Administration 

Læs Harald Børstings 1. maj-tale her

1. maj i Fælledparken. LO-formand Harald Børsting.

Jeg var ung i 70'erne.

Jeg er klar over, at mange af jer ikke en gang var født dengang!

Men heldigvis kan jeg da spotte en enkelt eller to, som kan huske den tid!

70'erne. Det årti, hvor oprør og frihedstrang blev bøjet i neon. Hvor rødstrømperne blev dannet. Christiania blev grundlagt. Røde Mor og Gasolin fyrede gennem højttalerne. Og man sværgede enten til at være flipper eller disker.

Det var i 70'erne, jeg som ung knægt trådte mine første spæde skridt på arbejdsmarkedet, og blev aktiv i fagbevægelsen. Men alt var ikke kun fryd og gammen.

70'erne bar også en mørkere side med sig. Oliekrisen kom, efterfulgt af en tårnhøj inflation. Der blev indført bilfrie søndage. Benzinpriserne eksploderede. Det samme gjorde ungdomsarbejdsløsheden.

Pludselig stod de unge i kø foran arbejdsformidlingen for at få arbejde.

Køen blev længere og længere, og udviklingen toppede først i 1983, hvor 16 pct. at de unge var arbejdsløse! I dag er 13 pct. af de unge mellem 15-29 år arbejdsløse! Vi nærmer os tidligere tiders kritiske tilstand. Det gør mig bekymret.

Bekymret for at vi taber en hel generation på gulvet. Bekymret for de unges fremtid på arbejdsmarkedet. Og bekymret for det danske velfærdssamfund, som i høj grad har brug for Danmarks eneste råstof i fremtiden. De unge.

Konsekvensen af ungdomsarbejdsløsheden i 70'erne og 80'erne kan stadig ses. Mange af de, som aldrig blev en del af vores arbejdsmarked, er i dag på offentlig forsørgelse. Tabt af samfundet. Det må ikke ske igen!

De unge har brug for os. De har brug for en håndsrækning og en åben dør til fællesskabet. Vi har ikke været gode nok til at hjælpe dem i arbejde. Eller i uddannelse. Vi har ikke stillet de nødvendige redskaber til rådighed, så de unge kan få et ordentligt fodfæste på arbejdsmarkedet og i fællesskabet.

Vi har i stedet overladt dem til et uddannelsessystem, som ikke sikrer, at de kan gennemføre. Vi har overladt dem til et aktiveringssystem, som ikke er gearet til at få dem i arbejde. Vi har ladet de unge sejle i deres egen sø.

Det er det, som bekymrer mig mest. Vi skal skabe de rammer, som giver dem en uddannelse og en billet ind på arbejdsmarkedet. Det gør vi ved at udstede en garanti til de unge. En garanti for at de kan gennemføre deres uddannelse.

Det betyder, at vi skal skabe flere praktikpladser i samarbejde med regering og arbejdsgiverne. Og her mener jeg både de private arbejdsgivere og de offentlige.

Det gør vi ved at sikre et løft til vores erhvervsuddannelser, som kan få flere unge til at tage en faglig uddannelse. Det skal gøres ved at afsætte flere midler til området. Og det gør vi ved at sætte mere fokus på jobrotation i den private sektor. For når vi trækker de erfarne ud for en stund, giver det de unge muligheden for at komme ind på arbejdsmarkedet.

Ud over ungdomsarbejdsløshed er der et andet emne, jeg er stærkt optaget af: Social dumping.

Det faktum, at udenlandsk arbejdskraft strømmer til Danmark og underminerer vores danske overenskomster.

Da jeg åbnede avisen i går, kunne jeg konstatere, at jeg ikke er den eneste, som finder det vigtigt! Dansk Folkeparti er skam også kommet på banen med en ny annonce-kampagne.

DF har endda været så venlige at bruge mig som frontfigur i annoncen!

Jeg er ikke helt tilfreds med karikatur-tegningen, som jeg synes mest af alt ligner Søren Espersen.

Jeg bliver i annoncen spurgt, hvorfor jeg, som den EU-lakaj jeg er, ikke løfter en finger for de danske lønmodtagere, som presses af billig østeuropæisk arbejdskraft. Hvorfor svigter du dine medlemmer, Harald Børsting, spørger Dansk Folkeparti i overskriften.

Jeg svigter skam ikke! Den danske LO-fagbevægelse svigter ikke!

Vi har kæmpet i mange år! Vi har brugt millioner af kroner på at bekæmpe social dumping. Vi har udført utallige blokader og sikret de udenlandske arbejdere bedre vilkår. Også dengang DF var lakaj for den borgerlige regering.

Dengang det var DF, der svigtede de danske lønmodtagere - gang på gang! Dengang DF og den borgerlige regering lod problemet med social dumping vokse og vokse.

