Administration 

Løkkes kvindeproblem kan koste ham regeringsmagten

Den rapkæftede Inger Støjberg, der ikke er bange for at gå i kødet på larmende indvandrerdrenge i biografen eller stille krav til kontanthjælpsmodtagere, er ifølge Robert Klemmensen ikke prototypen på en kvindelig politiker, der får den tvivlende sosuer eller butiksassistenten i Bilka overbevist om at stemme på Venstre. (Foto: Scanpix)

Venstres formand Lars Løkke Rasmussen mister kvindelige vælgere

Lars Løkke Rasmussen har ikke tag i de kvindelige vælgere, og det kan koste ham regeringsmagten. Så klart er budskabet fra valgforsker Robert Klemmensen fra Syddansk Universitet på baggrund af nye tal fra Analyse Danmark.

Ifølge en undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for Avisen.dk, har Venstre mistet hver fjerde kvindelige vælger siden seneste folketingsvalg. Analyse Danmark har spurgt 1.180 kvinder, hvad de stemte ved folketingsvalget i 2011, og her satte hver femte kvinde, eller 20 procent, kryds ved liste V.

PRØV DET STORE VALGTJEK: Sådan stemmer din nabo

Men i dag vil ikke engang hver syvende kvinde, eller 15 procent, stemme på Lars Løkke Rasmussens parti, viser undersøgelsen.

- Det er rigtig mange kvindelige vælgere, der har forladt Venstre siden seneste folketingsvalg, og han risikerer at tabe valget, hvis han ikke vinder de kvindelige vælgere tilbage i slutspurten af valgkampen, siger professor Robert Klemmensen.

Venstre vil lukke kvinde-gab

Han pointerer, at de seneste meningsmålinger viser, at der er lagt op til en valggyser, hvor Lars Løkke Rasmussen ikke har en chance for at rykke ind i Statsministeriet, hvis han ikke får overbevist de kvindelige vælgere om at stemme på Løkkes tropper.

- Valget ser ud til at blive uhyre tæt, og der kan de 5 procentpoint, som Venstre ifølge denne måling har tabt blandt de kvindelige vælgere, blive ret afgørende. Det er i hvert fald et gab, som Venstre meget gerne vil have lukket hurtigst muligt, vurderer Robert Klemmensen.

Også professor Søren Risbjergs analyser af vælgervandringer for Altinget.dk viser, at kvinderne vender ryggen til Venstre. Ved valget i 2011 stemte 53,9 procent af kvinderne på partier i rød blok, men i løbet af valgperioden har der i lange perioder været flere kvinder, der stemte blåt end rødt.

Men ifølge Altinget.dk er Socialdemokraterne nu kvindernes favorit-parti, mens det i 2011 var Venstre, der var en anelse mere populært blandt kvinder end liste A.

Nulvækst og børn i fængsler skræmmer kvinder

Der er flere grunde til, at Løkke har mistet sin tiltrækningskraft hos de kvindelige vælgere, vurderer Robert Klemmensen.

- Dels er Helle Thorning-Schmidt en rollemodel for mange kvindelige vælgere, og det har Lars Løkke selvfølgelig svært ved at hamle op med. Helle Thorning taler også meget mere om børn, folkeskole og ældrepleje, og det er emner, som kvinder traditionelt interesserer sig meget for, siger han.

Derudover fremhæver han, at Venstres ønske om nulvækst i den offentlige sektor sandsynligvis skræmmer sosu'er, pædagoger og mange andre kvinder væk. Dels fordi det vil ramme velfærden, som kvindelige vælgere bekymrer sig om.

Dels er mange kvinder ansat i den offentlige sektor og frygter for nedskæringer og måske en fyreseddel, hvis nulvækst skulle gennemføres.

