I fremtiden kommer fagforeninger til at være i langt tættere kontakt med de mange tusind arbejdere på københavnske metroarbejdspladser.
Om blot et par uger får fagforeningerne stillet en kontorvogn til rådighed på metrobyggepladserne på Tømmergraven, Østersøgade og Nørrebro Parkbyggepladserne, de tre største pladser.
Det skriver Byggefagenes Samvirke.
Initiativet er taget efter en snak med arbejdsmarkedets parter, siger Metroselskabet.
- I dag er det sådan, at på arbejdsgiversiden er der hundrede procent organisering enten i Dansk Byggeri eller Dansk Industri. Men det er der ikke på fagforeningssiden, siger Louise Høst fra Metroselskabet.
Den danske model
En af årsagerne er, at Metroselskabet gerne vil sprede budskabet om den danske model til de mange arbejdere:
- For at give bedre muligheder for at informere om den danske model, har vi fundet på dette skridt efter snak med parterne. Det er ikke meget, folk ved om Den Danske Model, så nu vil vi gøres os umage for at det sker, siger Louise Høst.
Derfor er der blandt andet lavet informationsmateriale på syv sprog, hvor de ansatte får af vide, hvad deres rettigheder er.
'Knepper dig i røven'
Avisen.dk har tidligere beskrevet, hvordan arbejdsmiljøet og arbejdsforholdene på metrobyggerierne godt kan trænge til en forbedring.
Blandt andet råbte en utilfreds chef for nylig, at 'jeg får ham der til at kneppe dig i røven, og så bliver du sparket om bord på den næste flyvemaskine'.
Læs også: Chef på metroen: "Jeg får ham der til at kneppe dig i røven"
I en anden grim sag blev en byggeleder vred på en ansat og bankede hans hånd ind i et bræt, så den blev spiddet på et søm.
Læs også: Metro-chef anmeldt for rå vold: Ansat spiddet med søm
'Stor ros til selskabet'
Ikke overraskende er der stor ros til initiativet fra 3F.
- Det er et godt og tiltrængt initiativ, som vi ser om et udtryk for, at Metroselskabet ønsker en positiv dialog med de faglige organisationer, siger 3F's formand Per Christensen til Avisen.dk og tilføjer:
- Det er dog vigtigt at understrege, at organiserede arbejdsgivere naturligvis altid skal behandle lønmodtagere ordentligt, hvad enten de er organiserede eller ej.