Man skal passe på med at kaste med sten, hvis man selv bor i et glashus!

Det burde Pia Kjærsgaard og DF huske på, før de skyder os ting i skoene, som ikke kunne være længere væk fra virkeligheden!

Du kan selv stoppe snik-snakken, Pia, og komme i sving! Der skal også politiske løsninger på bordet og her kunne det være klædeligt, hvis DF stod klar til at være en del af løsningen!

Venner.

Vi skal have styr på tilgangen af udenlandsk arbejdskraft. Ungarere, polakker og baltere strømmer hertil i tusindvis. De søger lykken på vores arbejdsmarked. Og de er villige til at gå langt. Så langt, at de vil arbejde til en løn, langt under de danske.

Vi risikerer at stå med en ny underklasse af fattige, der er i beskæftigelse. Det vi kalder working poors. Det skal vi bekæmpe. For alles skyld. Også for dem der kommer hertil!

Den udenlandske arbejdskraft er velkommen i Danmark. Men det skal ske på danske løn- og arbejdsvilkår. Desværre ser vi alt for tit, at reglerne ikke overholdes. Det vil vi ikke finde os i! Men det er ikke rimeligt, at fagbevægelsen skal tage hele slæbet alene. Regering, folketing og arbejdsgivere skal også tage deres del.

Vi skal kræve, at arbejdsgiverne sikrer, at reglerne overholdes og at deres underleverandører overholder reglerne. Vi vil ikke finde os i krumspring med vikarbureauer eller andet.

Vi skal kræve, at der afsættes nok ressourcer til arbejdstilsynet, så de kan sikre et ordentligt arbejdsmiljø. Og flere ressourcer til Skat, så vi kan sikre, at virksomhederne og arbejderne betaler skat og moms.

Til sidst skal der sikres flere ressourcer til politiet, så de kan sikre, at illegal arbejdskraft ikke opholder sig i Danmark. Social dumping er en udfordring, som skal løses af både fagbevægelse, arbejdsgivere, regering og folketing.

Vi skal forpligte hinanden på, at vi vil værne om den danske model. For den er og vil altid være det bedste boldværk mod løntrykkeri!

Vi står med en unik mulighed for at gøre noget ved ungdomsarbejdsløshed og social dumping. Vi går nemlig en særlig tid i møde. En tid præget af stærke og vigtige forhandlinger for Danmark. Trepartsforhandlinger.

En tid, hvor vi må indstille os på at indgå det, jeg kalder en samfundsoverenskomst. En samfundsoverenskomst, hvor vi forpligter hinanden til at løfte i flok. Hvor vi står sammen om den vision, som skal bringe Danmark stærkt og sikkert ind i fremtiden.

Vi skal sikrer arbejde til alle, vi skal sikre vores velfærd, og sikre at de, som står uden for arbejdsmarkedet, får en værdig behandling og bliver en aktiv del af samfundet og fællesskabet.

Det er nu, vi skal forny overenskomsten mellem

* danskerne og magthaverne,

* lønmodtagerne og arbejdsgiverne,

* de ældre generationer og de yngre,

* dem på toppen af arbejdsmarkedet,

* og dem i kanten.

Kampen mod ungdomsarbejdsløshed og social dumping skal også tages politisk. Derfor er de et varmt emne til de kommende trepartsforhandlinger. Trepartsforhandlingerne er en unik historisk mulighed for sammen at skabe en positiv samfundsudvikling.

Vi er parate til at løfte og styrke fællesskabet. Vi er en ansvarlig aktør, som kæmper for et samfund med plads til alle. Og vi er talerør for tusindvis af danske lønmodtagere, som vi kæmper for gennem vores politiske indflydelse.

Og vores politiske indflydelse vil også gøre sig gældende ved de kommende trepartsforhandlinger. LO-fagbevægelsens mål er en bred og bæredygtig aftale. Vi skal rette et stærkt fokus på at løfte lønmodtagernes uddannelses- og kompetenceniveau.

Vi skal iværksætte et opgør med den stigende langtidsledighed og se nærmere på, hvordan den fremtidige beskæftigelsesindsats skal skrues sammen. Vi skal skabe en tryghedsreform og strategi for den offentlige sektor.

Sidst, men ikke mindst, skal vi styrke den danske model og bekæmpe social dumping.

Men ... For at få råd, er vi nødt til at bidrage hver især. Det er ikke KUN LO's medlemmer, som skal bidrage. Det skal alle! Den borgerlige regering nød godt af at tørre regningen af på lønmodtagerne, mens de selv holdt hånden over bankerne, de rige og virksomhederne.

Den tid er forbi! Nu er vi alle nødt til at bidrage!

