Tunge fodtrin, larmende fjernsyn eller legende unger.
Larmen fra over-, under- og naboer kan være meget forskelligartet, men fælles er det, at det kan være kilde til stor frustration.
De larmende naboer er et problem for mange, og omkring 20 procent vil i løbet af deres liv befinde sig i en nabokonflikt. Det siger Jesper Bastholm Munk, der er konfliktmægler hos Center for Konfliktløsning.
Når du bliver irriteret på naboen, er det vigtigt at tælle til ti, og så kan du derefter følge Jesper Bastholm Munks tre råd til, hvad du skal gøre.
1) Tag kontakt så hurtigt som muligt
Vi vælger ikke selv vores naboer, og det kræver en indsats at få et godt naboskab.
Det er derfor vigtigt at opbygge et godt forhold til naboen, for har I allerede et forhold, gør det konflikthåndteringen lettere.
- Det gælder om at tage kontakt med din nabo, inden der er problemer. Så er det lettere at løse konflikter, når de opstår, siger Jesper Bastholm Munk.
Hvis du oplever larm fra en nabolejlighed, har Jesper Bastholm Munk også et konkret råd: Vent med at tage kontakt, indtil efter irritationen har lagt sig.
- Man skal ikke altid smede, mens jernet er varmt, siger han.
- Du skal ikke handle på følelser og sanser, men derimod tænke dig om.
Det sidste, du skal gøre, er dog at undgå kontakten.
Går du for længe med dine frustrationer, eller deler du dem kun med de andre i opgangen, så fører det til alliancer. Det kan i sidste ende være med til at hælde benzin på konfliktbålet, forklarer Jesper Bastholm Munk.
2) Bliv på egen banehalvdel
Når tiden er kommet til at tage en snak med din nabo omkring støjen, er det heller ikke ligegyldigt, hvordan du gør det.
Fokuser på dig selv. Hvad oplever du, og hvordan påvirkes du af konkrete situationer?
- Vær spørgende, og lyt i stedet for at sætte din nabo i bås, siger Jesper Bastholm Munk.
- Når du sætter folk i kategorier, så er det, du ender med at konfliktoptrappe.
3) Lav klare aftaler
Efter snakken bør I have fokus på at lave klare aftaler, så de kan overholdes.
Selv om det ikke altid kan føles sådan, er Jesper Bastholm Munk nemlig ikke i tvivl om, at vi alle sammen gerne vil undgå konflikter.
- Folk er faktisk ret gode til at løse konflikter. Det kræver bare, at vi sættes i de rigtige rammer, siger han.
Hvis du ikke lykkes med din indsats, kan det være godt at søge hjælp. Det kan enten ske hos en konfliktmægler eller gennem advokater, som kan hjælpe dig med dine rettigheder i situationen.
Det er selvfølgelig også muligt at gå rettens vej, men det kan være svært. Det forklarer Nikoline Munk Krogh, der er advokat med speciale i nabosager ved advokatfirmaet Sagførerne.
- Det skal være ret voldsomt, før man kan gå rettens vej. Børn har for eksempel lov til at larme til en hvis grad, så der skal være tilfælde med meget natteroderi, meget høj musik, stoffer eller kriminalitet, siger Nikoline Munk Krogh.
Af Jeppe Hee Rømer, Ritzau Fokus
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.