Administration 

Venstres nulvækst kan sende kvinderne hjem til kødgryderne

Dårligere børnehaver og flere fyresedler i det offentlige kan få kvinder til at gå på deltid eller droppe helt ud af arbejdsmarkedet for at gå hjemme ved børnene - og det er hverken godt for ligestillingen eller samfundsøkonomien. (Foto: Scanpix / modelfoto)

Nulvækst risikerer især at ramme kvinderne, frygter både Forældrenes landsorganisation og LO. Det kan få kvinder til at droppe jobbet eller ligefrem føde færre børn, lyder advarslen. Færre kvinder på arbejdsmarkedet går udover velfærden, siger de. Venstre er ikke bekymret og mener, at kvinder altid kan gå på deltid.

Venstres forslag om nulvækst og Liberal Alliances forslag om minusvækst får det til at løbe koldt ned ad ryggen på mange forældre. For nulvækst kan betyde færre voksne til at passe de små børn, og det har de fleste forældre svært ved at leve med.

Det mener formanden for Forældrenes Landsorganisation (FOLA), Dorthe Boe Danbjørg. Hvis kvaliteteten i daginstitutionerne forværres ved blandt andet færre voksne i vuggestuer eller børnehaver, vil det give bagslag, siger hun.

- Kvinderne vil enten vælge børn eller arbejde fra, konstaterer Dorthe Boe Danbjørg.

Allerede i dag, inden nulvækst og minusvækst, kan hun se konsekvenserne af forringet kvaliltet i daginstitutionerne i nogle kommuner.

- Der er begyndt at komme flere hjemmegående mødre. Og nogle af dem går ikke hjemme af fri vilje, men af nød. De har det dårligt med at aflevere deres børn i institutioner, hvor der ikke er nok pædagoger, og det hele sejler, mener Dorthe Boe Danbjørg, der i FOLA blandt andet kæmper for nationale minimumsnormeringer.

Husmødre med dyr universitetsuddannelse

Hun undrer sig over, at politikerne ikke har øje for konsekvenserne af forringet kvalitet i de offentlige dagtilbud.

-Der er mange kvinder, der tager nogle gode og lange uddannelser, som samfundet investerer i, men som dropper ud af arbejdsmarkedet, fordi børnenes institutioner er for dårlige. Det giver ingen mening, fastslår Dorthe Boe Danbjørg.

Hun er desuden bekymret for den ulighed, der opstår i samfundet, når størstedelen af forældre på deltid er kvinder, da det ofte er dem, der tjener mindst.

Venstres nulvækst kan ifølge beregninger fra finansministeriet betyde, at 18.000 færre kvinder og 7.000 færre mænd vil arbejde i den offentlige sektor i 2020. Finansministeriet har regnet på konsekvenserne af Venstres ønske om nulvækst og Liberal Alliances ønske om minusvækst.

Mens nulvækst vil koste 25.000 offentlige jobs, vil en minusvækst på 1,5 procent, som Liberal Alliance vil indføre, koste 81.000 stillinger i det offentlige. Og ifølge finansministeriets beregninger, er det 57.000 kvinder, der mister jobbet.

LO’s næstformand Lizette Risgaard advarer kraftigt mod nulvækst og minusvækst, sådan som Venstre, Konservative og Liberal Alliance ønsker det.

Halser af sted med tungen ud af munden

- Nulvækst og minusvækst vil uundgåeligt betyde nedskæringer i den offentlige sektor, og det vil betyde en kæmpe forringelse af velfærden. Faktisk har Danmark jo brug for det stik modsatte. Nemlig flere hænder til at passe børn og ældre og ikke færre hænder, sådan som flere borgerlige partier lægger op til, siger hun.

Lizette Risgaard pointerer ligesom FOLA-formanden, at i et kvindeperspektiv vil nulvækst og minusvækst være et mareridt.

- Det er først og fremmest kvinderne, der arbejder i vuggestuer, børnehaver, på hospitaler og i ældreplejen. Det er dem, der risikerer at skulle løbe endnu stærkere og halse af sted med tungen ud af munden, fordi deres arbejde bliver presset. Eller det er dem, der risikerer en fyreseddel, siger hun.

- Vi skal have en velfungerende offentlig sektor herhjemme for at få den private sektor til at fungere godt. I dag har danske kvinder en af de højeste beskæftigelsesfrekvenser i verden, fordi vi kan aflevere vores børn i daginstitutioner. Men vi risikerer jo, at færre hænder og ringere kvalitet i daginstitutionerne får kvinder til at gå ned i arbejdstid eller blive hjemme for at passe deres børn, og det går ud over det arbejdsudbud, som mange politikere ellers lovpriser, mener Lizette Risgaard.

Mister lysten til at få børn

Heller ikke Lizette Risgaard tror, at faldende normeringer i daginstitutionerne vil være befordrende for, at danske kvinder får lyst til at få flere børn.

- Nu skal jeg ikke være spåkone, men hvis vi ser på udviklingen i andre europæiske lande, er der mange steder, hvor unge kvinder føder for få børn, fordi der slet ikke er tilstrækkeligt gode offentlige pasningstilbud til dem, siger Lizette Risgaard og henviser blandt andet til Tyskland.

