Krigsretssag mod Irak-nægter forløbigt droppet
En amerikansk militærdomstol har afvist en krigsretssag mod en officer, som har nægtet at gøre tjeneste i Irak.

I juni 2006 blev premierløjtnant Ehren Watada den første officer i USA’s hær, som nægtede at lade sig udsende til Irak – en krig, han betegner som »ulovlig«. Den udmelding faldt ikke i god jord hos det amerikanske militær, som straks slæbte ham for en krigsretsdomstol. Onsdag blev krigsretssagen afvist af en dommer, som underkendte et tidligere forlig i sagen. Det rapporterer BBC.

Sagens dommer, generalløjtnant John Head, gav den begrundelse for sin afvisning, at den tiltalte Watada ikke forstod detajlerne i den forligsaftale, han havde underskrevet før retssagen.

Ehren Watada var tiltalt for to forhold for ureglementeret adfærd, både for at nægte udsendelse og for åbenlyst at kritisere Irak-krigen.

Dommer Head slog dog fast, at officerer i den amerikanske hær ikke kan nægte udsendelse på baggrund af en konflikts eventuelle lovlighed. Ligeledes fortalte dommeren også, at officerer ikke er omfattet af ytringsfriheden, som den er nedskrevet i den amerikanske forfatning.

En ny krigsretssag skal derfor påbegyndes den 19. marts.

Sagen mod Ehren Watada har samlet stor medieopmærksomhed i USA, hvor Hollywood-ikonerne Sean Penn og Susan Sarandon sammen med nobelprismodtageren Desmond Tuto offentligt har støttet officeren, som kan se frem til fire års fængsel, hvis han kendes skyldig i alle forholdene.

via Listen To News