Kvinder, knytnæver og klapsalver: Sådan var kvindernes kampdag

Henter afspiller ...
Pernille Skipper (Ø) var på talerstolen for at snakke om, hvordan #MeToo kan blive meget mere end bare et hashtag. Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix

Den 8. marts markeres årligt som kvindernes nationale kampdag. Det blev fejret med taler, knyttede næver og klapsalver på Højbro Plads i København.

Den sibiriske kulde har stadig ikke sluppet de danske breddegrader helt endnu. Men selvom det stadig kræver varme huer, tykke strømper og dunede jakker, når man skal udenfor, var folk i dag mødt talstærkt op på Højbro Plads for at værne om kvinders rettigheder. En demonstration, der var søsat af antivoldtægt-bevægelsen 'Aldrig din skyld'.

Den brogede samling af både mænd og kvinder og unge og gamle var et bevis på, at det er et emne, der stadig er værd at snakke om i år 2018. Særligt i kølvandet på #MeToo-bevægelsen, der for alvor slog igennem sidste år.

"Glædelig kampdag! Og tak til jer, der har brugt jeres stemme" 

Sådan åbnede komiker og konferencier Sanne Søndergaard demonstrationen. Fælles for alle dagens talere er nemlig, at de taler højt for dem, der ikke tør.

Individuelle historier om et fælles problem

Men det er ikke kun #MeToo, der gør denne kampdag særlig aktuel. I dag er også dagen, hvor retssagen mod Peter Madsen er startet. Derfor startede demonstrationen ud med et minuts stilhed for Kim Wall for at vise sympati for de kvinder, der dagligt lever under partnervold og overgreb.

Fra talerstolen nåede der at blive fortalt mange forskellige historier. Sammen med ligestillingsordfører Pernille Skipper (Ø) var en række debattører, feminister, fagkvinder og musikere dukket op for at bruge deres stemmebånd.

Fælles for alle talerne var, at de kunne fortælle om individuelle oplevelser, der skriver sig ind i en større fortælling om sexisme og overgreb mod kvinder.

- Tænk på, hvor langt vi er kommet siden kampdagen sidste år. Tænk på, hvor langt vi kan komme til næste år. Tænk på, hvor langt vi kan komme, når vi når til den næste generation af kvinder, lød det i Pernille Skippers tale.

"Men der er lang vej igen"

Avisen.dk var til stede til demonstrationen på Højbro Plads for at høre nogle af de tilstedeværende om deres tanker om kvindernes internationale kampdag.

- Man går da ind for lige løn og for ligestilling. Jeg synes, det betyder meget for et land som Danmark, at vi støtter op om denne her dag. Og det betyder også meget for mig som mand, fordi alle har ret til lige vilkår sådan helt generelt, siger Mathias Holm.

Lidt længere nede ad pladsen mødte vi Line Juhler Schmidt.

- Jeg er her, fordi jeg ganske enkelt synes, det er en rigtig vigtig sag. Jeg synes, det er en vigtig ting, som vi skal holde momentum i. Vi skal ikke bare kigge den anden vej og ignorere problemerne. Og så synes jeg, det er fedt, der bliver talt med nogle andre stemmer end bare de hvide kvinders. Jeg synes, det er rigtig fedt, at vi viser den mangfoldighed, som kvinder udgør, siger hun til Avisen.dk 

Ifølge Line Juhler Schmidt er kvinders rettigheder også stadig vigtige at tale om i år 2018.

- Vi er nået rigtig langt, men der er også lang vej igen. Der er for eksempel stadig problemer med, at der er en økonomisk kløft imellem kønnene. Jeg synes, det er vanvittigt, at det stadig er sådan i 2018, uddyber hun.