Selvom påsken sparker til salget af æg, ændrer det ikke på, at krisen kradser hos burægsproducenterne.
I 2012 udgjorde buræg 57,8 procent af det samlede salg af æg i Danmark. Men antallet af buræg, der bliver solgt til blandt andet butikker og restauranter, er siden faldet - hvert år.
Sidste år kom 45,8 procent af alle de æg, der blev solgt, fra en burhøne. Det viser de seneste opgørelser om æggesalg fra interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer.
En af de landmænd, der er ramt af nedgangen i salget af buræg, er Ole Bruhn. Han har en gård omkring Vejle. Og han er klar over, at hans arbejdsvilkår står til at blive ændret.
- Det er for at sige det lige ud ikke sjovt, hvis jeg skal lægge min produktion om, men vi lever i en moderne verden, hvor ting kan ske, siger han til Avisen.dk.
Ole Bruhn sidder i bestyrelsen hos landets største ægleverandør Danæg, og det er også her, han afleverer sine 90.000 høners æg.
Netop Danæg har i samarbejde med den store butikskoncern Coop besluttet, at buræg skal fjernes fra alle Coops butikker inden 2020.
Dansk Fjerkræraad kender problematik
Coops beslutning kan på sigt ramme de omkring 30 burægsproducenter, der findes i Danmark, fortæller Ole Bruhn. Men han regner ikke med at skulle afskedige nogle af sine fem medarbejdere, og nedgangen i salget holder ham ikke vågen om natten, understreger han.
I Det Danske Fjerkræraad under Landbrug og Fødevarer er man opmærksom på faldet i salget af buræg, fortæller Jørgen Nyberg Larsen, der er sektorchef for Danske Æg.
Fokus er blandt andet rettet mod de udfordringer, det skaber for landmænd med burhøner, pointerer han:
- Det er da træls for de landmænd, der kommer i klemme.
(Artiklen fortsætter under grafikken)
"Buræg er bedre end rygtet"
Landmanden Ole Bruhn ærgrer sig over, hvis han skal bruge en masse penge på at lægge sin buræg-produktion om.
I 2012 udskiftede han nemlig hele sit inventar på grund af EU-regler om, at burhøns skulle have nye og bedre bure. Og derfor mener han også, at buræg i dag er bedre end deres rygte.
- Som burægsproducent har man mange odds imod sig, fordi der er skabt en meget negativ kommunikation om buræg, siger han og uddyber, hvordan kritikken også rammer ham personligt:
- Det kan godt gøre mig lidt ked af det, når buræg altid bliver skældt ud, for jeg føler selv, at jeg gør alt, hvad jeg kan for at levere et godt landmands-håndværk.
Svært at tænke nyt
Det kan være sin sag at sadle om fra buræg til økologi eller skrabeæg, forklarer Danske Æg-sektorchefen Jørgen Nyberg Larsen.
- Når landmændene lægger produktionen om, skal de tænke meget anderledes, end de har gjort før. Der er nemlig stor forskel på at passe høner i bure og høner i store flokke, siger han.
Derfor bliver der brug for erfarings-udveksling imellem landmændene, fortæller han.
Og æggebranchen får brug for mange nye kræfter, for det kræver flere hænder, når hønerne går frit i staldene eller udenfor, påpeger sektorchefen for Danske Æg.
Samtidig understreger han, at omlægningerne ikke vil ske fra den ene dag til den anden, og at der stadig er gode muligheder for at eksportere buræg.
Boom i økoæg
Mens kurven for salg af buræg er nedadgående, går det den stik modsatte vej for økologiske æg.
Af det samlede æggesalg var næsten 19 procent økologiske i 2012, mens det i 2015 var oppe på 23,8 procent, fremgår det af opgørelsen fra Landbrug og Fødevarer.
Opgangen kan mærkes, fortæller den økologiske landmand Lars Bredal, der har en mindre gård i Himmerland. Han passer selv sine 6.000 høns sammen med en løsarbejder og tilkalder vikarer i travle perioder.
- Det er altid dejligt at arbejde med et produkt, hvor der er god efterspørgsel. Og lige nu kan jeg godt tillade mig at give dem, der arbejder for mig, en rigtig god løn. Det er tilfredsstillende i sig selv, siger han.
Han er dog helt klar over, at hans kollegaer, der sælger buræg, er havnet i en mindre gunstig situation end ham selv.
- Det er synd for dem, men vi håber, at nogle af dem kan omlægge til økologiske æg, siger han.
Buræg
Buræg kommer fra høns, der går i bure af trådnet. Der må maksimalt være 13 høns per kvadratmeter i burene - og maks 10 høns i et bur. Hønsene har ikke adgang til en hønsegård, så de kommer ikke udenfor. Hønsene har adgang til strøelse og siddepinde.
Økologiske æg
Økologiske æg kommer fra høns, der går i flokke i hønsehuse, hvor der maksimalt må være 3.000 høns i en flok. Der må maksimalt være 6 høns per kvadratmeter i staldene og i modsætning til de andre æggetyper, skal hønsene have dagslys i staldene. Hønsene har adgang til en hønsegård, hvor der skal være mindst 4 kvadratmeter udendørsareal per høne. Hønsene får økologisk foder.
Kilde: Forbrugerrådet Tænk