- Samtidig har Venstre sammen med de andre borgerlige partier fremført synspunkter omkring kriminalitetsbekæmpelse, der er blevet udlagt som meget skrappe. Selvom Venstre faktisk ikke siger, at børn skal i fængsel som 12-årige, bliver det opfattet sådan, og i en valgkamp handler alt om, hvordan tingene opfattes. Hvis kvinderne hører, at Venstre vil sætte 12-årige børn i fængsel, har Venstre et problem, uanset de mener det eller ej, fastslår Robert Klemmensen.

Støjberg tager kugler men ikke kvindelige stemmer

Endelig pointerer valgforskeren, at Venstre mangler kvinder i frontlinjen, der appellerer til kvindelige vælgere.

- Man skal slet ikke underkende, at det betyder meget for mange vælgere, at de kan identificere sig med en fra samme køn, som sætter ord på det, man selv mener. Og her mangler Venstre flere kvinder i front, konstaterer han.

Venstres politiske ordfører Inger Støjberg optræder i den grad i forreste række i Venstre, og det gør hun ifølge Robert Klemmensen ganske fremragende.

- Inger Støjberg er en dygtig politisk ordfører, og hun har taget kuglerne for sin formand og været villig til at tage mange hårde slagsmål på partiets vegne. Men det kan godt være, at Venstre har brug for en kvinde, der spiller en lidt anden rolle end den Inger Støjberg har gjort, siger han.

Den rapkæftede Inger Støjberg, der ikke er bange for at gå i kødet på larmende indvandrerdrenge i biografen eller stille krav til kontanthjælpsmodtagere, er ifølge Robert Klemmensen ikke prototypen på en kvindelig politiker, der får den tvivlende sosu'er eller butiksassistenten i Bilka overbevist om at stemme på Venstre.

- Inger Støjberg har jo en lidt hård profil, og hvis jeg nu skal sige det lige ud, ved jeg ikke i hvilken udstrækning hun taler til kvindelige vælgere, siger han.

Mangler Lykke Friis eller andet frisk pust

Ved folketingsvalget i 2011 scorede daværende klima- og energiminister Lykke Friis (V) 30.910 personlige stemmer. Dermed var hun den eneste Venstrekvinde, der røg ind på top ti over stemmeslugere ved det seneste valg.

Og selvom Inger Støjberg med mere end 16.000 personlige stemmer ved seneste folketingsvalg, også gjorde det godt, mangler Lars Løkke Rasmussen i den grad andre kvinder til at tegne partiet på de lidt blødere dagsordener, vurderer Robert Klemmensen.

- Lykke Friis fremstod som en moderne kvinde, der både kunne gøre karriere og tale tysk fodbold. Hun var et frisk pust udefra, der ikke bare talte politik, og det mangler Venstre i dag.

Udover Inger Støjberg har de Sophie Løhde, der taler sundhedspolitik, men ellers er kvinderne forsvundet fra partiets landsdækkende kampagne, mener valgforskeren

Han understreger, at der sagtens kan være stærke Venstre-kvinder lokalt, der kan trække stemmer. Som blandt andet den tidligere politiske ordfører Ellen Trane Nørby, der ved seneste valg trak mere end 18.000 stemmer i Sønderjylland.

Men hvis Lars Løkke skal vinde kvindernes hjerter inden valgdagen 18. juni, skal han ifølge Robert Klemmensen ud og finde en kvindelig frontfigur, der kan sælge de lidt blødere budskaber til kvinderne.

- Eller også skal Løkke selv begynde at tale om velfærd og børn. Det gør partiet allerede med det nye udspil om ’En god start for børn og unge’, der netop er lanceret. Her taler Venstre om bedre inklusion i folkeskolen, og det taler i hvert fald til kvindelige vælgere. Jeg tror allerede, at Venstre er opmærksom på, at de skal tale til kvinderne for at få en anden balance i deres politiske budskaber, siger Robert Klemmensen.

Løkke skal ikke skælde ud på Helle

Derudover mener valgforskeren, at Lars Løkke Rasmussen skal holde sig i skindet og ikke bide af Helle Thorning i de TV-dueller, der kommer i de næste uger.