I dag sætter tyske kvinder bundrekord i EU, som dem der føder færrest børn, hvilket alarmerer hele Tyskland, fordi de kommer til at mangle arbejdskraft og får en kæmpe ældrebyrde om få år.

- Det handler om ikke at skabe ubalancer i samfundet. Vi vil jo gerne have danske kvinder til at uddanne sig, være aktive på arbejdsmarkedet, gøre karriere og samtidig føde børn.  Det der har skabt dansk vækst og velstand, er også at kvinderne er ude på arbejdsmarkedet, og hvis vi ikke sikrer kvinderne, at de kan få deres børn passet, vil de enten få færre børn eller også vil de få børn men arbejde mindre. Alt sammen kan skabe en ubalance og store problemer på lang sigt, siger hun.

Ikke færre pædagoger

Men Venstre afviser, at nulvækst vil få konsekvenser på børneområdet.

-Det er ikke vores intention at skære i daginstitutionsområdet eller andre primære velfærdsområder. Vi vil hente pengene fra u-landsbistanden og flygtningeområdet, siger Tine Nedergaard, Venstres familieordfører.

Hun vil dog ikke love flere penge til børneområdet, men vil beholde de ekstra bevillinger til området, der kom med den seneste finanslov.

Tina Nedergaard kan godt forstå, at forældre i dag er bekymrede over, at der ikke er nok pædagoger til at tage sig af børnene i de kommunale børnehaver og vuggestuer.

V: Hvis kvinderne vil på deltid, må de da godt det

Men hun fremhæver, at det er kommunernes ansvar at sørge for kvaliteten i daginstitutionerne.

- Det er vigtigt, at forældrene er trygge, når de afleverer børn i daginstitutionerne, men det er kommunernes ansvar. Og borgerne derude skal selv sørge for at få valgt nogle ind i byrådet, der vil gøre noget godt på området. Hvis man ikke er tilfreds, kan man jo afsætte de kommunale politikere, lyder det fra Tina Nedergaard.

Hun mener, at det skal være muligt at vælge alternative løsninger, hvis man ikke er tilfreds med kvaliteten i daginstitutionerne. Og peger på, det er en fornuftig løsning at gå på deltid.

At det oftest er kvinderne, der går på deltid, er ikke noget der vækker bekymring om ubalance i samfundet for Tina Nedergaard:

- Det må familierne selv bestemme. Og kvinder er selv i stand til at planlægge deres liv.

Men er det ikke politikernes ansvar at skabe bedst mulige rammer for, at kvinder både kan få børn og gå på arbejde?

- Jo men det er kommunal politikernes ansvar, lyder det fra Tina Nedergaard.

Nulvækst i offentlige sektor

Ifølge Finansministeriet vil der være 18.000 færre kvinder og 7.000 færre mænd ansat i den offentlige sektor i 2020 med nulvækst i forhold til regeringens politik.

Ifølge Finansministereit vil en minusvækst på 1,5 procent betyde 81.000 færre offentligt ansatte i 2020. Det betyder 57.000 færre kvinder og 24.000 færre mænd.

Antallet af kvindelige offentlige ansatte udgjorde i 2013 cirka 70 procent af den samlede offentlige beskæftigelse, og det tal lægger til grund for beregningerne.

Nulvækst dækker over, at udgifter til daginstitutioner, skoler, sygehuse og andre offentlige institutioner holdes i ro. De stiger kun i takt med løn- og prisudviklingen.

 

publikum
Nyheder

Store danske
festivaler opkøbt

kongelige står sammen
Kongelige

Storhertug gør klar

til at træde tilbage

en mand kigger på fotografen
Kendte

Niels Brandt har

alvorlig sygdom

En smilende mand
Kendte

Ulf og kæresten

leder efter ferie

Elon Musk med foldede hænder
Kendte

Far til 12

Jes Dorph på gaden i København
Kendte

Jes Dorph:

Opereret i hjertet

en baneløber
Sport

Nu strammes

sikkerheden ved EM

en skilt
Nyheder

Minister: Der er for mange krav og regler når folk skal i job

bil med åben kølerhjelm bag politiafspærring
Krimi

Molotovcocktail satte bil i brand 

Skovbrand
Nyheder

13 personer anholdt på luksusyacht

lottokupon
Helt vildt

Årets største Lotto-gevinst:

Her er kuponen købt

Basketspiller på banen
Sport

Dansker afviste NBA-mester

folk samlet om bål
Nyheder

Her er sankthans-vejret

Bilister på bro
Nyheder

Trafikeret bro lukkes

Brændende bål
Nyheder

Før Sankthans:

Beredskaber advarer 

politifolk på vej
Krimi

Motorcyklist kørte galt - og stak af fra politiet

menneske ligger på vej
Nyheder

Slagord mod Netanyahu 

mand
Nyheder

Vi skal ikke tilbage i EU

tre kvinder
Kendte

Det hedder hun

i virkeligheden

to kvinder
Kendte

Kærlighed ved første blik

forsamling af mennesker
Nyheder

Kulturminister får 

travl sportssommer

strandhåndbold
Sport

Håndboldherrer

klar til VM-finale

mand og kvinde
Kendte

Skønne billeder:

Vild med dans-vinder 

skal spille Keld Heick

Nyheder

Sanne Salomonsen:

Må aflyse koncert

lottokupon
Nyheder

Fik drømmeopkaldet 

fra Danske Spil

Krimi

Ramt af letbanen:

Mand død 

folk i gade
Nyheder

Fyrværkeri fra yacht

udløser skovbrand

på græsk ø

par poserer
Kendte

Afslørede i Tivoli:

Rasmus Seebach er

blevet far igen 

folk klipper snor
Kongelige

Kong Frederik indvier

ny metrolinje 

kvinde poserer
Nyheder

Amira: Mit familieliv

er smadret

fodboldspiller træner
Sport

Kun én dansk EM-spiller

trænede lørdag 

motorvejsbro
Nyheder

Bro rives ned:

Motorvej spærres 

rumstation
Helt vildt

Sagsøger Nasa:

Huset ramt af rumskrot

person går med paraply
Nyheder

Her ramte skybruddet

fodboldspillere i aktion
Sport

Sådan går Danmark videre

ved EM

mand på scene
Nyheder

Store roser efter

første aften i Parken

Mette og Bengt Sundstrøm
Nyheder

Lauritz.com-parret

kan ende med

konkurskarantæne

Et fly i luften
Helt vildt

Sex i luften -

par anholdt

Sport

Fratages DM-guld

i enkeltstart

En computer med aktiemarkedet
Nyheder

Dansk fedme-aktie 

på himmelflugt

En masse guldbarrer
Nyheder

Milliardærfamilie

skal i fængsel 

Jakob Olrik
Kendte

Kendt sexolog

prøver igen

Kong Frederik og dronning Mary vinker
Kongelige

Kongeparret må

vente et år

Kristian von Hornslet
Nyheder

Hornslet-tyveriet:

Knalder to tyve mere

Denzel Washington, Frances McDormand og Joel Coen
Kendte

Ejeren måbede:

Hollywood-stjerner

indtog dansk butik

Nærbillede af Jes Dorph Petersen
Krimi

Jes Dorph-sagen:

Advokat anker

til Højesteret

et stativ med tøj og en person
Nyheder

Globalt tøjmærke er
gået konkurs i Danmark

en mand kigger på fotografen
Kendte

Lakridskonge står til
monster stor gevinst

en fabrik ses fra vejen
Nyheder

Kvinde dræbt på jobbet

- paller væltede
ned over hende

en bus holder inde i butiksfacade
Krimi

Busulykke: Heroisk passager styrede bussen ind i mur

en fodgængerovergang
Krimi

Flugtbilist jages
- ramte otteårig dreng

et indgangsparti
Nyheder

Skare-konkurs koster stort millionbeløb for oprydning

et par
Kendte

Martin Miehe-Renard:

- Jeg tænker på
det hver eneste dag

et insekt på hud
Nyheder

Årets første tilfælde

af frygtelig
sygdom er fundet

et stort bål
Nyheder

DMI: Her kan der falde

op til 50 millimeter regn

en person ser på skærme
Nyheder

Regeringen varsler skærpet straf mod bagmænd i økonomisk kriminalitet

en kvinde smiler
Nyheder

Ansatte får
millioner til deling

medicin på et bord
Nyheder

Advarsel: Ozempic-kopier i omløb

nN mand
Kendte

Donald Sutherland er død

en mand vinker
Kongelige

Kong Frederik
deltager i gadefest

politi og beredskab arbejder
Krimi

Voldsom busulykke:
Syv personer er
kommet til skade

en mand
Kendte

Prins Henriks ven og hotelkonge er død

politi arbejder
Krimi

Medie: Slagteriansat har fået halsen skåret over

puff bars
Nyheder

Narko fundet i puff bars

- børn og unge
bliver bevidstløse

Nyheder

Skibsvrag og krukker dukker op efter 3300 år

en hånd holder en masse døde fisk
Nyheder

Massiv fiskedød:
Badning frarådes

mand og kvinde
Kendte

Skal gennem operation

kvinde
Nyheder

Lisbet Dahl sygemeldt:

Må droppe Tivolirevyen

en person
Krimi

Provokunster får
forlænget fængselsstraf

Nyheder

Det var ikke piskesmæld

Sport

Yeah: Vingegaard

er klar til Touren

elg
Nyheder

Først kom ulven: 

Nu kommer elgen

vejbro
Nyheder

Bro spærret i weekenden

mand og kvinde
Kendte

Populær vært: 
Forlader Danmark

politibil
Krimi

Efter knivstik:

Eftersøger ung gaderøver

kvinde spiser is
Nyheder

Nu kommer sommeren: 

Sol og op til 27 grader

bil i sø
Krimi

Delebil kørt i Søerne 

kvinde
Nyheder

Hussalg tilbage på niveau

Rolf Sørensen på den røde løber.
Kendte

Rolf Sørensen:

Skal giftes igen