Producenten vidste godt, at noget kunne være helt galt med stoffet Omniscan, men fortalte det aldrig.
Siden 1994 er op mod 100 nyresyge danskere døde eller blevet invalide efter at have fået stoffet sprøjtet ind i for at give kontrast, så små blodkar kunne ses på såkaldte mr-skanninger – men først i 2006 fik læger mistanke om, at lidelserne skyldtes Omniscan.
Nu kommer det frem, at man allerede i 1992 fik kendskab til, at stoffet kunne være farligt. Dengang viste en undersøgelse på forsøgsdyr, at store mængder af et ekstremt giftigt stof ved navn gadolinium, som bruges i kontrastmidler, blev siddende i kroppen i lang tid, i stedet for at forsvinde ud med urinen, som det gør ved andre kontrastmidler. Det er netop stoffet gadolinium, som man nu vurderer, har ophobet sig i op mod 100 danske nyrepatienter, som er døde eller blevet invalide.
Men selvom firmaet Nycomed, som fik godkendt Omniscan i Danmark, kendte til undersøgelsen, har firmaet aldrig advaret de danske myndigheder. Tværtimod var undersøgelsen ikke med i de oplysninger om Omniscan, som Nycomed gav myndighederne, da firmaet søgte om at få stoffet godkendt i 1994.
Nycomed afleverede dog en anden undersøgelse, som viste, at Omniscan efterlod mere gadolinium i lever og nyrer hos mus og rotter end et andet stof. Det fremgår af en redegørelse om Omniscan, som Lægemiddelstyrelsen afleverede til sundhedsministeren i går.
Men – »det blev ikke tillagt væsentlig betydning for vurderingen af forholdet mellem fordele og risici ved Omniscan,« skriver Lægemiddelstyrelsen.
Foruroligende godkendelse
Det er dybt foruroligende, at Omniscan i sin tid blev godkendt. Det mener læge Peter Marckmann, som i foråret 2006 fik mistanke til Omniscan og siden kæmpede for at få myndighederne til at stoppe brugen af Omniscan til nyrepatienter, indtil det endelig skete i februar 2007.
»Man har i mange år vidst, at gadolinium var meget giftigt, så når man ser, at det bliver i kroppen på dyr, burde det give grund til bekymring,« siger Peter Marckmann.
Lægemiddelstyrelsen skriver i sin redegørelse, at man ikke stoppede brugen af Omniscan ved Marckmanns første indberetninger, fordi man blandt andet måtte tage hensyn til virksomheden, der solgte midlet. Det undrer Peter Marckmann.
»I sundhedssystemet er det først og fremmest patienten, vi skal tage hensyn til. Hvis der er mistanke, kan man ikke retfærdiggøre at bruge et stof, før det er undersøgt. Med Omniscan lagde man slet ikke nogen begrænsninger på brugen af det, før der havde været en lang proces,« siger Peter Marckmann.
Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Lægemiddelstyrelsen. Nycomed vil ikke kommentere sagen, før firmaet har undersøgt den til bunds.
Nyhedsavisen har siden 2006
skrevet om, hvordan læge Peter Marckmann har forsøgt at overbevise
myndighederne om, at stoffet Omniscan er skyld i, at en række
nyrepatienter har fået en livsfarlig hudsygdom.
Stoffet blev sprøjtet ind ved mr-skanninger.
Myndighederne frarådede stoffet fra februar 2007. Sygdommen kaldes nefrogen systemisk fibrose og kan invalidere og dræbe.