Kære venner.

Vi skal i dag glæde os over en ny tid, og et nyt fundament at stå på.

Både for LO-fagbevægelsen - men så sandelig også for de medlemmer, vi repræsenterer! En ny tid efter 10 år med en borgerlig regering!

Vi har fået en rød regering, som vægter lønmodtagerrettigheder højt.

Vi har fået en regering, som har valgt arbejdsvejen og reformvejen.

Og vi har fået en regering, som ønsker at indgå i forhandlinger med fagbevægelsen om, hvordan fremtidens Danmark skal se ud.

Kære venner.

Lad os kæmpe for arbejde til alle. Lad os kæmpe for at bevare vores velfærdsydelser. Lad os kæmpe for de, som står på kanten af samfundet, og de, som står uden for vores arbejdsmarked.

Lad os kæmpe for hinanden og med hinanden for et mere retfærdigt samfund. Lad os huske denne 1. maj som startskuddet til vores fælles samfundsoverenskomst. En samfundsoverenskomst, hvor vi forpligtede hinanden til at løfte i flok.

Fortsat god 1. maj!

Mette Blomsterberg og hendes mand med armene om hinanden og store smil
Kendte

Mette Blomsterberg

skilt efter 29 år

Danica Curcic i lilla galla kjole med armen om sin kæreste
Kendte

Danica Curcic viser

berømt kæreste frem

Mette Frederiksen med mundbind ved et EU skilt
Nyheder

Professor: Mette Frederiksens

sms-sletning er problematisk

En hånd iført hvid bomuldshandske peger på det lille frimærke.
Helt vildt

Verdens første

frimærke sælges

så meget er det værd

En mand set bagfra med en HellyHansen jakke på. Billedet er taget i mørke og er en smule utydeligt.
Krimi

Efterlyser gerningsmand:

Hvem er han?

En sygeplejerske stikker en vatpind ned i et reagensglas.
Corona

Højeste smittetal

siden januar

Syv biler på række
Biler

Her er kandidaterne til Årets Bil 2022

Mette Frederiksen stiger ud af bil
Nyheder

Statministeren slettede SMS'er i minksag

prins Andrew
Kongelige

Familien dropper skandaleprinsen

Pengesedler i papkasse
Nyheder

Finder bunker af kontanter

Remee smiler
Underholdning

Tidligere assistent dømt:

Skal betale 700.000

kroner til Remee

Container hejses op
Krimi

Faldt i vandet fra færge:

Nu er lastbilen hejst op

Jacob Riisgaard
Nyheder

Indbrud hos Løvens Hule-profil

valgplakater i lygtepæle
Nyheder

Eks-borgmester får dobbeltløn:

Får 775.000 kroner ekstra

mand viser Napoleons har frem
Nyheder

Napoleons hat til salg:

Kan gå for millioner

corona
Corona

Medie: 11-årig dansk dreng døde efter smitte med coronavirus

person med snue og røde øjne
Sundhed

Løber øjnene i vand og klør næsen? Her er nogle gode råd

dronning Elizabeth
Kongelige

Dronning Elizabeth aflyser

Sarah Jessica Parker, Kristin Davis og Cynthia Nixon
TV/Streaming

HBO Max dumper sig ind i Danmark til halv pris

faximile af kontrolrapport
Nyheder

Coop-butik fik sure smiley nummer tre i træk: - Det er sort uheld

Nyheder

Heunicke: Flere skal vaccineres hvis Danmark skal være åbent

person i lufthavn
Krimi

Billigt trick:

Tyvebander hærger lufthavn

 Højbjerg Maskinfabrik i brand
Krimi

Efter voldsom brand i maskinfabrik - nu kan folk igen gå ud

 Søren Haslund-Christensen
Nyheder

Tidligere hofmarskal Søren Haslund-Christensen er død

Dronning Margrethe i profil med lys hat
Kongelige

Dronningen i bilulykke:

Det var forskrækkende

gerningsmanden
Krimi

Ved du noget?

Truede med flaske

En kvinde hænger valgplakat op i en lygtepæl, hvor også Thomas Rhodens valgplakat hænger
Krimi

Valgplakater fjernet -

ambassade politianmeldt

Prins William med et alvorligt ansigt.
Kongelige

Netflix trodser

prins William

Tips kupon sammen med en lotto kupon og en fra Oddset.
Helt vildt

Blev millionær

for 144 kroner

en ung mand bliver testet i næsen
Nyheder

Vil genindføre

gratis kviktest

Prins Andrew foran en kirke han ser alvorlig ud.
Nyheder

Nu kan skandaleprinsen

ikke længere skjule sig

Færgen i morgen mørket.
Nyheder

Vild video: Her

falder lastbil af færge

Originalen i form af Julia Roberts billedet er fra filmen.
Underholdning

Hun får hovedrollen

som Pretty Woman

i Danmark

Portrætbillede af Christina Krzyrosiak Hansen. Hun kigger direkte ind i kameraet.
Nyheder

