I et halvt år har løsgængeren og den tidligere, men kortvarige, leder af Nye Borgerlige, Lars Boje Mathiesen, været fraværende ved samtlige dage med afstemninger i Folketingssalen på Christiansborg.
Det skriver Din Avis Aarhus og noterer at fraværsperioden er lig med hans eksklusion fra Nye Borgerlige i marts.
Din Avis Aarhus har kigget den aarhusianske løsgængers profil på Folketingets hjemmeside igennem.
I perioden har der været i alt 20 dage med debatter og afstemninger, som Lars Boje Mathiesen altså har fravalgt at tage del i.
Løsgængeren har ellers tordnet mod karrierepolitikere og spild af skattekroner, og ifølge Din Avis Aarhus har mange af møderne i Folketingssalen omhandlet tunge emner som kønsskiftebehandling til børn, skærpet straf for drab på flere personer eller gravide, nedsættelse af registreringsafgiften og tørklædeforbud i skolen.
Alt sammen emner, som Lars Boje Mathiesen har engageret sig i tidligere, skriver lokalmediet, og udpeger to forslag, som Lars Boje Mathiesen som medlem af Nye Borgerlige selv var afsender af, men altså ikke har fundet vigtige nok til, at han skulle være tilstede under afstemningen.
Din Avis Aarhus har stillet Lars Boje Mathiesen en række spørgsmål til fraværet. Her er et af svarene, som Lars Boje Mathiesen har valgt at formulere i en mail:
- Det er udtryk for journalistisk dovenskab at måle arbejdet i Folketinget på afstemninger. Hvis man faktisk ville pjække, var det letteste bare at dukke op de 30 minutter om tirsdagen, stemme, og så ellers holde fri resten af ugen, skriver Lars Boje Mathiesen og tilføjer i svaret:
- Så hvis det var min hensigt at pjække, så havde jeg bare stemt, og du (journalisten, red.) ville ikke have forsøgt at sætte sådan en pinlig miskrediteringsartikel op på et falsk grundlag, da jeg jo har fortalt dig, hvordan det hænger sammen.
Lars Boje Mathiesen fortæller desuden, at han har været til stede på Christiansborg:
- Der gik godt nok lige cirka halvanden måned, før de fandt et kontor til mig, men derefter har jeg været på Christiansborg, ligesom jeg plejer at være.
Han gentager, at det "viser journalistisk dovenskab og uvidenhed", at forsøge at anlægge den præmis, at man fysisk skal være på Christiansborg for at passe sit arbejde.
Om sin manglende interesse for at stemme i Folketingssalen siger Lars Boje Mathiesen, at det ikke er usædvanligt, at løsgængere ikke stemmer.
- Der er en flertalsregering. Det er en illusion, at oppositionens mandater har værdi ved afstemninger. Derfor er de i princippet parlamentarisk ligegyldige og mere lovteknisk proforma, skriver den aarhusianske folketingspolitiker til Din Avis Aarhus.
48-årige Lars Boje Mathiesen var kortvarigt formand for partiet Nye Borgerlige. Han har siddet i Folketinget siden 2019, og 9. marts 2023 blev han afsat som partiformand og ekskluderet fra Nye Borgerlige efter en strid om finansiering og aflønning. Han har siden været løsgænger i Folketinget, og har tidligere repræsenteret Liberal Alliance i Aarhus Byråd.
Ifølge det kommunalt drevne medie, DenOffentlige.dk, får et medlem af Folketinget i såkaldt grundvederlag 59.852,82 kroner om måneden. Dertil kommer et omkostningstillæg på 5827,58 kroner, et tillæg på 250 kroner til fri telefon og et tillæg til gruppeliv på 108,35 kroner.
Fakta om Lars Boje Mathiesens eksklusion
7. februar 2023 vælges Lars Boje Mathiesen uden modkandidater som ny formand for Nye Borgerlige. Det sker efter at partistifteren Pernille Vermund har valgt at overlade formandsposten til en anden.
Sent om aftenen 9. marts 2023 skriver Nye Borgerliges hovedbestyrelse i en mail til medlemmerne, at Lars Boje Mathiesen er færdig som formand i Nye Borgerlige, og at han ekskluderes fra partiet og folketingsgruppen.
Ifølge hovedbestyrelsen skyldes det, at Boje har henvendt sig med et krav om at få overført 350.000 kroner fra en intern underkonto i partiet til sin egen private konto til en brandingkampagne.
I mailen lyder det, at Lars Boje Mathiesen har truet med at trække sig som formand, hvis pengene ikke stod på hans konto om morgenen fredag 10. marts.
Lars Boje Mathiesen lufter den 12. april på Facebook tanker om at stifte et nyt parti eller at melde sig ind i et andet parti. Det er så endnu ikke sket.