Hver dag flygter tusindvis af mænd, kvinder og børn fra konflikten i Syrien og ind over grænsen til Libanon.
Nu får den libanesiske regering blandt andet dansk hjælp til at håndtere den store flygtningestrøm, når et EU-eksperthold onsdag rejser til landet for at vurdere mulighederne for hjælp til de mange syriske flygtninge, der hver dag krydser grænsen til Libanon.
Holdet ledes af danske Peter Kaas-Claesson, som til daglig er chef for Beredskabsstyrelsen på Bornholm.
- Jeg skal ned som teamleder for et hold udtænkt af den europæiske kommission i forbindelse med en anmodning, der er kommet fra Libanons regering, fortæller Peter Kaas-Claesson.
Holdet, som ud over Peter Kaas-Claesson tæller finske og franske EU-udsendte, skal i samarbejde med den libanesiske regering se både på det arbejde, der laves med de flygtninge, der allerede er i landet, men også på, hvad der ellers kan gøres for de flygtninge, der er på vej.
Og selvom Danmark er langt fra Libanon, så har den danske beredskabsstyrelse viden og erfaring, som kan hjælpe de op til en million flygtninge, som det vurderes, der vil komme til landet i løbet af efteråret.
- Vi har en række personer, der er uddannet og har store erfaringer på det udenlandske område, og der er jeg så en af de personer, fortæller Peter Kaas-Claesson.
Holdet vil efter godt en uges arbejde i landet sende deres anbefalinger til EU. De skal også vurdere, hvilke organisationer og myndigheder i Libanon, der skal modtage EU-hjælpen.
Krisen i Syrien har sendt voldsomme flygtningestrømme ind i alle de omkringliggende lande. Dansk Flygtningehjælp vurderer, at op mod to millioner syrere lige nu er på flugt.
/ritzau/