Danmarks yngste

borgmester skal giftes

George Olesen med anstrengt ansigt.
Kendte

George Olesen

er død

Krimi

Brødre ankede drabsdom:

Nu skal offerets

forældre vidne

Donald Trump Jr. ved siden af sin far Donald Trump
Underholdning

Donald Trumps søn

håner skuespiller

efter skuddrab

Erik Bering med en lilje i hånden.
Nyheder

Erik Bering er død

En lottokupon
Helt vildt

Fem danskere blev

millionærer

Elon Musk kigger op mod stjerne
Nyheder

Nu er Tesla 1000 

MILLIARDER dollar

værd

En ældre mand set bagfra med en mobil ved øret
Krimi

Falske børnebørn

franarrede ældre

knap en million kroner

Allan Nielsen og Tina Lund fotograferet udenfor mens de holder om hinanden.
Kendte

Desperat efter indbrud:

Udlover dusør

Byskilt for Ishøj kommune
Nyheder

Efter stor smittestigning:

Her opfordres ALLE til test

Et SAS fly på jorden
Nyheder

Krisesnak skærer

halvanden milliard af

SAS' markedsværdi

Tina Bilsbo og lars Hjortshøj på den røde løber
Kendte

Hjælper søn med

sexscener

En politibetjent imellem en stor flok cyklister han vifter med armen
Nyheder

Tohjulede trafikanter

kommer under lup

golfspiller på banen
Helt vildt

Bizar optakt til triumf:

Sad indspærret på

toilet 

vaskemaskine fyldt med tøj
Livsstil

Ny vaskemaskine?

Her er fem gode råd

remee sidder på gulvet med sin datter
Kendte

Remee og Mathilde

afslører kønnet 

ambulance holder på vej
Krimi

29-årig mand

dør i soloulykke 

afklædt par i sengen
Sex og samliv

Du nyder sex mere

hvis du er glad

for din krop

par poserer ved filmpremiere
Kendte

Sara Bro: Har brudt

med kæresten

mette frederiksen ser skeptisk ud
Nyheder

Første gang i tre år:

Rød blok under

50 procent

bil holder i indkørsel på sti
Krimi

55-årig kvinde død

efter knivstik 

mand sidder i sofa
Kendte

Venner-stjerne er død

visakort på vej ned i terminal
Nyheder

Priserne stiger voldsomt

Alec Baldwin kigger
Kendte

Alec Baldwin sigtede

mod kamera 

mænd står ved bro og kigger
Nyheder

Norge: Båd røget

ud over vandfald

michael jordan smiler
Helt vildt

Michael Jordans sko:

Solgt for ni millioner

Et SAS-fly gør klar til landing
Rejser

SAS i krise

En mor med en baby
Helt vildt

Hun er mor til 21 babyer

En tåregasgranat ryger
Nyheder

Israel vil bygge over 1300 nye boliger til bosættere

En mand i hvidt jakkesæt griner og vinker
Kendte

Beckham scorer 1.3 mia. 

Sofie Linde smiler
Kendte

Sofie Linde: Der skal mere til at skræmme mig

Et isbjerg i vandet
Sport

Overfyldt fiskerjolle kæntrer ved Sisimiut - mand omkommet

de tre butikkers facader
Nyheder

Tre nabobutikker fik sure smileys samme dag

Pratola Peligna
Livsstil

Billedskøn italiensk by sælger ejendomme for én euro

hotellet i brand
Krimi

Brand slukket i badehotel - intet kan reddes

Nyheder

Kovending: Bryghus vil stadig lave øletiketter til partier

en mand rydder fortov for sne
Livsstil

Forpligtelser som husejer - hvor klog er du?

hestens sår
Krimi

Hestemishandler

er på fri fod

vindmølle
Nyheder

CO2-skandale: Kommuner tæller samme strøm to gange

billede fra auktionen
Underholdning

Maleri af Picassos elskerinde solgt for vild sum

Café Fuglereden
Nyheder

Ikonisk værtshus overlever dødsdom

vikinger
Nyheder

Undskyld Columbus: Vikingerne var først

valg
Nyheder

Efter få timer: Hærværk mod valgplakater 

Asta Björk
Kendte

Vild med dans:

Par laver ny sang

Brand søndervig
Nyheder

Badehotel i brand

Ambassadør uønsket i tyrkiet
Nyheder

Her er Danmark ikke velkommen

richard gere
Nyheder

Richard Gere: Vil vidne mod italiensk politiker