Storbritannien og EU står foran en skilsmisse. Men det behøver ikke blive af den grimmeste slags.
Med vanlig sans for billedsprog samler statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) op på mandagens møde på Marienborg med danske erhvervsfolk og fagforeningsrepræsentanter om det forestående britiske farvel til EU.
- Vi har en dansk interesse i at holde Storbritannien så tæt på os andre som muligt, fastslår Løkke.
- Storbritannien er vores fjerdestørste eksportland. Der er 2400 danske virksomheder, der eksporterer til Storbritannien. 53.000 danske arbejdspladser afhænger af eksporten.
- Fire ud af ti fisk, danske fiskere fanger, er fanget i britisk farvand. Så der er meget på spil, remser han op.
Statsministeren lægger ikke skjul på, at det er briterne, der vil "skilles." Ikke EU og slet ikke Danmark, for Storbritannien har været en vigtig forbundsfælle for danske synspunkter.
- Når de går alligevel, skal vores reaktion ikke være hævn, siger Løkke.
- Vi skal finde en relation, der er så god, som den kan blive.
- Når det er sagt, skal vi også stå fast på vores egne interesser, fastslår han.
Statsministeren vil dels sikre dansk eksport, dels sikre at 25.000-50.000 danskere kan blive i Storbritannien, så danskere for eksempel stadig kan tage dertil for at studere.
Ved et EU-topmøde 29. april fastlægges strategien i forhandlinger med den britiske regering. Parterne skal dele boet og regningerne samt definere samlivet i fremtiden, forklarer statsministeren.
- Vores ambition er at bevare så tæt en tilknytning som overhovedet muligt mellem Storbritannien og Europa, siger Lars Løkke Rasmussen.
Han beklager den hårde brexit, hvor Storbritannien forlader det indre marked og ikke vil acceptere EU-Domstolen som retsinstans.
/ritzau/