Når landets narkomaner skal på ret kurs, hedder midlet metadon. Men den selvsamme medicin, som forebygger trangen til hårde stoffer, slår ofte ihjel.
44 procent af alle forgiftningsdødsfald blandt danske narkomaner er såkaldte ?metadondødsfald?, hvor metadon alene eller i kombination med andre stoffer er dødsårsag. Det fremgår af det europæiske narkotikaovervågningscenters (EMCDDA) årsrapport.
Giftigt stof
»Metadon kan være lige så giftigt som heroin,« siger socialoverlæge i Københavns Kommune, Peter Ege.
»Kombineret med alkohol, sovepiller eller hårde stoffer virker metadon så sløvende, at patienten til sidst holder op med at trække vejret. Desuden kan metadon give hjertestop«.
I lande som Tyskland og Storbritannien, hvor man også opgør metadondødsfald, er andelen højst 25 procent af det samlede antal forgiftningsdødsfald. Og i begge lande har man de seneste år oplevet et »klart fald« i antallet af metadondødsfald, fremgår det af rapporten. Men i Danmark er antallet fordoblet fra 46 i 1997 til 97 i 2004. Liese Riecke, der er udviklingschef i Københavns Amts Behandlingscenter for Stofbrugere, kalder udviklingen »stærkt alarmerende«. Hun mener, at årsagen er en for ringe social indsats over for patienten.
»Flere steder ser patienten kun sagsbehandleren en gang om måneden, og det bliver højst til et årligt tjek hos en læge, der har 500 patienter. Det er begrænset, hvor intensiv en sådan behandling kan være,« siger hun og understreger, at det ofte kræver »omfattende social støtte, psykologbistand og døgnophold på behandlingscentre,« hvis ikke patientens metadonbehandling skal ende galt.
Lindrer smerte
Over 5.000 danske narkomaner er for tiden på metadon, og forsker Helle Dahl fra Center for Rusmiddelforskning har fulgt mange af dem tæt:
»Metadon giver ikke samme rus, som de hårde stoffer. Derfor tager mange metadonpatienter heroin for rusens skyld. Andre gør det for at lindre smerte, eller fordi de ganske enkelt stadig færdes i narkomiljøet.«
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.