- Det er nok meget klogt, at Lars Løkke ikke angriber Helle Thorning i TV-debatterne. Det skal han lade andre gøre. At se en mand skælde ud på en kvinde, kan godt være følsomt i en valgkamp. Det bedste ville næsten være at finde en kvinde, der kan skælde ud på Helle Thorning. Og så skal Lars Løkke selv tale de bløde dagsordener op for at tilbageerobre de kvindelige vælgere, der har droppet Venstre siden sidste valg, fastslår han.

Kvindelige vælgere vender ryggen til Løkke

Hvilket parti stemte du på ved seneste folketingsvalg i september 2011?

20 procent af de kvindelige vælgere stemte på Venstre.

Hvilket parti ville du stemme på, hvis der var folketingsvalg i morgen?

15 procent af de kvindelige vælgere vil stemme på Venstre.

Kilde: Analyse Danmark for Avisen.dk. I alt har 1.180 repræsentativt udvalgte kvinder over 18 år deltaget i undersøgelsen, der er gennemført i perioden 7. - 12. maj 2015.

Venstres frontkvinder 2015

Inger Støjberg

Ellen Trane Nørby

Sophie Løhde

Eva Kjer Hansen

Karen Ellemann

Alle fem står til at blive ministre, hvis Venstre kan danne regering efter folketingsvalget 18. juni.

en tæt trafikeret motorvej i gråvejr.
Helt vildt

Verdens værste mand?

Glemte kone på 

RASTEPLADS

Nærbillede af Sofie Linde med kort lyst pagehår og et sødt smil.
Kendte

Sofie Linde overrasket

med 20.000 kroner

to færger sejler på havet
Corona

Rederi indstiller 

ture til Sverige

Politiets afspæringstape sat op i naturen
Krimi

De fleste danske drab

sker i weekenden

Donnald Trump til højre han ser lidt sammenbidt ud. Joe biden til venstre med åben mund
Kendte

Trump eller Biden?

Sådan stemmer de kendte

Studiet fra indsamlingsshowet knæk cancer. I det fjerne anes værterne Janni Pedersen og Louise Wolff på scenen.
Nyheder

Knæk Cancer: Så meget

blev der samlet ind

Billede af Peter Madsen
Kendte

Peter Madsens kone: "Kære venner, perverse og psykopater"

Mette frederiksen med mundbind
Corona

Her skal du bære mundbind

billede af Kim larsen og hjalmer kopieret sammen
Kendte

Hjalmer hyldede sin far:

Se billederne

fra familiealbummet

politibiler holder foran ejendom
Krimi

Politiet skød og ramte

knivbevæbnet

mand flere gange

billede inde fra lejligheden
Helt vildt

Kan på tre år

score 12 mio.

på salg af lejlighed

sundhedspersonale iført udstyr
Corona

Smittestigning: Her forventes coronaen at sprede sig

En samling af ure
Nyheder

Husk det nu:

I nat slutter

sommertiden

Peter Hummelgaard på pressemødet
Corona

Regeringen kræver negativ coronatest fra udenlandsk arbejdskraft

billede af Claus Bang
Krimi

Mystisk forsvinden -

To meter høje Claus sidst

set for en måned siden

Hilda Heick og Michael Olesen
Kendte

Hilda Heick til

sin partner:

Bliv tjekket for kræft!

Arnold Schwarzenegger i hospitalssengen
Kendte

Schwarzenegger

opereret i hjertet

McDonald's skilt på blå baggrund
Mad og drikke

Bizar bestilling

hos McDonalds

person får foretaget smittetest
Corona

Færre smittet

med corona

det seneste døgn

Andrzej Duda i profil
Corona

Præsident testet positiv 

Blå blink på politibil
Krimi

Mand fundet død i blodpøl

- skar sig på knust vindue

Pige på seng med hænderne for hovedet
Nyheder

Efter svigt og overgreb:

Nu lukker kostskole

Martin Parnov Reichhardt og Vicky Knudsen
Underholdning

Vild med dans-stjerne

forsker i medicin:

Pengene gør en forskel

Plakat til den nye Borat-film
Nyheder

Trump sviner Borat-skuespiller 

finansminister Nicolai Wammen (S) står på pressemøde
Corona

Regeringen vil forlænge

og udvide hjælpepakker

lille grøn hvalp ligger med lukkede øjne
Helt vildt

Sjældent syn:

Hund føder grøn hvalp

Statsminister Mette Frederiksen (S) taler til pressemøde
Corona

Her er de nye

restriktioner

Skuespiller Janus Bakrawi og partner Karina Frimodt på gulvet i vild med dans
Underholdning

Følelsesladet aften

i Vild med dans:

Dommer i gråd

mundbind i skrealdespand
Corona

Her skal du huske

at bære mundbind

Politikeren Lars Weiss går på gaden og bliver interviewet
Nyheder

Han afløser Frank Jensen

som overborgmester

kvinde holder armen rundt om beboer på plejehjem
Corona

Slut med besøg

på plejecentre

i syv kommuner 

to kvinder står og spritter hænder
Corona

Ny rekord:

859 nye smittede

Fodboldtræneren Ebbe Skovdahl hilser på sin nevø Michael Laudrup efter en kamp i 2003
Sport

Sorg i Laudrup-familien:

Dansk træner-legende

er død 

Mette Frederiksen taler på pressemøde
Corona

Nye restriktioner på vej:

Indkalder til pressemøde

Et lille barn i fosterstilling i sengen
Krimi

Anklager kræver

11,5 års fængsel

til mor for overgreb

En halvtom strand med blåt hav og blå himmel
Corona

Nu hænger Grækenland

i en tynd tråd

Portrætbillede af Asger Aamund
Nyheder

Asger Aamund:

Trump VINDER

Et stort SAS-fly i Københavns Lufthavn taxier ud til startbanen
Nyheder

SAS får 

MILLIARDER

En lang gang med cola-dåser og flasker.
Mad og drikke

Coca-Cola dropper

halvdelen af deres mærker

Diktatorparret fra Nordkorea vinker i lufthavnen
Krimi

Stor mystik:

Kim Jong-uns kone 

FORSVUNDET

En smilende kvinde i blå bluse foran en mikrofon med det belgiske flag i baggrunden
Corona

Belgiens udenrigsminister

indlagt på intensiv

med Covid-19

Formand Jakob Ellemann-Jensen i hvid skjorte
Corona

Ellemann skærper tonen:

Forklar restriktioner

eller fjern dem, Mette!

Et tøjstativ med en masse tøj på bøjler
Nyheder

Kom dit tøjspild til livs

– og spar masser af penge 

En smadret Mercedes og redningsfolk omkring den.
Krimi

Stor Mercedes i

soloulykke

En mosaik af billeder af de to præsidentkandidater
Nyheder

Afdæmpet Trump

kom godt ud af duellen

Pengesedler og mønter
Nyheder

Feriepenge
modregnes

trods løfte

billede af Rigmor Bornerup
Nyheder

Må vi udvide huset lidt?

Nej, I skal rive alt ned nu

Billede af Peter Aalbæk
Kendte

Peter Aalbæk:

- Jeg vil være et

sjofelt svin til jeg dør

strandgæster på Ahata-stranden på den græske ø Karpathos
Corona

Kun to lande der ikke frarådes som rejsemål

billede fra en julefest
Corona

Corona-indgreb:

Din julefrokost er i fare

Banksy-værket hænger en væg
Helt vildt

Monet-provokation solgt

for vildt millionbeløb

billede af mette frederiksen
Corona

Mette Frederiksen slår fast: Der kommer nye coronarestriktioner

Politilogo på indgangsdør
Krimi

Begik røveri hos lillebror

Pengesedler og mønter
Nyheder

Bank-fejl - har det kostet dig penge?

