Der skal handles og hentes unger. Og med hastige skridt nærmer klokken sig spisetid.
Hvis du er, som folk er flest, bruger du ikke timer i køkkenet, når der skal laves aftensmad til hverdag. Faktisk bruger hver tredje dansker mindre end en halv time på at lave aftensmaden til hverdag.
Det viser en undersøgelse, som analysevirksomheden Epinion har foretaget for Karolines Køkken.
Men faktisk kan du få en hel del ud af de sparsomme minutter, hvis bare du tænker lidt frem.
- Det allerbedste er at lave en plan. Så slipper man også for at købe ind hver dag, det kan tage længere tid end at lave maden. Lav en plan, så ét element kan bruges to dage, siger Tove Færch, som er leder af Karolines Køkken.
Det kan for eksempel være, at du koger nye kartofler til to dage. Den ene dag kan de bruges som tilbehør og den næste til en kartoffelmad, kartoffelsalat eller vendt på panden med andre råvarer.
Hendes råd er generelt at lave større portioner. Laver du en dressing, så lav ekstra, så den både kan bruges på dag et og dag fire.
Så sparer du tiden næste gang - både til forberedelse og oprydning - men får stadig den lækre hjemmelavede dressing.
- Man skal heller ikke være ked af at have nogle halvfærdige saucer stående, revet ost eller krydret salsa. Tænk i noget, du kan have stående og lige give retten smag, siger hun og tilføjer, at det også gælder friske krydderurter.
Derudover er Tove Færchs fif at have lidt godt i fryseren.
Det kan eksempelvis være et stykke bacon, så du lynhurtigt kan bikse en spaghetti carbonara sammen. De fleste har nemlig allerede pasta, æg og ost derhjemme, bemærker hun.
Frysertricket kan faktisk også bruges til nogle nødder.
- Man kan putte peanuts og saltmandler i fryseren - og spise dem direkte fra fryseren. Der er så meget fedt i, at du ikke knækker tænderne. Fedtet harskner ikke så hurtigt, når de ligger på frost, som hvis de ligger i skabet.
- Så har du altid et sprødt element til dine retter, forklarer Tove Færch.
Kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang foreslår også at bruge lidt ekstra tid på forberedelse i weekenden for til gengæld at købe sig ekstra tid i hverdagene.
- Kog lige den bolognese om søndagen, som kan bruges til pasta mandag og tirsdag til en lasagne. Så bliver det nemt at spise noget ordentligt, der ikke koster tid i hverdagen, siger hun.
Hvis Louisa Lorang selv står i en situation, hvor hun ikke har hænderne fri ret længe til madlavning, er ovnen hendes ven i nøden.
- Det tager lidt længere tid, men tiden, du har hænderne på maden, er forbløffende kort. Og køkkenet er forholdsvis ryddet bagefter, siger hun og nævner som eksempler:
- Det kan være en hel kylling i ovnen med masser af grønt - fennikel, blomkål og kartofler - med citron, en smørklat og friske krydderurter. Det kan også være bolognese, man laver i en ovnfast gryde med rigeligt væde i en time ved ikke for høj varme. Så passer den sig selv.
Generelt skal man bare være lidt nærig med temperaturen og gavmild med væsken, når man laver maden i ovnen, lyder rådet fra Louisa Lorang.
/ritzau fokus/
Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.