Krisen får mændene til at læse videre. I 2007 var kun 39 procent af dem, der kom ind på en videregående uddannelse mænd. I 2011 var det steget til 43 procent.
Det viser oplysninger fra Den Koordinerede Tilmelding, som Avisen.dk har analyseret.
Camilla Hutters er lektor og udviklingsleder ved Center for Ungdomsforskning ved DPU på Aarhus Universitet. Hun mener, at krisen er den vigtigste årsag til, at mændene fylder mere på de videregående uddannelser.
"Der er ikke særlig meget arbejde at få. Derfor er uddannelse for mange eneste alternativ til ledighed," siger hun.
Ikke begyndt uden krisen
En af de mænd, der har valgt at læse videre, er Orri Juliusson. Han blev uddannet tømrer i 2008.
"Jeg var ikke begyndt på uddannelsen, hvis der ikke havde været krise, men jeg er rigtig glad for, at jeg gjorde det," siger han.
Som nyuddannet havde han planlagt at rejse ud i verden og leve af at arbejde undervejs. Men krisen kunne mærkes alle steder.
Korte jobs
Da han vendte tilbage efter seks måneder fik han forskellige korte jobs med en måned her og der, indtil han fik job i det firma, hvor han er udlært.
Men firmaet varslede lønnedgang, og det fik Orri og en kammerat til at undersøge mulighederne for at læse videre.
"Lige efter jeg var startet på uddannelsen her, så fyrede mit firma mange af de unge. Jeg var nok røget med der, hvis jeg stadig havde været der," siger Orri Juliusson.
Mænd gået direkte ud
For mange mænd har det ellers været en alternativ karrierevej at gå direkte ud på arbejdsmarkedet i stedet for at tage en uddannelse fortæller Camilla Hutters fra Aarhus universitet.
Det skyldes blandt andet, at mændene i højere grad end kvinder arbejder i brancher som IT og handel, hvor man har større mulighed for at arbejde sig op uden uddannelse.
Kvinderne søger til gengæld i højere grad mod det offentlige arbejdsmarked, hvor man ikke kan arbejde sig op til at blive for eksempel pædagog.
Kan høre det på de unge
Krisen betyder, at mulighederne for at gå direkte ud at arbejde, er blevet kraftigt formindsket.
"Jeg kan også høre det, når jeg snakker med unge i søgefasen. Hvor de tidligere talte om at tage et sabbatår og arbejde, så hedder det nu arbejdsløshedsår," siger Camilla Hutters.
Næppe varigt
Netop fordi krisen er årsag, så mener hun ikke, at den mere ligelige kønsfordeling er kommet for at blive.
"Hvis arbejdsmarkedet igen kommer til at fungere på samme måde som før krisen, så vil flere mænd sandsynligvis igen begynde at søge direkte ud på arbejdsmarkedet," siger Camilla Hutters.
Orri Juliusson har ikke travlt med at komme tilbage på arbejdsmarkedet på fuld tid.
"Jeg er begyndt at overveje, om jeg skal læse videre til arkitekt," siger han.
2008 |
40% |
2009 |
41% |
2010 |
42% |
2011 |
43% |
Kilde: Avisen.dks beregninger på baggrund af tal fra Den Koordinerede Tilmelding. Tallene viser kønsfordelingen blandt de optagne på videregående uddannelser. Ansøgere med en standbyplads er ikke med.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.