Det kan være svært, at se forskel på kopivarer og den ægte vare. Det må turister verden over sande ferie efter ferie.
Men hvordan spotter du kopivarerne? Det giver Patent- og Varemærkestyrelsen fire gode råd til, så du får de ægte ferieminder - og de ønskede varer - med hjem i kufferten:
Er prisen mistænkelig lav?
Er tilbuddet for godt til at være sandt? Så er det højst sandsynligt også tilfældet.
Mange af os er skeptiske, når telefonsælgere vil sælge os en ny forsikring, men hvorfor stoler vi på en gadesælger på strandpromenaden?
Tjek kvaliteten
De kriminelle bagmænd er blevet dygtigere til at snyde, så det kan være svært at skelne mellem ægte og falske produkter.
Et godt tip er at tjekke om kvaliteten er dårlig. Er der for eksempel ujævne sømme i tekstiler og læder - eller lugter varen af lim, plastik eller kemikalier?
Undersøg emballagen
Tjek også om emballage, tekst og billeder har dårlig kvalitet, eller om der er stavefejl eller manglende produktinformation?
Hvor bliver varen solgt?
Er salgsstedet usædvanligt i forhold til varens image? Ligner butikken og ekspedienten en repræsentant for det pågældende mærke?
Mange producenter oplyser, hvem der forhandler originalprodukterne på deres hjemmeside.
Du kan læse mere på jegvælgerægte.dk. Hjemmesiden drives af 12 myndigheder, som samarbejder tæt om at bekæmpe kopivarer.
Der er altså mange fælder, som er mere eller mindre oplagte. Og det kan måske være svært, at holde hovedet koldt i situationen, når du er ved at købe en flot taske, en ekstra mobiloplader eller noget farvestrålende legetøj til ungerne på det lokale marked.
Der kan gemme sig meget bag produkternes polerede overflade - kopivarer kan nemlig være både farlige og sundhedsskadelige:
- Der er mange gode grunde til at styre uden om kopivarer. Bagmændene bag kopivarer er ofte organiserede kriminelle, som også kan være involverede i andre former for alvorlig kriminalitet, advarer varemærkechef i Patent- og Varemærkestyrelsen, Henriette Vængesgaard Rasch.
Hun gør samtidig opmærksom på en anden ikke uvæsentlig fare:
- De falske produkter kan være decideret farlige. For eksempel kan forfalsket legetøj, tekstiler og kosmetik indeholde sundhedsfarlige stoffer, og forfalsket elektronik som mobilopladere kan risikere at bryde i brand.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.