Det er igen blevet sæson for julefrokoster, og arbejdspladser landet over inviterer de ansatte indenfor til julelege og masser af snaps. Og det betyder én ting for en hel del danskere.
En ny meningsmåling, som analysebureauet Wilke har foretaget på vegne af Avisen.dk, viser, at 21,5 procent af danskerne har haft sex med en kollega. Og det overrasker på ingen måde parterapeut Ingrid Ann Watson.
- Det er på arbejdet, vi er bedst. Vi går i vores pæneste tøj, er fyldt med energi, snakkesalige, imødekommende og intelligente. Når vi kommer hjem, er vi praktiske og ofte trætte og sure, siger hun.
Det kommer heller ikke bag på parterapeut Martin Østergaard. For vi tilbringer halvdelen af vores vågne tid på jobbet. Derfor er det også her, vi har mulighed for at møde andre mennesker.
- Arbejdspladsen er det bedste datingsted, der overhovedet findes. Netop fordi det ikke handler om at date. Vi viser os fra vores bedste side og har god tid til at se hinanden an. Men arbejdspladsen er ikke bare en swingerklub. Rigtig mange møder hinanden på arbejdet og bliver kærester, siger han.
"Man må godt gå lidt længere til julefrokosten"
Nogle har sex, fordi de bliver kærester med en kollega. Men for andre er der mere tale om et lidenskabeligt øjeblik i kopirummet.
- Der er det, man kalder ventilsex. Julefrokoster er en del af ventilkulturen, hvor vi ventilerer flirteriet på arbejdspladsen. Det gør vi, fordi vi til hverdag går i lidt stive rammer og opbygger en undertrykt flirteri, der kan få frit løb til julefrokosten. Der er jo også en usagt accept af, at man godt må gå lidt længere til julefrokosten. Man må gerne danse lidt tættere og kysse lidt mere på kinderne, siger sexolog Jakob Olrik.
Men et one-night-stand kan godt give en lettere akavet stemning, når man møder ind igen mandag morgen.
- Det er også derfor, det er så smart at lægge julefrokosten, så man har juleferie bagefter og ikke skal se hinanden i to uger, siger Jakob Olrik.
Sex i luften
Men selvom det klassiske julefrokostknald hænder, så er det mest, når to kollegaer bliver forelskede og danner par, at der er sex i luften. Og selvom eksperterne synes, at arbejdspladsen er et oplagt sted at finde sig en kæreste, så er der også en del problemer forbundet med det.
- Ulempen for dem, der bliver kærester, kan være, at hvis det så ikke kører, så er man stadig i nærheden af hinanden. Det kan være smertefuldt at se på den anden komme videre og måske få en ny kæreste, man bliver konfronteret med. Det kan gøre det nærmest umuligt at gå på arbejde, siger Martin Østergaard.
Derfor er der også mange arbejdspladser, som forbyder de ansatte at danne par, siger han.
- Det er et forsøg på at beskytte de ansatte. Det kan skabe uro, hvis kollegaer bliver kærester eller en ansat bliver kæreste med chefen.
Forbud mod sex på jobbet gør det spændende
Det er dog ikke sikkert, at et forbud kan få de ansatte til at holde fingrene fra hinanden. For hvis man først har set sig lun på en, kan den slags regler bare være benzin på bålet, siger parforholdsekspert Lasse Bauer.
- Hvis det er forbudt på jobbet, er det måske endnu mere spændende. De fleste ved jo, at der er en potentiel fare for, at det går helt i hegnet, hvis man har sex med en kollega. Og deri ligger der også en attraktion. Det er spændende og farligt, siger han.
Han er sikker på, at hvis man vil det nok, så skal det nok komme til at ske. På den ene eller anden måde.
- Den gode nyhed ved liderlighed er, at den ikke er begrænset til en person. Hvor forelskelse er rettet mod en person, så dækker seksuel trang et bredt spektrum. Jeg hørte om et munkekloster og et nonnekloster, der lå med nogle få hundrede meters afstand, hvor man fandt en tunnel mellem de to klostre. Hvor der er vilje, er der vej, siger han.