Forbrugerne er blevet mere optimistiske, og de ser lysere på især familiens og Danmarks nuværende økonomiske situation.
Det fremgår af Danmarks Statistiks indikator for forbrugertillid, der har taget et spring fra december til januar.
I december lå indikatoren på minus 13, mens den i januar er opgjort til minus 8,4. Det er det største spring siden april sidste år.
Samtidig er det også det højeste niveau for forbrugernes tillid siden februar 2022.
Spørger man Søren Kristensen, som er cheføkonom i Sydbank, er årsagen til den stigende optimisme, blandt andet at lønstigningerne nu overstiger prisstigninger.
- Lønningerne er løbet langt, langt hurtigere end priserne, og samtidig stiger både beskæftigelsen og boligpriserne, skriver han i en kommentar.
- Det er alt sammen med til at gøre det lettere at være dansk forbruger og det kan også aflæses i forbrugertilliden, der nu er tæt på det højeste niveau i to år, lyder det videre.
Forbrugertilliden måles ved at spørge til en vurdering af dansk økonomi og forbrugernes egen økonomi nu sammenlignet med for et år siden samt forventningerne til det næste år.
Her kan forbrugerne svare på en skala fra meget positiv til meget negativ. Svarene bliver omregnet til en talværdi mellem minus 100 og 100. Den endelige værdi fås ved at beregne gennemsnittet af svarværdierne.
Det er særligt forbrugernes syn på familiens og Danmarks økonomiske situation i dag, der har udviklet sig positivt fra december til januar.
Når værdien fortsat er negativ viser det dog, at forbrugerne ikke ser rosenrødt på økonomien, påpeger Søren Kristensen.
- For på trods af en stigende realløn, så er den faktiske realløn meget mindre end tidligere. Vi er altså blevet fattigere, skriver han.
Forbrugertilliden har været under nul siden oktober 2021. Den nåede et lavpunkt i oktober 2022, hvor den blev opgjort til minus 37.
På samme tidspunkt toppede inflationen i Danmark. Her var priserne steget 10,1 procent over et år.
/ritzau/