Kulturen hyrer flere daglejere end landbruget

I 2017 var hver femte medarbejder inden for sport, underholdning og kultur ansat i en tidsbegrænset stilling. Det er flere end i landbruget samt hotel og restaurationsbranchen.

Indholdstilbud fra Magisterbladet distribueret af Ritzau.

INFO: Anvendelse af Ritzaus ekstratjeneste og materiale herfra forudsætter accept af vilkårene i bunden af denne meddelelse.

**** RITZAU EKSTRA ****

Kultur- og sportsbranchen hyrer en større andel af løst ansatte end både landbruget og servicefagene, der traditionelt har toppet listerne med løsarbejdere på grund af sæsonarbejde. Det viser tal fra EU´s statistikorganisation Eurostat ifølge Magisterbladet.
Ifølge Janne Gleerup, der er arbejdslivsforsker på RUC, har regeringens toprocentsbesparelser været med til at speede op for brugen af løst ansatte i kultursektoren og blandt andet gjort museerne til projektbaserede organisationer, hvor medarbejderne vader ind og ud ad svingdøren.
“Når økonomien er presset, bliver medarbejdernes fleksibilitet helt afgørende. Et museum kan håndplukke højt specialiserede akademikere til en opgave og sende dem hjem igen, når arbejdet er gjort”, siger Janne Gleerup til Magisterbladet.
Mens landbruget i 2017 havde 16 procent løst ansatte, så havde hotel og restaurationsbranchen 17 procent løst ansatte. Begge brancher blev dog overgået af kultur, underholdnings- og sportsbranchen, der havde 20 procent løst ansatte.
For mange af medarbejderne er det ikke efter eget ønske, at de går fra den ene korte kontrakt til den næste, påpeger arbejdslivsforskeren.
“Forskningen viser, at den slags uforudsigelighed i arbejdslivet påvirker mange stærkt negativt. Udbredelsen af prekære ansættelser skaber også et pres på de fastansatte og øger faren for forringede arbejdsbetingelser for alle”, forklarer Janne Gleerup.
På Svendborg Museum, der p.t. beskæftiger fire akademikere, to administrative medarbejdere på deltid, syv projektansatte akademikere og to i seniorjob, er medarbejderne sig pinligt bevidste, at de konstant skal knokle for at hive den næste månedsløn hjem. Det siger Esben Hede­gaard, der er museumsleder.
“Min egen start i museumsverdenen var på fast hyre med løbende pensionsindbetaling og stor tryghed i ansættelsen. I dag skal vi hele tiden skaffe midler fra alle mulige forskellige steder for at holde os kørende med projektansatte”, forklarer Esben Hedegaard til Magisterbladet.

https://www.magisterbladet.dk/news/2018/september/kulturenhyrerflereloestansatteendlandbruget

Redaktionel kontakt:

Jakob Elkjær

tlf.: +4530549640

e-mail: je@dm.dk

Magisterbladet