Magtkamp uden vold fortsætter i Kairo
Både islamister og militærets tilhængere har undgået ansigtstab i intenst magtopgør i Egypten.

Egyptens forfatningsdomstol har ophævet et dekret fra den nyvalgte præsident, Mohamed Mursi, om indkaldelse af en parlamentssamling.

Den er led i en intens magtkamp i Kairo mellem tilhængere af militæret og tilhængere af Mursis islamistiske Muslimske Broderskab.

Forfatningsdomstolen erklærede sent tirsdag et dekret om en parlamentssamling fra præsident Mursi ugyldigt få timer efter, at underhuset mødtes til en samling på præsidentens ordre.

- Domstolen beordrede præsidentens dekret ophævet, og den gjorde det klart, at dens dekret om en opløsning af parlamentet står ved magt, siger retskilder til AFP.

Det islamistisk-ledede parlament samledes i en åben udfordring af landets generaler, men tirsdagens samling varede ifølge Spiegel Online kun fem minutter, og direkte konfrontationer blev undgået.

En planlagt kæmpedemonstration i Kairo blev også afblæst. Dermed har både militærets støtter og Det Muslimske Broderskabs tilhængere undgået at tabe ansigt.

Parlamentets formand, Saad al-Katatni, der ligesom Mursi har rod i broderskabet, indledte sessionen med en tale, der blev transmitteret direkte af det statslige tv.

- Vi er samlet her i dag for at tage stilling til domstolens afgørelser - afgørelsen fra den højeste forfatningsdomstol, sagde Saad al-Katatni, da han åbnede samlingen.

- Jeg understreger, at vi ikke går imod forfatningsdomstolens afgørelse, tilføjede han.

Militærrådet tog magten i landet, efter at Hosni Mubarak blev væltet som præsident sidste år. Generalerne understreger "vigtigheden af forfatningen set i lyset af den seneste tids udvikling".

Islamisterne vandt en stor sejr ved parlamentsvalget i november sidste år.

Forfatningsdomstolen annullerede resultaterne af parlamentsvalget, fordi dele af valgloven for parlamentet var i strid med forfatningen, og en tredjedel af pladserne derfor var valgt på ugyldig vis.

/ritzau/AFP