte hjemmeplejer, men på systemet, som hun mener, burde være langt bedre.
Moren, Esther Teglhus, giver selv udtryk for, at hun er utryg i sit eget hjem.
De ældre skal ikke være taknemmelige
Karen Teglhus mener, at hendes mor - og andre ældre - fortjener en langt mere værdig pleje.
Og når folk siger, at de ældre bare skal være taknemmelige for, at der overhovedet er nogen, der vil hjælpe dem, bliver hun harm.
- Det synes jeg ikke, de skal. For de har bidraget til det hele deres liv, siger Karen Teglhus.
Esther Teglhus har arbejdet, siden hun var 20 år. Hun har været ansat i Hillerød Kommune som overassistent og giftefoged, indtil hun gik på pension som 63-årig.
- Min mor har arbejdet hele sit liv. Hun har aldrig været indlagt. Hun har betalt skat af sin indtægt, hun har betalt ejendomsskatter, og hun har gjort det i rigtig mange år, siger Karen Teglhus.
Som at være med i skjult kamera
91-årige Esther Teglhus lider af dårligt hjerte, diabetes og er næsten blind. Derfor har hun brug for hjælp flere gange i døgnet, men trives ikke ved, at det er mange forskellige plejeansatte, der hver dag kommer i hjemmet.
Dertil kommer, at hendes hjem ikke er indrettet til, at plejepersonalet kan arbejde der.
- Det er så urimelige vilkår. Man skulle tro, man var med i skjult kamera, siger Karen Teglhus om morens situation.
Blandt andet har hun fået besked om, at morens seng er for lav til, at plejerne må yde hjælp til hende.
- Og hendes køkkengulv gynger, fordi det er et gammelt hus. Så der må de ikke arbejde ifølge arbejdstilsynet. Så hun skal have lagt nyt køkkengulv eller få lagt en masonitplade, fortæller Karen Teglhus.
Ville hellere på plejehjem
Esther Teglhus var indtil for en uge siden indlagt på hospitalet med hjerteproblemer, og ifølge datteren var det ikke morens, men kommunens beslutning, at hun skulle tilbage i hjemmet.
- Min mor er bedre tjent med at være på et plejehjem i Farum, der er for blinde og svagtseende. Her er boligen indrettet til borgere, som min mor og med specialuddannet personale.
Karen Teglhus søgte allerede sidste år om, at hendes mor kunne komme på dagsophold på pågældende plejehjem i en til to dage om ugen. Men det afslog Hillerød Kommune.
Karen Teglhus ankede beslutningen i samarbejde med Dansk Blindesamfund og venter stadig på svar i sagen.
I dag får hendes mor seks besøg om dagen af kommunens plejepersonale.
Kommune: Ikke til at undgå
Hos Hillerød Kommune finder sundhedsdirektør Vibeke Abel det trist, at Esther Teglhus er utryg ved de mange forskellige ansatte, der kommer i hjemmet.
Sundhedsdirektøren må ikke udtale sig om den enkelte borgers sag og kan derfor heller ikke kommentere på, hvorfor Esther Teglhus ikke kan komme på plejehjemmet i Farum. Hun fastslår dog, at kommunen gør alt for, at ældre og syge borgere er trygge.
Vibeke Abel fastholder, at det ikke er muligt at undgå, at forskellige plejeansatte kommer på besøg hos borgerne.
- Hvis man skal have hjælp 24 timer i døgnet og af forskellige fagligheder, så vil man uvilkårligt være udsat for, at der kommer flere forskellige hjælpere i hjemmet, siger Vibeke Abel.