Millioner samles til hellig dukkert
Op mod 70 millioner mennesker vil i løbet af de næste seks uger forsamles ved Ganges-floden i Indien til en religiøs højtid.

Der bliver uden tvivl rift om pladserne, når op mod 70 millioner hinduer i de kommende seks uger strømmer til den hellige by Allahabad i Nordindien. Anledningen er den tilbagevendende festival, Ardh Kumbh Mela, hvor hinduer bader i den hellige flod Ganges for at rense synderne bort.

Et arrangement af den kaliber kræver naturligvis sin forberedelse:

»Organiseringen og logistikken er en gigantisk opgave, eftersom der er tale om den største forsamling af mennesker på jorden,« konstaterer Pragyan Ram Misra, som er ansvarlig for organiseringen, til Reuters.

Festivalen løber over 42 dage og trækker hinduer fra hele Sydøstasien til. På åbningsdagen onsdag trodsede flere end tre millioner indere den isnende kulde og gjorde klar til den første hellige dukkert i Ganges før solopgang. Iklædt farvestrålende sarier og saronger sang de hinduistiske sange og citerede vers fra de religiøse skrifter.

Hele 30 millioner badegæster forventes på festivalens højdepunkt, Mauni Amavasya, der falder 19. januar.

Undslippe reinkarnation

Ifølge hinduismen kæmpede guder og dæmoner engang om en hellig krukke med nektar af udødelighed. Guderne vandt og hældte nektaren tilbage på fire steder i Nordindien, deriblandt Allahabad.

Byen er tilmed stedet, hvor Ganges løber sammen med floden Yamuna og dermed danner det allerhelligste sted i hinduismen:

»Byen har en unik placering lige midt i jordens centrum, og solstråler falder direkte på dette sted, hvor de skaber mineraler i vandet ved det hellige sammenløb,« forklarer hindu-forsker Ram Naresh Tripathi til Reuters.

En dukkert på dette hellige sted vil angiveligt kurere de tilrejsendes synder og sygdom. På den måde kan de undslippe den endeløse reinkarnation, pointerer han.

Ganges-floden er ellers berygtet for at være voldsomt forurenet, men alligevel fyldte mange af onsdagens badegæster spande og flasker med vand til de familiemedlemmer, der ikke selv kunne deltage i løjerne.

»Jeg har længe ønsket at bade her under Kumbh Mela. Oplevelsen var overvældende, en komplet renselse af sjælen,« sagde skolelæreren Naba Kumar Ghosh til Reuters efter det kolde gys.