Stortinget i Norge indledte tirsdag en fem dages maratonhøring om terrorangrebet i Oslo og på Utøya 22. juli sidste år for at få placeret ansvaret for, hvad der gik galt.
På førstedagen var det efterladte, overlevende og bådhjælpere, som kom til orde, mens de kommende dage vil blive domineret af ministre, embedsmænd og højtstående bureaukrater.
- Vi håber, at vores historie viser, at almindelige mennesker udgør en stor del af beredskabet i Norge. Det må alle være forberedte på, sagde Bjørn Juvet, en af de frivillige bådhelte fra Tyrifjorden.
Han fortalte om de frivillige bådhjælperes redningsaktion ved høringen, hvor det var et vigtigt tema, hvordan de professionelle mandskaber blev holdt tilbage, fordi området omkring Utøya ikke blev anset for at være sikkert nok.
- Vi har jo set, hvordan mange, som skulle gøre en indsats, gik og ventede på at få besked, og derved blev handlingslammet, mens vi, som ikke havde nogen at få ordre fra, bare gjorde det. Det er i høj grad tankevækkende, sagde bådhjælperen Helge Wettre.
Mens kontrolkomiteen i Stortinget er mest optaget af at få placeret ansvar for 22. juli-terroren, er komitéleder Alexandra Bech Gjørv mest optaget af at tage ved lære af de fejl, der blev begået.
- Ansvaret for, at politiet ikke var tidligere på Utøya, ligger på alle niveauer, sagde Gjørv.
Hun tilføjede, at manglende samarbejdsdisciplin førte til dårlig kommunikation, ligesom der var eksempler på dårlig ledelse og dårlig kultur i ledende organer.
/ritzau/NTB
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.