Grænselukninger verden over har ført til, at kun 38 personer har søgt asyl i Danmark siden coronavirussets udbrud.
Det viser de nyeste tal fra de danske udlændingemyndigheder, skriver Kristeligt Dagblad.
Året begyndte ellers nogenlunde som det foregående. I de første 11 uger af 2020 lå det ugentlige antal ansøgninger således på mellem 30 og 55, hvilket ligner den tilsvarende periode i 2019.
Men derefter skete der et pludseligt fald. I uge 12 var det blot 16 personer, der søgte asyl. Ugen efter var det otte. Så ni. Og i uge 15, som er den seneste uge, der er opgjort, registrerede udlændingemyndighederne blot fem asylansøgninger.
Selv om myndighederne fortsat ikke kan afvise asylansøgere ved grænsen, har de bevogtede grænser i Europa nedbragt antallet af spontane asylansøgere herhjemme markant.
Og den erfaring bør man tage med videre i den politiske proces, mener Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Pia Kjærsgaard.
Hun mener, at man bør bruge coronakrisen som startskuddet til at rette fokus på de områder, hvorfra flygtningestrømmene udspringer.
- Problemet er jo ikke væk, fordi der ikke kommer nogen til grænsen lige nu. Der er stadig mennesker, der vil hertil, og også mennesker, der har brug for beskyttelse, siger Pia Kjærsgaard til Kristeligt Dagblad.
- Dem skal vi ikke lade i stikken, men de skal heller ikke til andre lande. Vi bør tage det meget mere seriøst, hvordan vi sætter ind og hjælper i nærområderne.
På den modsatte politiske fløj mener Carl Valentin, SF's ordfører på udlændinge- og integrationsområdet, også, at den nuværende situation bør udnyttes til en grundlæggende reform af asylsystemet.
Det vigtigste er, at vi kommer i gang med at tage imod kvoteflygtninge, siger han til Kristeligt Dagblad.
/ritzau/