En broget flok hunde fotograferet op ad en pink mur.
Dyreliv

Disse hunderacer

lever længst

Nærbillede af sangeren Caroline Henderson. Hun har skrabet håret helt tilbage og er iført en sort skjorte.
Kendte

Tjener to millioner

Maskinen som kan lave luft om til drikkevand består blandt andet af en computer, en skræm af en art og to små regensglas som er forbundet til skærmen.
Helt vildt

Maskine laver

DRIKKEVAND

ud af luft

Stephanie til en premiere sammen med sin far Christian og en ukendt kvinde, der står i midten af dem
Kendte

Ingen kontakt med far:

Han stjal min opsparing

Pernille Rosenkrantz-Theil i sort og hvid mønstret kjole, ståbriller og kort lyst hår. Hun ses fra siden på en gang på Christiansborg
Nyheder

Minister om Muhammed-tegninger:

Lærerne vælger selv

en ambulance med udrykning på en stor vej.
Krimi

Mand fundet fastklemt

i bil på mark

Billede inde fra et fly man ser en række personer i modlys fra flyets genkendelige runde vindue
Corona

Danskerne er bange

nægter at flyve

Magnus Heiunicke ved et tidligere corona pressemøde. Han ser alvorlig ud.
Nyheder

Varsler yderligere

coronarestriktioner

En 100 meter lang skorsten ligger halvt fra et tag henover en vej og ned i vandet.
Nyheder

Væltet skorsten

var næsten ny

et visakort i guld ligger på et tastetur
Nyheder

Sådan stjal svindlere 

26 millioner

En dreng sidder på en seng med en hætte trukket over ansigtet så man ikke kan se hans identitet. I forgrunden står en taske, der er pakket.
Nyheder

Svigt og overgreb:

Kostskole trues med lukning

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Fløjet hjem fra ferie -

på Forsvarets regning

Politikeren Jesper Andersen iført hvid skjorte står ved en udendørs talerstol med to mikrofoner med vindhætter på.
Nyheder

S-profil: Jeg havde

sex med 15-årig

Folk der er stimlet sammen om et stort billede af den nu afdøde lære.
Nyheder

Elever fik 350 euro

for at udpege lærer

En hånd holder en telefon som for at tage et billede af sige selv. Billedet er sort hvid.
Krimi

Pressede unge piger

til nøgenbilleder:

Godt jeg blev stoppet

Nærbillede af prinsesse Märtha Louise der taler med alvorlig mine mens hendes ene hånd gestikulerer.
Kongelige

Forelsket prinsesse:

Folk er sure på mig

Peter Madsen sidende i noget græs i en grøft ved et fortov med hænderne bundet. Billedet er taget langt fra, men man kan tydeligt genkende ham. Foran ham ligger en skarpskytte med et gevær pegende mod ham. En schäfferhund ligger ved siden af skytten.
Krimi

Derfor tog Peter Madsen flugten

Billede af Erik Brøgger ved onsdagens pressemøde. Han står ved et højt cafébord med en hviddug. Ved et andet bord ved siden af ses Søren Brostrøm
Nyheder

Hele verden kan være

lukket lige om lidt

En stor pose med hvidt pulver bliver vist frem af et par hænder iført hvide latexhandsker
Krimi

Politi finder 10 kilo

narko TILFÆLDIGT 

politikeren Jens Rohde står med papir i hånden op ad orange mur
Nyheder

Medie: Jens Rohde

pønser på nyt parti 

mand åbner munden for at blive testet for corona
Corona

Myndighederne klar

med ny teststrategi

den forsvundne norske milliardærfrue Anne-Elisabeth Hagen i grønlig trøje
Krimi

Norsk politi melder ud

i Hagen-sagen

to politifolk står udenfor retten i Glostrup
Krimi

Politiet: Peter Madsen

fik hjælp udefra 

kitler hænger på knage på hospital
Nyheder

Pist forsvundet:

Mangler 8.000 
stykker arbejdstøj

håndværker går rundt på tag
Nyheder

Få tusindvis af kroner

i tilskud til boligen

Par danser wienervals på dansegulvet i tv-programmet vild med dans
Film og TV

Vild med Dans i

stjernespækket

særudgave