Svenske chefer dømt efter mobbeoffers død
Ifølge retten kunne to chefer i en svensk kommune have forebygget en socialrådgivers død. Derfor har cheferne i dag plettede straffeattester. Arkiv/Polfoto
I Danmark har ingen chefer nogensinde fået en fængselsstraf for at bryde arbejdsmiljøloven. Anderledes ser det ud i Sverige. Her har to kommunale chefer fået betingede fængselsstraffe, efter at en medarbejder begik selvmord.

Betingede fængselsstraffe og bøder på henholdsvis 23.000 og 50.000 svenske kroner.

Sådan lød dommen, da to chefer fra den svenske kommune Krokom blev dømt for at have brudt arbejdsmiljøloven for lidt under et år siden.

Cheferne blev dømt for ikke at have gjort nok for at give en 53-årig socialrådgiver et sundt og sikkert psykisk arbejdsmiljø. Manden begik selvmord i 2010 efter at have følt sig mobbet på arbejdspladsen.

De pårørende mente, at mobningen var medvirkende årsag til selvmordet, og de meldte derfor kommunen til politiet.

- Vi får aldrig vores far tilbage, men det her er bedre, end vi nogensinde havde turdet håbe på, sagde den afdødes datter til den svenske avis Expressen efter dommen.

Fyret på gråt papir

Flere af socialrådgiverens kolleger forsøgte at få cheferne til at gribe ind, fordi han blev mere og mere deprimeret. Men det gjorde de ikke, selvom de direkte fik at vide, at manden var selvmordstruet.

Socialrådgiveren havde ønsket at blive forflyttet, men i stedet fik han først en advarsel og siden en fyreseddel på gråt papir.

Ifølge retten sørgede cheferne ikke for at identificere de ricisi, der var på arbejdspladsen, og de var derfor heller ikke i stand til at rette op på dem.

Retten konkluderede også, at der var en sammenhæng mellem mobningen på jobbet og den 53-åriges svære depression. En konklusion, som retten nåede frem til via vurderinger fra flere læger og en psykolog.

Mandens depression og efterfølgende død kaldte retten en arbejdsskade.

Groft uagtsomt

Ifølge dommen handlede cheferne groft uagtsomt, fordi de fyrede socialrådgiveren, selvom de vidste, at han var psykiske sårbar.

De to chefer skulle i stedet have forflyttet manden for at forebygge hans sygdom og selvmord.

Den 53-årige tog sit eget liv den dag, fyringen trådte i kraft.

Kilde: dagensjuridik.se