Det var tilsyneladende ikke et enestående tilfælde, da en byggeleder fra metrobyggeriets hovedentreprenør i november angiveligt overfaldt en portugisisk betonarbejder.
Læs også: Metro-chef anmeldt for rå vold: Ansat spiddet med søm
Ifølge fagforeningen 3F er den italienske byggeleder berygtet for vold og trusler mod metroarbejdere.
Det samme fortæller en anden portugisisk betonarbejder, som i gentagne tilfælde har lagt krop til byggelederens voldsomme temperament.
- Andre siger hej. Han indleder en samtale med at slå dig i ryggen eller skubbe dig omkuld. Engang skubbede han mig på et stillads, så jeg var lige ved at falde ned, fortæller portugiseren, som har arbejder i tre år på metrobyggeriet i København.
Finder sig i vold af frygt for fyring
Portugiseren ønsker ikke sit navn frem, fordi han frygter at blive fyret, men hans fulde identitet er kendt af Avisen.dk.
Af samme grund er der ingen, der tør sige fra over for volden i metrotunnellerne. Den pågældende byggeleder er er højt rangerende hos hovedentreprenøren Copenhagen Metro Team (CMT), så blandt underentreprenørerne frygter de hovedsageligt udenlandske ansatte at blive fyret, hvis de brokker sig.
- Hvis du svarer igen eller prøver at tale ham til ro, bliver det bare endnu værre. Han har ingen respekt overhovedet for os, der arbejder. Så alle forsøger bare at undgå ham, fordi han opfører sig fuldstændig vanvittigt, siger portugiseren.
Hårdhudede metroarbejdere
Avisen.dk er bekendt med identiteten på den voldsanmeldte byggeleder. Verbale overfusninger, lussinger, skub og slag på kroppen er ifølge portugiseren hans foretrukne måde at kommunikere med metroarbejderne på.
- Andre overordnede kan godt hæve stemmen og skælde ud, men det sker også, at de giver dig chokolade eller tyggegummi og bare snakker, som man normalt gør på en arbejdsplads. Men ham her er helt uden for kategori, fortæller portugiseren.
Læs også: Metro-entreprenør: Vi har nultolerance over for vold
Byggebranchen er ikke for sarte sjæle, og er normalt kendetegnet ved en hård omgangstone. Derfor skal der meget til at forskrække de hårdhudede metroarbejdere, vurderer 3F.
- Men vold er ikke en del af kulturen. Det er bandlyst, og alle ved, at hvis man griber til vold, ryger man væk fra byggeriet, siger Jens Kirkegaard, der er formand for Byggegruppen i 3F BJMF.
Københavns Politi efterforsker nu anmeldelsen mod byggelederen. CMT vil ikke kommentere på den konkrete sag, før politiet afslutter deres undersøgelse.
- Staten, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune udgør tilsammen Metroselskabet, som står bag anlægget af 'Cityringen' til 22 milliarder kroner.
- Det italienske konsortie CMT er hovedentreprenør på metrobyggeriet, som beskæftiger op til 1.500 byggefolk årligt, hvoraf de fleste er udlændinge.
- Arbejdsulykker og sager om dårligt arbejdsmiljø klæber til byggeriet.
- Kender du noget til den konkrete voldssag, vold mod andre ansatte eller andre alvorlige problemer med arbejdsmiljøet? Så vil Avisen.dk gerne høre fra dig.
- Skriv til soren@avisen.dk