Miljøminister glæder sig over EU-Parlamentets hormonveto

Det er afgørende at have et finmasket net omkring hormonforstyrrende stoffer, siger miljøminister Esben Lunde Larsen. Han glæder sig over Europa-Parlamentets veto mod EU-Kommissionens forslag til nye kriterier. (Foto: Foto: Thomas Lekfeldt/arkiv/Scanpix)

Det er afgørende at have et fintmasket net omkring hormonforstyrrende stoffer, siger Esben Lunde Larsen.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) glæder sig over Europa-Parlamentets veto mod nye kriterier for hormonforstyrrende stoffer.

Det siger han, efter at parlamentet onsdag blokerede EU-Kommissionens forslag, fordi det ville forringe beskyttelsen af forbrugere og miljø.

- Jeg er meget tilfreds, siger Esben Lunde Larsen.

Ministeren skrev i sidste uge til de danske EU-parlamentsmedlemmer og opfordrede dem til at bremse forslaget, fordi det havde for mange smuthuller.

- Hormonforstyrrende stoffer øver meget stor indflydelse på os som mennesker, på vores forplantningsevne og på en lang række ting, der kan være skadelige for os, siger Lunde Larsen.

- Derfor er det afgørende at have et fintmasket net omkring de her stoffer, siger han.

Forslaget, der nu er nedlagt veto imod, ville kun have bremset de stoffer, som man med sikkerhed ved er hormonforstyrrende.

Det ville ikke have udpeget de stoffer, der er under mistanke, mener ministeren.

- Og det er vigtig viden, for at vi kan beskytte mennesker og miljø mod hormonforstyrrende stoffer, siger han.

Esben Lunde Larsen mener, at EU-Kommissionen både skal være "døv og blind", hvis ikke den nu udarbejder et bedre forslag.

- Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at aktivere lande, der har det samme synspunkt som Danmark i denne proces, siger han.

Europa-Parlamentets veto er vedtaget med 389 stemmer for og 235 imod. 70 undlod at stemme.

For at nedlægge veto skulle et flertal af samtlige medlemmer af Europa-Parlamentet bakke op. Ikke bare et flertal af dem, der deltog i afstemningen.

Det betød derfor, at mindst 376 ud af parlamentets i alt 751 medlemmer skulle stemme for vetoet, hvis det skulle vedtages.

Og det flertal blev nået med en margin på blot 13 stemmer.

/ritzau/